Πλήρης ανατροπή σκηνικού στη μάχη της ακτοπλοΐας, η απόκτηση της HSW από Attica

Τίτλοι τέλους για το σίριαλ που κυριάρχησε τα τελευταία δύο χρόνια στην εγχώρια ακτοπλοϊκή αγορά ή συνέχεια της αντιπαράθεσης;


Το βέβαιο είναι ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από σχεδόν 2 χρόνια ο Εμανουέλε Γκριμάλντι να αποκτήσει τον έλεγχο της Hellenic Seaways προχωρώντας σε αθρόες αγορές μετοχών που έφεραν το ποσοστό του από το 33% στο 49,7% σε διάστημα περίπου 1,5 έτους. Ωστόσο τα μερίδια αυτά δεν στάθηκαν αρκετά για την απόκτηση του ελέγχου της δεύτερης τη τάξει σε κύκλο εργασιών ελληνικής ακτοπλοϊκής: όποιος ήθελε την Hellenic θα έπρεπε να αποκτήσει το ποσοστό 40,5% που διέθεσε μέσω διαγωνισμού η τράπεζα Πειραιώς και στο οποίο προστέθηκε το μερίδιο μετόχων της νυν διοίκησης ή γύρω από τη νυν διοίκηση της HSW.

Πλέον τα δεδομένα διαφοροποιούνται άρδην και η Attica καθίσταται ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος της ακτοπλοΐας αφού στο στόλο που ελέγχει με 16 πλοία προστίθεται η δύναμη των 18 πλοίων της HSW. Οι συνολικές πωλήσεις των δύο εταιρειών ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, η λειτουργική κερδοφορία φτάνει τα 90 εκατ. ευρώ, ενώ η αναπόσβεστη αξία του στόλου τα 800 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός όπως έγινε γνωστό μέσω των ανακοινώσεων της Attica ολοκληρώθηκε χθες θα καταβάλει 30,61 εκατ. ευρώ τοις μετρητοίς και θα διαθέσει 24.145.523 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της που θα προέλθουν από αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Μάλιστα στο πλαίσιο της συναλλαγής έχουν ήδη αποκτηθεί 1.250.000 μετοχές της HSW στην Attica ενώ οι υπόλοιπες 37.789.833 θα αποκτηθούν μόλις χορηγηθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές, την Επιτροπή Ανταγωνισμού κλπ.
Πλέον με την πολιορκία του ομίλου Grimaldi για την απόκτηση της HSW να μην οδηγείται σε αίσιο αποτέλεσμα τα φώτα πλέον στρέφονται στις επόμενες κινήσεις του ιδιοκτήτη των Μινωϊκών: θα συνεχίσει να κινείται για το στρατηγικό στόχο που έχει περιγράψει για περαιτέρω ενίσχυση και εδραίωση της παρουσίας του στο Αιγαίο ή θα επιδιώξει μια συμφωνία αποχώρησης από την HSW όπου συνεχίζει να κατέχει το 49,7%;

Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον…


Πηγη http://www.capital.gr