«Πεζοδρόμος» εδώ και τώρα τα Λαδάδικα Μυτιλήνης» φωνάζουν οι επιχειρηματίες της περιοχής… σε σύγχυση ο Δήμος Λέσβου

«Πεζοδρόμος εδώ και τώρα τα Λαδάδικα Μυτιλήνης» με αυτήν την φράση οι επιχειρηματίες της περιοχής εκφράζουν το παράπονο τους στον Δήμο Λέσβου.

Γράφει ο Στεφάνου Γεώργιος (Δημοσιογράφος, Δ/ντης LesvosPost.com και επικεφαλής της LesvosPost Media Group)


Πριν από δέκα χρόνια, τα Λαδάδικα ήταν μια υποβαθμισμένη περιοχή, ακριβώς πίσω από τη βιτρίνα της πόλης, την Προκυμαία. Ταβέρνες και καφέ ήταν μετρημένα στα δάχτυλα ενός χεριού και αποτελούσαν εναλλακτικό χώρο διασκέδασης.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, όμως, ο Δήμος Λέσβου προχώρησε ΜΟΝΟ στην πεζοδρόμηση της οδού Κομνηνάκη, την ίδια ώρα που δεκάδες μικρά μαγαζιά - ουζερί, ρακάδικα και καφέ άνοιξαν και στις υπόλοιπες οδούς γύρω από τα γνωστά Λαδάδικα..

Η ακμή της περιοχής συγκέντρωσε το ενδιαφέρον επιχειρηματιών, ηλικίας από 20 έως 30 ετών, που προσέλκυσαν μεγάλη μερίδα της νεολαίας και των φοιτητών που σπουδάζουν στη Μυτιλήνη.

Οι επιχειρηματίες της περιοχής από μόνοι τους έφτιαξαν ένα ιστορικό κέντρο στολίδι για την Μυτιλήνη και σε όλα αυτά απών ήταν ο Δήμος Λέσβου, που κανονικά θα έπρεπε εκείνος να δίνει κίνητρα και να προσφέρει ευνοϊκές συνθήκες για να ζωντανέψει και να κάνει σημείο αναφοράς το ιστορικό του κέντρο.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, λοιπόν, η απαίτηση των επιχειρηματιών σήμερα είναι να λειτουργήσει ως πεζόδρομος το «τρίγωνο» Σμύρνης-Μητρέλια-Μητροπόλεως και να μπουν τραπεζάκια στον δρόμο και στα πεζοδρόμια όπου σταθμεύουν σήμερα δίκυκλα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κος Παναγιώτης Ζαφειριου που προτίθεται να είναι υποψήφιος Δήμαρχος στις επόμενες δημοτικές εκλογές είχε κάνει ειδική αναφορά στα Λαδάδικα στην συνάντηση φίλων που πραγματοποίησε μέσα Μαΐου.

Μάλιστα τόνιζε τότε ότι στο πρόγραμμα του Δήμου αν αναλάβει, άμεση προτεραιότητα του θα είναι η ανακατασκευή και η πεζοδρόμηση στα Λαδάδικα δίνοντας κίνητρα και σε νέους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην περιοχή.

Συμφώνα με πληροφορίες μας την Τετάρτη θα γίνει μια έκτακτη σύσκεψη στο παλαιό δημαρχείο του Δήμου Λέσβου με τους επιχειρηματίες, την Δ/Κ Μυτιλήνης αλλά και την Τροχαία Μυτιλήνης, ώστε να αποφασίσουν τελικά αν οι προτάσεις που βγήκαν από την διαβούλευση θα γίνουν δεκτές η όχι.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις τελικές αποφάσεις από την σχετική διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε με όλους τους εμπλεκομένους Δήμος, Τροχαία, επιχειρηματίες, Δ/Κ Μυτιλήνης.

1. ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΟΔΟΥ “ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ”.   
Η πλακόστρωτη αυτή οδός είναι η πρώτη παράλληλος με την Αρχιπελάγους και έχει χαρακτηριστεί με παλαιότερη απόφαση πεζόδρομος. Οι ειδικές πινακίδες σήμανσης που είχαν τοποθετηθεί έχουν αφαιρεθεί, με αποτέλεσμα ο πολύ ωραίος αυτός δρόμος, που μπορεί να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη, να έχει μετατραπεί σε χώρο parking αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων και ουσιαστικά να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα παρακείμενα καταστήματα εστίασης, με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
Θεωρώ απολύτως απαραίτητη την άμεση και ουσιαστική επαναλειτουργία του ως πεζόδρομου, με την τοποθέτηση της κατάλληλης σήμανσης: α) ένδειξης πεζοδρόμου, και β) απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης.  

2. ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ “ΣΑΜΟΥ”. 
Στην πλακόστρωτη οδό Σάμου (μεταξύ Αρχιπελάγους και Λαδάδικα), όπου υπάρχουν τρία καταστήματα εστίασης τα οποία αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα, παρατηρείται συνεχώς το απαράδεκτο θέαμα της διέλευσης τροχοφόρων και της στάθμευσης οχημάτων, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί διενέξεις και έριδες μεταξύ των εμπλεκομένων. Ο λόγος είναι η απουσία πινακίδων σήμανσης και από τις δύο εισόδους του δρομίσκου.
Επιβάλλεται η άμεση τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης και από τις δύο εισόδους της οδού: α) ένδειξης πεζοδρόμου, και β) απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης.

3. ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ “ΑΙΓΑΙΟΥ”. 
Η “Αιγαίου” είναι ένας πολύ μικρός δρομίσκος 30 περίπου μέτρων στην περιοχή Κουμιδιά, που ξεκινά από τη Χρυσοστόμου Σμύρνης και καταλήγει στον πεζόδρομο της Ερμού. Πέραν του εύλογου αιτήματος από ιδιώτες για πεζοδρόμησή του, υπάρχει και το κωμικοτραγικό φαινόμενο της παράλογης σήμανσης, σύμφωνα με την οποία ενώ επιτρέπεται στα οχήματα που κινούνται επί της Χρυσοστόμου Σμύρνης, να εισέρχονται στην Αιγαίου, στη συμβολή της με την Ερμού, υπάρχουν δύο πινακίδες απαγόρευσης στροφής προς αριστερά και προς δεξιά. Δηλαδή, ένα όχημα που θα εισέλθει στην Αιγαίου, μόλις φθάσει στη συμβολή με την Ερμού, πρέπει να κάνει όπισθεν, για να ξαναβγεί.
Προτείνεται η άμεση πεζοδρόμηση της Αιγαίου, αφού ούτως ή άλλως δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτα. Αντιθέτως, με τη σημερινή ισχύουσα κατάσταση, δίνεται το άλλοθι στους οδηγούς να εισέρχονται παρανόμως στην Ερμού.     
Η παραπάνω εισήγηση με τις τρεις προτάσεις, έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Σώμα και σύμφωνα: α) με τις σχετικές αρμοδιότητες λήψης τελικών αποφάσεων για ανάλογα θέματα που έχουν ανατεθεί στη Δημοτική Κοινότητα με την υπ’ αριθμ. 611 / 2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και β) με τις σχετικές διατάξεις του Νόμου 3852 / 2010 (πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), η τελική απόφαση της Δ/Κ Μυτιλήνης έχει αποσταλεί προς εκτέλεση στην αρμόδια Αντιδημαρχεία Ποιότητας Ζωής, που έχει την ευθύνη υλοποίησης των αποφάσεων.   

Ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, δήλωσε για τις σχετικές αποφάσεις: “Προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά οι ούτως ή άλλως χαρακτηρισμένοι πεζόδρομοι, πέραν του απαραίτητου σεβασμού που απαιτείται να δείξουν οι πολίτες και της τήρησης της τάξης που επιβάλλεται να εφαρμόσει η Τροχαία – Αστυνομία, πρέπει να προηγηθεί η σωστή και επαρκής σήμανση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δίνεται το άλλοθι σε όλους να παρανομούν. Επαναλαμβάνω προς πάσα κατεύθυνση ότι αν θέλουμε η Μυτιλήνη να γίνει τουριστική πόλη, βασικότατη προϋπόθεση είναι η δημιουργία ενός ιστορικού κέντρου, απαλλαγμένου από κάθε μορφής οχλήσεις”.