Ντροπή: Κλειστές πόρτες βρίσκουν οι τουρίστες στο Πάρκο του Απολιθωμένου δάσους στο Σιγρι Λέσβου

Ίσως δεν αποτελεί είδηση ότι άλλο ένα μουσείο παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης πόρων κι ασυνέπειας του υπουργείου Πολιτισμού.


Το Πάρκο του Απολιθωμένου δάσους στο Σιγρι, μοναδικό στο είδος του,  παραμένει κλειστό για ένα ακόμη καλοκαίρι. Δεν θα ανοίξει τις πόρτες του ούτε φέτος καθώς το υπουργείο Πολιτισμού δεν προσλαμβάνει το απαιτούμενο προσωπικό φύλαξης.

Εν μέσω τουριστικής περιόδου και την ώρα που οι ιθύνοντες ευαγγελίζονται για τη σπουδαιότητα του αρχαιολογικού μας πλούτου ως βαριά βιομηχανία για την προσέλκυση τουριστών, το Απολιθωμένο δάσος του Σιγριου παραμένει κλειστό επειδή δεν υπάρχει υπάλληλος να το λειτουργήσει!

Το Απολιθωμένο δάσος του Σιγριου, ένα από τα πλουσιότερα και ομορφότερα απολιθωμένα δάση της χώρας ενταγμένο μάλιστα και στο δίκτυο Γεωπαρκων της UNESCO, είναι κλειστό λόγω απώλειας προσωπικού(;)

Πλήθος καταγγελιών έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες που αναφέρουν ότι μετά από 100χλμ δρόμου από την πόλη της Μυτιλήνης δεκάδες επισκέπτες του νησιού καθημερινά φθάνουν μέχρι την είσοδο του Απολιθωμένου δάσους αλλά βρίσκουν την πόρτα κλειστή…

Κύριοι αρμόδιοι της Δ/νσης Δασών έχουμε  2 Αυγούστου η κίνηση στο νησί μας αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κορυφωθεί… Θα αφήσετε έστω αυτούς τους λιγοστούς επισκέπτες να δουν από κοντά την πλούσια κληρονομία μας; Η, η Λέσβος θα διαφημίζετε με κλειστές πόρτες του Απολιθωμένου δάσους στο Σιγρι;

Ακολουθεί μια καταγγελία επισκέπτριας του Απολιθωμένου δάσους

Θυμός και απογοήτευση μέρος πρώτο: Ξεκινώ το πρωί μέσα στη χαρά να εκπληρώσω την υπόσχεση στον μικρό μου γιο να επισκεφθούμε το Απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι. Μετά από σχεδόν 100 χμ. οδήγησης φτάνουμε και βρίσκουμε πόρτες κλειστές. Λέω δεν μπορεί, από αλλού είναι η είσοδος. Πάω από το πλάι, τίποτα. Συγχρόνως έρχονται πέντε αυτοκίνητα με τουρίστες. Ψάχνονται κι αυτοί όπως και γω. Βρίσκω το τηλέφωνο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας σε μια ταμπέλα και τους λέω: περιμένετε να τηλεφωνήσω. Η ευγενέστατη κυρία από το μουσείο στην οργισμένη ερώτησή μου γιατί εν μέσω τουριστικής περιόδου το Απολιθωμένο είναι κλειστό, μου απαντά ότι έχω δίκιο που διαμαρτύρομαι αλλά για το δάσος είναι υπεύθυνη η Διεύθυνση Δασών Λέσβου και φέτος δεν έχει ανοίξει καθόλου το Απολιθωμένο. Μου εξηγεί ότι το μουσείο είναι ανοιχτό και ότι υπάρχουν και κει κορμοί που μπορούμε να δούμε. Το εξηγώ στους κατάπληκτους τουρίστες και συγχρόνως νιώθω την ανάγκη να τους ζητήσω συγνώμη. Φεύγουν απογοητευμένοι και γω ακόμα πιο θυμωμένη αποφασίζω να τηλεφωνήσω στη Διεύθυνση Δασών. Θυμός και απογοήτευση νούμερο δύο: Στο πρώτο νούμερο δεν απαντάει κανείς. Καλώ το δεύτερο, το σηκώνει μια κυρία και αρχίζω θυμωμένα να τη ρωτάω για τους λόγους που είναι κλειστό το Απολιθωμένο. Της λέω ότι υπάρχουν τουρίστες που φτάνουν μέχρι εκεί και φεύγουν απογοητευμένοι και το αυτονόητο: γιατί δεν υπάρχει μια ταμπέλα στην αρχή της διασταύρωσης να ενημερώνει τον κόσμο ο οποίος οδηγεί και άλλα 5 χμ. για να φτάσει μέχρι εκεί.Φωνάζει στο τηλέφωνο κάποιον Παναγιώτη και του λέει ότι κάποιος διαμαρτύρεται για το δάσος. Ο κύριος Παναγιώτης δεν απάντησε ποτέ. Μετά από λίγο μου λέει η κυρία: είμαι από άλλο τμήμα, αφήστε όνομα και τηλέφωνο και θα σας πάρει κάποιος να σας ενημερώσει. Ακόμα περιμένω......... Ντροπή ένιωσα εγώ απέναντι στους ανθρώπους που ήρθαν από τόσο μακριά να επισκεφθούν ένα μνημείο φυσικής ιστορίας μοναδικό στο κόσμο και αυτοί δεν έχουν ούτε τσίπα όπως έλεγε και η γιαγιά μου. Θέλουμε τουρισμό, θέλουμε διαφήμιση του τόπου μας και το μόνο που καταφέρνουμε είναι να τον δυσφημίζουμε .Εύγε κύριοι της Διεύθυνσης Δασών. Παίρνετε το παράσημο της ανοιχτής παλάμης.

Δείτε και αυτό: Η απάντηση της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου «Για όλο το καλοκαίρι θα παραμείνει κλειστό το πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου»


Υ.Γ

Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι εκτός από το Πάρκο που είναι κλειστό:

Ο επισκέπτης της Λέσβου έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να επισκεφθεί τις διάφορες συγκεντρώσεις των Απολιθωμένων κορμών. Μπορεί να επισκεφτεί το Γεωπάρκο του Σιγρίου, τη νυσίδα Νησιώπη, είτε να επιλέξει πεζοπορικές  διαδρομές   που   συνδέουν   τις   διάφορες απολιθωματοφόρες θέσεις χωρίς να παραλείψει να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι όπου αναδεικνύονται τα ευρήματα του απολιθωμένου Δάσους και η γεωϊστορική εξέλιξη του Αιγαίου από τις διεργασίες που οδήγησαν στη δημιουργία του απολιθωμένου Δάσους πριν 20 εκατομμύρια χρόνια μέχρι τα σύγχρονα οικοσυστήματα