Την επόμενη εβδομάδα η ΚΥΑ για την επιδότηση ενοικίου στους σεισμοπαθείς-Τι δήλωσε ο Υπ. Υποδομών από την Μυτιλήνη

Την επόμενη εβδομάδα η ΚΥΑ για την επιδότηση ενοικίου στους σεισμοπαθείς-Τι δήλωσε ο Υπ. Υποδομών από την Μυτιλήνη  

Η απλούστευση των διαδικασιών ,  προκείμενου να γίνει γρήγορα ότι απαιτείται για την αποκατάσταση των συνεπειών του μεγάλου σεισμού που έπληξε τη Λέσβο  , είναι ο στόχος σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών  Χρήστο  Σπίρτζη ο οποίος επισκέφτηκε  χθες το νησί.  

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ «θα απαιτηθούν και νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία που παρατηρείται σε ανάλογες περιπτώσεις ,  ενώ θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το σεισμό για να δημιουργηθούν  δομές που λείπουν από το νησί που τόσο δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια».

Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται ο πρώτος έλεγχος των κτιρίων και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα έχουν ελεγχθεί 1634 κτίρια από τα οποία τα 929 είναι μη κατοικήσιμα. Άμεσα θα ξεκινήσει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος για να οριστικοποιηθεί,  ποια από αυτά τα κτίρια είναι επισκευάσημα και ποια κατεδαφιστέα.

Σ ε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στη ΓΓ Αιγαίου και νησιωτικής Πολιτικής  με τη συμμετοχή όλων των φορέων του νησιού, ο κύριος Σπίρτζης  ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφούν από το υπουργείο του και θα προχωρήσουν και στα συναρμόδια υπουργεία, οι δύο ΚΥΑ που απαιτούνται για την επιδότηση ενοικίου αλλά και για την οριοθέτηση όλων των ενεργειών  για την αποκατάσταση των συνεπειών του σεισμού .

Όπως ανακοίνωσε ο κύριος Σπίρτζης  οι  πληγέντες που υπέστη ζημιά η πρώτη τους κατοικία, δικαιούνται επιδότηση ενοικίου αναδρομικά , από την ημέρα του σεισμού και για δύο χρόνια.  Όσον αφορά το ποσό της επιδότησης κλιμακώνεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας: 300 ευρώ για ένα άτομο, 350 για 2ή 3 άτομα, 400 ευρώ για 4 άτομα και μέχρι 600 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες. Επιδότηση ενοικίου δικαιούνται και οι ενοικιαστές που το σπίτι που κατεστράφη δηλώνονταν ως κύρια κατοικία και συγκεκριμένα με το 70% της επιδότησης για έξι μήνες. Προέτρεψε τους πληγέντες να αναζητήσουν άμεση μόνιμη στέγη ενώ ανακοίνωσε ότι την επιδότηση θα την πάρουν και όσοι δε νοικιάσουν αλλά θα φιλοξενηθούν σε συγγενικά ή φιλικά τους σπίτια.

Επιδότηση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δικαιούνται και για την εκ νέου κατασκευή των σπιτιών τους, που ορίζεται στα 1200 ευρώ το τετραγωνικό  για τους παραδοσιακούς οικισμούς και στα 1100 ευρώ για τις απλές κατοικίες. Ο Υπουργός Υποδομών ζήτησε τη συνδρομή όλων στην διαδικασία κατάρρευσης των κτιρίων, στην εκπόνηση μελετών και σε ότι άλλο απαιτηθεί προκειμένου τα χρήματα που δικαιούνται οι πληγέντες να τους φτάσουν για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους.

Επιδότηση δικαιούνται και όσοι θέλουν να επισκευάσουν τα σπίτια τους που αυτή ορίζεται στα 450 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Όποιος θέλει μπορεί άμεσα να αναλάβει ο ίδιος να ξαναφτιάξει το σπίτι του , είπε ο κύριος Σπίρτζης, ειδικά όμως για τη Βρίσα θα προωθηθεί ένα μοντέλο με βάση το οποίο ο δήμος θα διενεργήσει τις κατεδαφίσεις και τα υλικά που θα προκύψουν θα φυλαχθούν σε χώρο ελεγχόμενο που θα παραχωρήσει ο στρατός κοντά στο χωριό,  προκειμένου να μπορέσουν να ξαναχρησιμοποιηθούν στην ανοικοδόμηση .

Επιπλέον για όσους ενταχθούν σε αυτό το σύστημα, θα απλουστευτούν τόσο χρονικά όσο και οικονομικά οι διαδικασίες : έκδοσης άδειας κατεδάφισης , έκδοσης οικοδομικής άδειας , εκπόνηση μελετών και ότι άλλο απαιτηθεί .

Η Περιφέρεια, ο  δήμος, το  πανεπιστήμιο αιγαίου,  Αρχιτέκτονες  και  μηχανικοί που συμμετείχαν, δεσμεύθηκαν ότι θα συνεργαστούν με τα συναρμόδια υπουργεία για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν, διατηρώντας τον ιδιαίτερο  χαρακτήρα της κάθε περιοχής.

Στρατιωτική, αστυνομική και πυροσβεστική διοίκηση,   δεσμεύθηκαν ότι θα ανταποκριθούν όπου απαιτηθεί. Ιδιαίτερα για την πυροσβεστική υπηρεσία ο περιφερειακός διευθυντής Μάριος Αποστολίδης ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε η επιχειρησιακή συνδρομή της υπηρεσίας και αποχώρησαν σήμερα το πρωί οι πυροσβέστες για να οργανωθεί και η αντιπυρική προστασία του νησιού.

Προχθές  το συντονιστικό όργανο που συνεδρίασε στον Πολιχνίτο  αποφάσισε να στείλει επιστολή στον υπουργό προστασίας του πολίτη και τον αρχηγό πυροσβεστικού σώματος ζητώντας την ενίσχυση σε προσωπικό της υπηρεσίας στη Λέσβο αφού μετά την αποχώρηση 30 πυροσβεστών για τις ανάγκες της  fraport στο αεροδρόμια, οι  δυνάμεις της έχουν εξαντληθεί.


Πηγη ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ