Πρωτοτύπησε πάλι ο Δήμος Λέσβου: Διέλυσε δουλεμπορικό σκάφος μέσα στην Θάλασσα..μετατρέποντας σε χωματερή την παραλία (pics)

Για μια ακόμη φορά ο Δήμος Λέσβου πρωτοτύπησε…


Ένα μεγάλο ξύλινο σκάφος που μετέφερε στην Λέσβο περίπου 500 πρόσφυγες ρυμουλκήθηκε χθες από το λιμάνι της Μυτιλήνης στην παραλία της Επάνω Σκάλας στα βόρεια της πόλης, μπροστά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, προκειμένου να κοπεί σε κομμάτια και στη συνέχεια να μεταφερθεί στη χωματερή.

Μέχρι εδώ όλα καλά και μπράβο για την πρωτοβουλία από τον Δήμο…

Υπάρχει και ένα μεγάλο αλλά όμως….

Τα σαΐνια του Δήμου Λέσβου αποφάσισαν ότι το δουλεμπορικό σκάφος μπορεί εύκολα με μπουλντόζα να καταστραφεί μέσα στην Θάλασσα…

Παρουσία λοιπόν του Δημάρχου Λέσβου, του Αντιδημάρχου κ Κατζανου, στελεχών της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, η μπουλντόζα από την στεριά έπιασε δουλεία καταστρέφοντας το δουλεμπορικό μέσα στην θάλασσα, με αποτέλεσμα χιλιάδες φερτά υλικά να καταλήξουν στον βυθό και στην επιφάνεια της θάλασσας..

Μάλιστα κάτοικοι της περιοχής τόνιζαν χθες στο L.P ότι η περιοχή για ώρες μύριζε πετρέλαιο…

Πολύ θα ήθελα να μάθω από κάποιον υπεύθυνο, το σκεπτικό αυτής της απόφασης και ενέργειας.

Ο Εισαγγελέας που είναι;

Το λιμεναρχείο που είναι;  

Ποιος έδωσε άδεια για αυτό που έγινε;  

Η θαλάσσια περιοχή μπροστά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ μετατράπηκε σε χωματερή. Τεράστια ρύπανση σε μία πολύπαθη περιοχή 

Με απλά λόγια ο Δήμος με αυτή την ενέργεια ελέγχεται για πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης καθώς μεγάλος μέρος αυτών των υλικών ( υγρά από μπαταρίες , λάδια, μεταλλικά αντικείμενα , χρώματα κτλ) θα καταλήξουν και θα μείνουν για δεκαετίες μέσα στη θάλασσα.

ΦΩΤΟ: Γ Παπαδόπουλος

Το μεγάλο δουλεμπορικό….

Πρόκειται για το τελευταίο από τα «δουλεμπορικά» σκάφη που βρισκόταν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και είχε μεταφερθεί και αυτό εκεί από τη βορειοανατολική Λέσβο, όπου είχε φτάσει το καλοκαίρι του 2015 και το οποίο δεν μπορούσε να καταστραφεί για γραφειοκρατικούς λόγους, αφού αποτελούσε πειστήριο της τέλεσης του αδικήματος της μεταφοράς αλλοδαπών στην Ελλάδα! Αλλά και δεν μπορούσε να πουληθεί, αφού το κύτος του ήταν κυριολεκτικά σάπιο. Έτσι και αυτό, όπως κι άλλα μικρότερα, τα οποία καταστράφηκαν ήδη, βρισκόταν στο εσωτερικό λιμάνι της Μυτιλήνης αποτελώντας εστία ρύπανσης.

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, κινδύνευε συχνά να βυθιστεί, ενώ, επίσης συχνά, με αντλίες έβγαιναν τα νερά που εισέρρεαν στο εσωτερικό του. Το συγκεκριμένο σκάφος ήταν μέρος του «στόλου», που από την Άνοιξη του 2015 μέχρι και την Άνοιξη του 2016, χρησιμοποιήθηκε για να μεταφερθούν στην Λέσβο περισσότεροι από 600.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Το σκάφος, το οποίο καταστράφηκε χθες ανήκε όταν ήταν «εν ενεργεία» σε γνωστή ακτοπλοϊκή εταιρεία της Τουρκίας που δραστηριοποιείται στη σύνδεση και στη μεταφορά προσώπων, μεταξύ των ακτών του Βοσπόρου αλλά και από λιμάνια της Προποντίδας, στην Κωνσταντινούπολη. Όταν πάλιωσε, πουλήθηκε σε εταιρεία ανακύκλωσης και από εκεί βρέθηκε στα μικρασιατικά παράλια.

«Αποκαθιστούμε την εικόνα της πόλης που είχε πληγεί βάναυσα όλο αυτό το διάστημα από την προσφυγική κρίση, αλλά κράτησε ψηλά την αξιοπρέπεια της», είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Λέσβου, Γιώργος Κατζανός. Και κατέληξε: «Είναι μια δύσκολη διαδικασία που σε κάθε στάδιο της από το λιμάνι, όπου βρισκόταν όλους αυτούς τους πολλούς μήνες, μέχρι τη χωματερή πρέπει να προσέξουμε, ώστε να μη δημιουργήσουμε την παραμικρή επίπτωση στην εικόνα της πόλης και φυσικά στο περιβάλλον της».


Ας σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία έγινε παρόντων στελεχών της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.