Στην Μυτιλήνη ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα, κ. Goeffrey Pyatt (PICS)

Στην Λέσβο ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής


Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, συναντήθηκε την Παρασκευή το πρωί στο γραφείο του με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα, κ. Goeffrey Pyatt.

Ο Δήμαρχος, αφού καλωσόρισε τον κ. Pyatt στο νησί μας του εξέθεσε τα ζητήματα που αφορούν τη Λέσβο, ανέλυσε όλο το φάσμα των πρωτοβουλιών και δράσεων του Δήμου Λέσβου και συζήτησε μαζί του διάφορα θέματα που έχουν σχέση με τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τις δυνατότητες εξαγωγών Λεσβιακών προϊόντων στις Η.Π.Α., καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, πάντοτε στο πνεύμα μιας δημιουργικής συνεργασίας με σκοπό να υπάρξουν σύντομα πρακτικά αποτελέσματα. Ο κ. Γαληνός, για ακόμη μια φορά, τόνισε  την ανάγκη στήριξης της τοπικής κοινωνίας και γενικότερα της Λέσβου σε όλα τα επίπεδα. 

Ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παραπάνω και αφού ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο για την υποδοχή, την εμπεριστατωμένη ενημέρωση και την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, δεσμεύθηκε να είναι αρωγός στις προσπάθειες του Δήμου. 

Συνεχάρη, επίσης, τον κ. Γαληνό για την άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση του Δήμου Λέσβου για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού της 12ης Ιουνίου που έπληξε το νησί μας. Ο κύριος  Pyatt, είπε χαρακτηριστικά: “Κύριε Δήμαρχε, είναι εκπληκτική η ανταπόκριση σας σε κάθε κρίση, όχι μόνο στο προσφυγικό αλλά και στον πρόσφατο σεισμό. Οφείλω να σας δώσω συγχαρητήρια για τα αντανακλαστικά σας αλλά και για τη χρήση των social media στις κρίσιμες αυτές στιγμές που προσέφερε τα μέγιστα στην σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών. Είναι ένα μοντέλο αντιμετώπισης κρίσεων, το οποίο θα μπορούσε σίγουρα να χρησιμοποιηθεί και στις ΗΠΑ.”

Αναφορικά με την παρούσα κατάσταση στο μεταναστευτικό, ο κ. Γαληνός δήλωσε ότι οι ροές είναι πλέον ελεγχόμενες, αλλά υπάρχει ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης του κέντρου της Μόριας και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου συναντήθηκε την Παρασκευή στο γραφείο της στη Μυτιλήνη με τον Πρέσβη των ΗΠΑ κ. Τζέφρι Πάιατ.

Στον Αμερικανό Πρέσβη παρουσιάστηκαν από την Περιφερειάρχη και τον Καθηγητή κ. Νίκο Σουλακέλλη οι επιπτώσεις από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες υποστήριξης στον τομέα του τουρισμού, αλλά και του εμπορίου και  δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες προώθησης των εξαγωγών για τα μοναδικής ποιότητας προϊόντα των νησιών του Βορείου Αιγαίου όπως το λάδι, το ούζο, το κρασί, η μαστίχα και το μέλι.

Τέλος, αναφερόμενη στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα η Περιφερειάρχης επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών ασύλου, ώστε να καταστεί δυνατή η γρήγορη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και η συνεπακόλουθη αποσυμφόρηση των νησιών.