Έρχεται διπλό χαράτσι σε όλα τα ακίνητα – Νέες επιβαρύνσεις από την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων-Στην ΖΩΝΗ Β η Λέσβος

Τουλάχιστον 600 ευρώ η επιβάρυνση των ιδιοκτητών

Πονοκέφαλος θα πιάσει εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι σύντομα θα κληθούν να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη, για να βγάλουν την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.

Και δεν φτάνει μόνο το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν και πάλι για την περιουσία τους, αλλά η απόκτηση των δύο αυτών πιστοποιητικών θα είναι αρκετά χρονοβόρα, καθώς η διαδικασία περνά από όλα τα γρανάζια της γραφειοκρατίας του Δημοσίου.
Το σίγουρο είναι ότι όσοι έχουν ακίνητη περιουσία είναι υποχρεωμένοι να έχουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, την οποία πρέπει μάλιστα να την ανανεώνουν κάθε πέντε χρόνια, το κόστος της οποίας σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ξεπεράσει τα 500 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος στην ουσία η ταυτότητα υπάρχει, αλλά πλέον παίρνει ηλεκτρονική μορφή.

Θα είναι ένας φάκελος που θα περιλαμβάνει μια σειρά εγγράφων και στοιχείων για κάθε κτίριο με τη συμβολή μηχανικού, ο οποίος θα τα συγκεντρώνει, θα εκδίδει τα συγκεκριμένα έγγραφα και θα τα περνάει στο σύστημα, ενώ κάθε πέντε χρόνια θα πραγματοποιεί ελέγχους για να διαπιστώσει αν όλα είναι νόμιμα.

Στην περίπτωση μάλιστα που υπάρξουν στο ενδιάμεσο διάστημα αυθαιρεσίες μη καταγεγραμμένες, θα προβλέπονται βαριά πρόστιμα από 2.000 έως 20.000 ευρώ ανάλογα με το παράπτωμα, τόσο στους μηχανικούς όσο και στους πολίτες. Σε βάθος 5ετίας οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να έχουν καταχωρίσει τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Όσον αφορά στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, αυτό προκύπτει από τον κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων και η εφαρμογή του αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου.
Πρόκειται για ένα πιστοποιητικό που είναι υποχρεωμένοι να έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να χτίσουν ή να ανακαινίσουν, αλλά και όσοι θέλουν να πουλήσουν, να μεταβιβάσουν ή να νοικιάσουν ένα ακίνητο.

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης θα πρέπει να υπογράφεται από δύο διαφορετικούς μηχανικούς με την καταβολή της αντίστοιχης αμοιβής π.χ. για 120 τ.μ. το κόστος θα κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100 ευρώ. Φυσικά, σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, προβλέπονται πρόστιμα.

Στον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου η ελληνική επικράτεια χωρίζεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, δηλαδή από τη θερμότερη στην ψυχρότερη.

ΖΩΝΗ Α: Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού (Αττικής), Αρκαδία (πεδινή).

ΖΩΝΗ Β: Αττική (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα.

ΖΩΝΗ Γ: Αρκαδία (ορεινή), Ευρυτανία, Ιωαννίνα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες (εκτός ΒΑ τμήματος), Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος.

ΖΩΝΗ Δ: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Σέρρες (ΒΑ τμήμα), Δράμα.


Πηγη star.gr