Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης-Προβολή και Απογευματινή Περιήγηση από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017, ώρα 17:30

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προβολή και απογευματινή περιήγηση στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017 και ώρα 17:30.

Ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος θα παρουσιάσει αρχικά τα αποτελέσματα και τα εντυπωσιακά ευρήματα απολιθωμάτων που έχουν έρθει στο φως από τις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη νησίδα Νησιώπη αλλά και την άγνωστη ιστορία και τα μυστικά τους που αποκαλύφθηκαν από τη συστηματική μελέτη τους.

Θα ακολουθήσει η θαλάσσια περιήγηση με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα. Στις ακτές της Νησιώπης κάτω από διαδοχικούς ορίζοντες πυροκλαστικών πετρωμάτων οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν το τμήμα του δάσους των κωνοφόρων και των πλατύφυλλων δέντρων, γιγαντιαίους κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς καθώς και μεγάλα ριζικά συστήματα, που μαρτυρούν την πυκνότητα του υποτροπικού δάσους του Μειοκαίνου. Τα χρώματα τους έντονα και φωτεινά, όλες οι αποχρώσεις του κόκκινου, του καστανού, της ώχρας, του κίτρινου και του πορτοκαλί χρησιμοποιούνται από τη φύση για να χρωματίσουν τα απολιθωμένα σπαράγματα που καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

Το Πρόγραμμα της ιδιαίτερης αυτής περιήγησης περιλαμβάνει:

Α. Στο Μουσείο (17:30-17:50)

Ενημερωτική προβολή από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για τη δημιουργία και ανάδειξη του Θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης, τις 44 απολιθωματοφόρες θέσεις, τα σύγχρονα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα αλλά και τις εντυπωσιακές ακτές της Νησιώπης.

Διάθεση ενημερωτικής έκδοσης με κατατοπιστικούς χάρτες και εντυπωσιακές φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη.

Β. Στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπη (18:00 – 20:00)

Αναχώρηση από το Λιμάνι Σιγρίου με το ειδικό σκάφος «Νησιώπη», με γυάλινο πυθμένα.
Μεταβίβαση στη νησίδα Νησιώπη: παρατήρηση της πλούσιας θαλάσσιας ζωής του Κόλπου Σιγρίου.

Αποβίβαση στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου Νησιώπης: περιήγηση από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα εντυπωσιακά απολιθωμένα δένδρα των ανατολικών ακτών της νησίδας. Ανάπαυση στο κιόσκι και παρατήρηση με κυάλια του Σιγρίου και του απέραντου γαλάζιου του Αιγαίου. Επίσκεψη στις δυτικές ακτές, στη μαγευτική «Απολιθωμένη», όπου τα κύματα και οι άνεμοι χτυπούν αγριεμένα πάνω στα χιλιάδες σπαράγματα των πέτρινων κορμών. Ενημέρωση για τις εργασίες ανασκαφής – συντήρησης - προστασίας αλλά και τα σπάνια ευρήματα, που έχουν αναδειχθεί στη Νησίδα Νησιώπη.
Παραμονή στις δυτικές ακτές για να απολαύσουν το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.
Επιστροφή στο λιμάνι Σιγρίου.


Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 2253054434, 2251047033 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.