Τα «εξαφανισμένα» μικρόσωμα άλογα «Μιντιλήδες» με καταγωγή από την Λέσβο θα μελετήσουν οι Τούρκοι φοιτητές

Τα «εξαφανισμένα» μικρόσωμα άλογα «Μιντιλήδες» 


Το Τμήμα Ζωοτεχνίας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τσανάκκαλε ξεκίνησε έρευνα για τα μικρόσωμα άλογα «Μιντιλήδες» (τύπου πόνυ) που θεωρούνται αυτόχθονα στην περιοχή τού Αϊβατζίκ (Τρωάδα), απέναντι απ’ τη Λέσβο.

Τα αλογάκια αυτά, τοπική ράτσα του ελληνικού νησιού, εξ ου και το όνομα, εξαφανίστηκαν σταδιακά απ’ τη Λέσβο, φαίνεται όμως ότι διατηρήθηκαν απέναντι. Πρόκειται για όμορφα, καλόβουλα και εργατικά ζώα, που κατευθύνονται εύκολα απ’ τον άνθρωπο.

Έχουν κοντά και χονδρά πόδια με σκληρά νύχια και είναι γνωστά για την αντοχή τους και το σχετικά χαμηλό κόστος διατροφής τους.

Στην Τρωάδα τα χρησιμοποιούν ακόμη στο μάζεμα της ελιάς και στον τρύγο, κυρίως όμως οι ιδιοκτήτες τους τα νοικιάζουν για να εξοικειώνονται στην ιππασία τα μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου, προβλέπεται η συστηματική εκτροφή τους και η χρησιμοποίησή τους στις υπηρεσίες του τουρισμού, ώστε να αποτελούν το μέσον περιήγησης στο βουνό του Καζ-Νταγ, σε προστατευμένες περιοχές φυσικού κάλλους, όπου δεν είναι δυνατή ή απαγορεύεται η κίνηση τροχοφόρων.


Πηγή agro24.gr