73 χρόνια από την απελευθέρωση της Λέσβου από τους Ναζί- Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στα Τσαμακια (PICS)

Σαββατοκύριακο ήταν και τότε, 9-10 Σεπτέμβρη του 1944, όταν οι Ναζί κατακτητές εγκατέλειπαν τα αιματοποτισμένα χώματα της λεσβιακής γης και ξημέρωνε ο ήλιος της λευτεριάς.


Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017, ακριβώς 73 χρόνια μετά, ο Δήμος Λέσβου οργάνωσε Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης των Συμπατριωτών μας, θυμάτων της Γερμανικής Κατοχής. Η αναβάθμιση των εκδηλώσεων ξεκίνησε από πέρυσι, ύστερα από σχετικές προτάσεις των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας, και συνεχίστηκε φέτος με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή φορέων και δρομέων.

Στις 10:30 π.μ., ύστερα από σύντομη ομιλία του Μήτσου Μπουρνού με σκοπό την ενημέρωση των δρομέων για την ιστορία του κτιρίου, από τη Βίλα Ηλιόπουλου (Γκεστάπο) στη Σουράδα ξεκίνησε ο 2ος Αγώνας Δρόμου Τιμής και Μνήμης με κατάληξη το Μνημείο Εκτελεσμένων Συμπατριωτών μας στα Τσαμάκια. Στο χώρο του τερματισμού έγινε απονομή τιμητικών επάθλων στους αθλητές.

Δίπλα στο Μνημείο λειτούργησε Έκθεση Φωτογραφίας των 42 εκτελεσμένων συμπατριωτών μας.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση με την παρουσία και των δύο μητροπολιτών του νησιού, χαιρετισμός του Αντιδημάρχου Λέσβου κ. Παναγιώτη Τσουπή εκ μέρους του Δήμου Λέσβου (ο κ. Δήμαρχος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί), ομιλία του συγγραφέα Γιώργου Γαλέτσα, Προσκλητήριο των σαράντα δύο εκτελεσμένων συμπατριωτών μας, κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της 98 ΑΔΤΕ, του Δήμου Λέσβου, του ΝΠΔΔ Πολιτισμού- Τουρισμού–Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, της ΠΕΑΕΕΑ, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, των Προσκόπων Λέσβου.

Η εκδήλωση, την οποία τίμησε με την παρουσία του αρκετός κόσμος και στρατιωτικό άγημα της 98 ΑΔΤΕ, έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο από τη μουσική μπάντα της Εθνοφυλακής Λέσβου.