214.476 δολάρια από την «Καναδική Πρωτοβουλία για την Λέσβο» για την δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας παιδιών (Βίντεο, Φώτο)

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Στις δύσκολες στιγμές που περνά τα τελευταία 24ωρα η Λέσβος οι ομογενείς από το Μόντρεαλ του Καναδά επιφυλάσσουν στο νησί μια καλή είδηση.


Του Ζώη Μαρίνου/ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ


Το βράδυ της Τρίτης ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ερανικής προσπάθειας της «Καναδικής Πρωτοβουλίας για την Λέσβο», της Επιτροπής που επί εννιά περίπου μήνες πρωτοστάτησε ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα με σκοπό την ανακαίνιση και μετατροπή παλιάς αρχοντικής οικίας στην Μυτιλήνη σε ξενώνα φιλοξενίας παιδιών, υπό την ευθύνη του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Το αρχοντικό, όπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.», βρίσκεται στα περίχωρα της Μυτιλήνης -στην περιοχή Καγιάνι και σε οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων- και περιήλθε στο «Χαμόγελο του Παιδιού» χάρη στην γενναιοδωρία της αείμνηστης Νέλλης Μπίνου, γόνου γνωστής και εύπορης οικογένειας της Λέσβου, με σκοπό την δημιουργία σύγχρονης δομής για την παροχή στέγης και φροντίδας σε τουλάχιστον 25 παιδιά προσφύγων και ελληνόπουλα.



Όπως, λοιπόν, ανακοινώθηκε στο Μόντρεαλ, σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στον πολυχώρο Palace (Λαβάλ) το τελικό ποσό που συγκεντρώθηκε και θα διατεθεί είναι 214.476 καναδικά δολάρια. Δηλαδή, πολύ υψηλότερο της αρχικής πρόβλεψης.

«Όταν ξεκινήσαμε βάλαμε ως στόχο τα 140.000 καναδικά δολάρια», είπαν οι κυρίες Μαρία Φωτοπούλου και Ζωή Μπάτση (αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ) που μαζί με μια ομάδα αφοσιωμένων εθελοντών συντόνισαν την όλη προσπάθεια.

«Αλλά χάρη στην γενναιοδωρία των συμπαροίκων ο στόχος αυτός απεδείχθη χαμηλός. Σας ευχαριστούμε θερμά όλους», πρόσθεσαν, έχοντας δίπλα τους τον κ. Κώστα Κουρεμπανά ο οποίος, επίσης, βοήθησε καθοριστικά στο έργο της Επιτροπής.

Ο πρώην πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα Ρόμπερτ Πεκ υπήρξε ο πρωτεργάτης της όλης πρωτοβουλίας και ο άνθρωπος που έχει διαθέσει ήδη μια σημαντική αρχική δωρεά για την δημιουργία του Σπιτιού Φιλοξενίας στην Μυτιλήνη. Το βράδυ της Τρίτης ο κ. Πεκ ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές και όλους όσοι συνέδραμαν οικονομικά, τόσο στον Καναδά όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την συγκέντρωση του ποσού.

«Από καρδιάς θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους», είπε ο κ. Πεκ πριν αναφερθεί στην μεγάλη δοκιμασία που περνούν αυτή την περίοδο οι κάτοικοι της Λέσβου, υπενθυμίζοντας ότι από τον σεισμό της Δευτέρας χάθηκε μια ζωή και προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές σε μεγάλο τμήμα του νησιού.

«Όμως, το αρχοντικό που θα φιλοξενήσει τα παιδιά προσφύγων ή ελληνόπουλα στέκεται στην θέση του», είπε ο κ. Πεκ. Ο οποίος στην συνέχεια μετέφερε μήνυμα του προέδρου του «Χαμόγελου του παιδιού» Κώστα Γιαννόπουλου και αναφέρθηκε ονομαστικά σε όλους όσοι βοήθησαν στην ερανική προσπάθεια.

Μεταξύ των οποίων και στον Κώστα Ζαχαριάδη που είχε την ευθύνη ενεργοποίησης των ομογενών στην Νέα Υόρκη- έχει αναφερθεί ο «Ε.Κ.» στην εκδήλωση που έγινε για τον σκοπό αυτό στις αρχές Μάϊου στο εστιατόριο «Grabtree’s Restaurant».

Τα μέλη της «Καναδικής Πρωτοβουλίας για την Λέσβο» τίμησαν, επίσης, τον εκ των ιδιοκτητών του πολυχώρου «Palace» στο Λαβάλ Τέρι Νικηφόρο που αφιλοκερδώς διέθεσε τις αίθουσες του για την φιλοξενία όλων των εκδηλώσεων της Επιτροπής καθώς και τους επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες της εταιρείας συστημάτων ασφαλείας Lanvac Γιάννη και Βασίλη Γεωργουδή καθώς μόνο η δική τους δωρεά για τις ανάγκες του Σπιτιού Φιλοξενίας έφτασε τα 55.000 καναδικά δολάρια.

Τα 214.476 δολάρια προήλθαν από: 67.680 δολάρια από τις online δωρεές, 55.000 δολάρια από την δωρεά της εταιρείας Lanvac και 91.596 δολάρια από το διήμερο εκδηλώσεων (Γιορτή κρασιού) που φιλοξενήθηκε στο Κοινοτικό Κέντρο «Αδριανός Μαρής», με την συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ελλάδα.