Απογευματινή Περιήγηση στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίζει την πρωτότυπη δράση με τίτλο «Απογευματινή Περιήγηση στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης», την οποία ήδη απόλαυσαν πολλοί επισκέπτες.

Η νησίδα Νησιώπη, ένας φυσικός φράκτης στον Κόλπο Σιγρίου, αποτελεί μαζί με τον θαλάσσιο χώρο που την περιβάλλει το δυτικότερο άκρο του μοναδικού στον κόσμο φυσικού μνημείου, του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η Νησιώπη έχει να μας διηγηθεί μια ιστορία καταστροφής, μέσα από την οποία όμως ένα πυκνό υποτροπικό δάσος διασώθηκε και έμεινε αιώνιος μάρτυρας και αφηγητής της!

Στο μαγευτικό τοπίο του Θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης, εκεί όπου το μακρινό παρελθόν σμίγει με το ιδιαίτερο παρόν, τα καλοκαιρινά Σαββατιάτικα απογεύματα αποκτούν άλλη διάσταση! Ο επισκέπτης θα περπατήσει εκεί όπου τα πεύκα, οι βαλανιδιές και οι πανύψηλες σεκόιες έχουν δώσει τη θέση τους σε κρινάκια σπάνια αλλά και θαλάσσια λιβάδια με ποσειδώνιες. Εκεί όπου «ελέφαντες» και κροκόδειλοι αντικαταστάθηκαν από αγριοκούνελα, πουλιά και ψάρια. Θα ακούσει τους ήχους των εκρήξεων και θα δει να εξελίσσεται μπροστά του η ηφαιστειακή καταστροφή. Θα γίνει παρατηρητής της γένεσης του Αιγαίου Αρχιπελάγους, στη μοναδική παραλία και θάλασσα με απολιθώματα δένδρων. Στο τέλος πια αυτού του ταξιδιού στον χρόνο, θα σταθεί να ξεκουραστεί στους πορφυρούς βράχους που θα βάφονται στα χρώματα της δύσης για να αναλογιστεί πόσο σύντομο είναι το πέρασμα του από τον πλανήτη γη αλλά και πόσο μεγάλο το χρέος του να τον αφήσει πίσω του απείρακτο!


Το Πρόγραμμα της ιδιαίτερης αυτής περιήγησης περιλαμβάνει:

Α. Στο Μουσείο (17:30-17:50)
·        Ενημερωτική προβολή για τη δημιουργία και ανάδειξη του Θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης, τις 44 απολιθωματοφόρες θέσεις, τα σύγχρονα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα αλλά και τις εντυπωσιακές ακτές της Νησιώπης.
·        Διάθεση ενημερωτικής έκδοσης με κατατοπιστικούς χάρτες και εντυπωσιακές φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη.

Β. Στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπη (18:00 – 20:00)
·        Αναχώρηση από το Λιμάνι Σιγρίου με το ειδικό σκάφος «Νησιώπη», με γυάλινο πυθμένα.
·        Μεταβίβαση στη νησίδα Νησιώπη: παρατήρηση της πλούσιας θαλάσσιας ζωής του Κόλπου Σιγρίου.
·        Αποβίβαση στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου Νησιώπης: περιήγηση στα εντυπωσιακά απολιθωμένα δένδρα των ανατολικών ακτών της νησίδας. Ανάπαυση στο κιόσκι και παρατήρηση με κυάλια του Σιγρίου και του απέραντου γαλάζιου του Αιγαίου. Επίσκεψη στις δυτικές ακτές, στη μαγευτική «Απολιθωμένη», όπου τα κύματα και οι άνεμοι χτυπούν αγριεμένα πάνω στα χιλιάδες σπαράγματα των πέτρινων κορμών. Ενημέρωση για τις εργασίες ανασκαφής – συντήρησης - προστασίας αλλά και τα σπάνια ευρήματα, που έχουν αναδειχθεί στη Νησίδα Νησιώπη.
·        Παραμονή στις δυτικές ακτές για να απολαύσουν το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.
·        Επιστροφή στο λιμάνι Σιγρίου.


Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 2253054434, 2251047033 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.