Το POS φέρνει πρόστιμα σε ψιλικατζίδικα και μικρά καφέ

«Καμπάνες» 1.500 ευρώ σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν προμηθευτεί το «μηχανάκι» για τις κάρτες έως την 27η Ιουλίου.


Μόλις 17 ημέρες στη διάθεσή τους έχουν όσοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν έχουν προμηθευτεί ακόμα το «μηχανάκι» για τις κάρτες, προκειμένου να εγκαταστήσουν POS και να μη βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 1.500 ευρώ. Οπως επιμένουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, ζήτημα παράτασης δεν υπάρχει, ενώ, επικαλούμενοι την ενημέρωση από τις τράπεζες, σημειώνουν ότι οι παραγγελίες εξυπηρετούνται χωρίς καθυστερήσεις.

Οπως αποκάλυψε η «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», το πρόβλημα εντοπίζεται σε περίπου 25.000-30.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις στον χώρο του λιανικού εμπορίου (ψιλικατζίδικα) και της εστίασης (μικρά καφέ), οι οποίες δεν έχουν προμηθευτεί ακόμα το ειδικό μηχάνημα πληρωμών με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Βασική αιτία της καθυστέρησης ή απροθυμίας εγκατάστασης POS είναι το υψηλό κόστος της προμήθειας, κάτι που προβληματίζει άλλωστε και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Αν και αυτές έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 0,5-07%, τουλάχιστον για τα οργανωμένα και μαζικά αιτήματα επαγγελματιών και ομοειδών επιχειρήσεων, δεν παύουν να «ροκανίζουν» τα μικρά περιθώρια κέρδους στις μικρότερες επιχειρήσεις -όπου οι προμήθειες είναι μεγαλύτερες-, οι οποίες συν τοις άλλοις είναι αντιμέτωπες με τα γνωστά προβλήματα ρευστότητας (καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων, αύξηση φόρων και εισφορών, στασιμότητα ή πτώση τζίρου).

Το πρόστιμο των 1.500 ευρώ μειώνεται κατά 50% αν σε διάστημα 30 ημερών ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση καταβάλλει το ποσό, παραιτούμενος έτσι από κάθε πράξη αμφισβήτησης της κύρωσης. Η ίδια έκπτωση χορηγείται αν μέσα σε αυτές τις 30 ημέρες οι παραβάτες προσκομίσουν τιμολόγιο που αποδεικνύει την αγορά τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμής με κάρτα.

Οι έλεγχοι από κλιμάκια της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γ.Γ. Εμπορίου μετά τις 28 Ιουλίου θα είναι δειγματοληπτικοί αλλά και στοχευμένοι. Σε αυτό το σημείο, η συνεργασία της ΑΑΔΕ θα είναι κρίσιμη, καθώς θα αποστείλει ηλεκτρονικά αρχεία με τους ΑΦΜ όλων όσων συμπεριλαμβάνονται στις 85 κατηγορίες υπόχρεων επαγγελματιών-επιχειρήσεων, όπως επίσης στοιχεία που δείχνουν αν υπάρχουν ηλεκτρονικές συναλλαγές αυτών των ΑΦΜ, κάτι που αποτελεί ένδειξη λειτουργίας POS.