Θερινά Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Ιούλιος στο Μουσείο για παιδιά


Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προσκαλεί τους μικρούς του φίλους να συμμετάσχουν στα θερινά εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει κατά τον φετινό Ιούλιο. Εξειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου έχει σχεδιάσει και υλοποιεί αυτό το καλοκαίρι ένα πλούσιο πρόγραμμα πρωτότυπων και διασκεδαστικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, που στοχεύουν στην εξοικείωση των παιδιών με ποικίλα επιστημονικά πεδία και απευθύνονται σε παιδιά όλων το ηλικιών. Μέσα από τις δράσεις, τα παιδιά θα αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, ενεργοποιώντας τη φαντασία τους και αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά τους.

«Ο μικρός Δεινούλης στο δάσος με τις σεκόιες»

Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, τα παιδιά μυούνται στα μυστικά του σημαντικότερου γεωλογικού μνημείου του Αιγαίου, του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Μέσα από περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, δημιουργικές ασχολίες και διαδραστικές παρουσιάσεις, γνωρίζουν τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τα είδη φυτών και ζώων που ζούσαν στα υποτροπικά δάση του Αιγαίου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια!

Διάρκεια: 90 λεπτά

Για ποιους: ομάδες 5-15 παιδιών ηλικίας 5-10 ετών

«Οι μικροί ηφαιστειολόγοι»

Μέσα από την περιήγησή τους σε επιλεγμένους σταθμούς στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, τη χρήση διαδραστικών προβολών και την υλοποίηση βιωματικών δραστηριοτήτων, τα παιδιά γνωρίζουν για τη δομή και τη δημιουργία των ηφαιστείων, τα σβησμένα ηφαίστεια της Λέσβου και τα ενεργά ηφαίστεια του Αιγαίου, μύθους που σχετίζονται με ηφαίστεια και βιώνουν μια πραγματική έκρηξη ηφαιστείου!

Διάρκεια: 90 λεπτά

Για ποιους: ομάδες 5-15 παιδιών ηλικίας 5-10 ετών

«Κυνήγι θησαυρού - Τα απολιθώματα μας μιλούν για την εξέλιξη της ζωής»

Στο διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού «Τα απολιθώματα μας μιλούν για την εξέλιξη της ζωής», τα παιδιά καλούνται να βρουν τις λύσεις στους γρίφους που τους έχει στείλει από το παρελθόν ο Δρ. Παλαιόπουλος, ερευνητής Γεωλόγος-Παλαιοντολόγος, να μελετήσουν τα απολιθώματα της έκθεσης και να συλλέξουν πληροφορίες για τα φυτά και ζώα που έζησαν στον πλανήτη. Στη συνέχεια, προσπαθούν να εξάγουν συμπεράσματα για την εξέλιξη της ζωής, ώστε να μπορέσουν να λύσουν τον τελευταίο γρίφο που θα τους οδηγήσει στο μυστικό θησαυρό!

Διάρκεια: 2 ώρες

Για ποιους: ομάδες 4-15 παιδιών ηλικίας άνω των 8 ετών

«Παιχνίδια στο Γεωπάρκο Λέσβου»

Η δραστηριότητα στοχεύει στην γνωριμία των παιδιών με το Γεωπάρκο Λέσβου, τα πετρώματα, τα γεωλογικά μνημεία και την πλούσια βιοποικιλότητα του νησιού. Μέσα από παρατήρηση εκθεμάτων του Μουσείου, δημιουργικές διαδραστικές παρουσιάσεις και κατασκευές, θα γνωρίσουν την εκπληκτική γεωλογική και φυσική ποικιλία της Λέσβου, ενώ στη συνέχεια θα παίξουν ένα επιδαπέδιο παιχνίδι γνώσεων!

Διάρκεια: 2 ώρες

Για ποιους: ομάδες 5-15 παιδιών ηλικίας άνω των 8 ετών

«Τα μυστικά της άμμου: ανακαλύπτοντας μικροσκοπικούς θησαυρούς στις παραλίες της δυτικής Λέσβου»

Το Μουσείο καλεί τους μικρούς του φίλους να συμμετάσχουν σε μια πρωτότυπη δραστηριότητα και να ανακαλύψουν τα μυστικά του μικρόκοσμου της παραλίας. Τι θα ανακαλύψουν?
Μικροσκοπικά κοχύλια, βελόνες αχινών και υπολείμματα άλλων θαλάσσιων οργανισμών, μαζί με μικρά κομματάκια πετρωμάτων, κρυστάλλους ορυκτών, αλλά και θραύσματα απολιθωμένων κορμών συνθέτουν την άμμο των αγαπημένων μας καλοκαιρινών προορισμών.
Διάρκεια: 90 λεπτά

Για ποιους: ομάδες 4-8 παιδιών ηλικίας άνω των 7 ετών

«Μικροί σεισμολόγοι - ερευνούμε τους σεισμούς»

Μέσω της περιήγησης σε συγκεκριμένους χώρους του Μουσείου, παρατήρησης εκθεμάτων και διαδραστικών παρουσιάσεων, τα παιδιά θα γνωρίσουν το φυσικό φαινόμενο του σεισμού, τον τρόπο δημιουργίας του, τις επιπτώσεις του και τις σεισμογενείς περιοχές της χώρας μας και ειδικότερα της Λέσβου. Ένας από τους στόχους του προγράμματος, που επιτυγχάνεται μέσω προσομοίωσης πραγματικών σεισμών σε σεισμική τράπεζα, είναι η εξοικείωση των παιδιών με μια σεισμική δόνηση και η εκπαίδευσή τους όσο αφορά στον σωστό τρόπο αντίδρασης κατά τη διάρκεια και μετά από έναν σεισμό.

Διάρκεια: 90 λεπτά

Για ποιους: ομάδες 4-16 παιδιών ηλικίας άνω των 6 ετών

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 4 Ιουλίου και ξεκινούν στις 10.00 το πρωί. Η κράτηση είναι απαραίτητη για όλα τα προγράμματα και το κόστος συμμετοχής είναι 5 ευρώ ανά παιδί.

Υπάρχει δυνατότητα οργάνωσης πρόσθετων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ομάδες τουλάχιστον 5 παιδιών, έπειτα από επικοινωνία με το Μουσείο.


Για κρατήσεις και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Μουσείου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στα τηλέφωνα 2253054434 και 2251047033, E-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.