Παρέμβαση Χ. Αθανασίου: Ζητά ειδική ρύθμιση για την εισαγωγή των υποψηφίων μαθητών της Γ΄ Λυκείου της Λέσβου στα Α.Ε.Ι. - Α.Τ.Ε.Ι.

Δελτίο Τύπου


Μετά από αίτημα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Λέσβου, με θέμα: «Ειδικές ρυθμίσεις για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που εξετάζονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις το 2017 στη Νήσο Λέσβο», ο βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου, ζητώντας να ισχύσει ειδική ρύθμιση για την εισαγωγή των μαθητών της Γ Λυκείου, που εξετάζονται στις Πανελλαδικές του 2017 στη νήσο Λέσβο, στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας. Ακολουθεί το κείμενο της αναφοράς και η επιστολή των γονέων.
:
Μυτιλήνη, 30-06-2017


ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου

Θέμα: Ειδική ρύθμιση για την εισαγωγή των υποψηφίων μαθητών της Γ΄ Λυκείου της Λέσβου στα Α.Ε.Ι. - Α.Τ.Ε.Ι.

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τη Λέσβο στις 12-06-2017  προκάλεσε αρκετές ζημιές στη Νότια πλευρά του νησιού, με την ισοπέδωση ενός ολόκληρου χωριού της Βρίσας και με πολλές καταστροφές σε σπίτια και υποδομές.

Ο φονικός και καταστρεπτικός σεισμός βρήκε τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου στη φάση που διαγωνίζονταν για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η ομαλή λειτουργία των Πανελλαδικών διακόπηκε για τα παιδιά του πολύπαθου νησιού μας.

Η ψυχολογία τους επηρεάστηκε από το φόβο που τους προκάλεσε ο σεισμός και οι συχνές μετασεισμικές δονήσεις, με συνέπεια να μην έχουν την ψυχική ηρεμία να ανταποκριθούν στη ροή των εξετάσεων τους.

Γι΄ αυτό κύριε Υπουργέ, ζητάμε να υπάρξει ειδικό καθεστώς για την εισαγωγή των υποψηφίων από τη Λέσβο, σύμφωνα με το αρ.51 παρ.4 του Ν.3469/2016(ΦΕΚ 33τ.Α΄) (π.χ. ποσόστωση, επιπλέον θέσεις εισακτέων σε κάθε σχολή κτλ), όπως είχε προβλεφθεί το 2014 και το 2015 για τους σεισμόπληκτους μαθητές της Κεφαλονιάς και της Λευκάδας.

Πρέπει να διευκρινιστεί, ότι οι θέσεις που προβλέπονται από το μέτρο της ποσόστωσης είναι καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Α.Ε.Ι και Α.Τ.Ε.Ι. και επομένως οι υποψήφιοι από τη Λέσβο, εάν ισχύσει το μέτρο, δεν θα <<στερήσουν>> καμία θέση από τους συνυποψήφιους τους απ΄ όλη την Ελλάδα.

Κύριε Υπουργέ, σας επισυνάπτουμε σχετικό έγγραφο με αρ. πρωτ.9/26-06-2017 της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Λέσβου, με θέμα: «Ειδικές ρυθμίσεις για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που εξετάζονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις το 2017 στη Νήσο Λέσβο».

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας.
                             
Ο αναφέρων

   Χαρ. Αθανασίου

Βουλευτής Ν. Λέσβου