Το LesvosPost με αφορμή τους τελευταίους θανάτους νέων στο νησί μας ανοίγει τον «φάκελο» καρδιακά νοσήματα-Συνέντευξη με καρδιολόγο

«Φάκελος» καρδιά


Με αφορμή τους τελευταίους θανάτους νέων ανθρώπων στην Λέσβο από καρδιακά προβλήματα το lesvospost αποφάσισε να ανοίξει τον «φάκελο» καρδιά με σκοπό να καθησυχάσει τους πολίτες της Λέσβου από τον θόρυβο που έχουν προκαλέσει οι τελευταίοι θάνατοι  

Ο Δ/ντης του LesvosPost.com Στεφάνου Γεώργιος συνάντησε τον ειδικό καρδιολόγο κο **Κουσκο Γεώργιο με σκοπό να απαντήσει σε ερωτήσεις-απορίες που έχουν οι πολίτες σχετικά με τα καρδιακά νοσήματα.

Η κληρονομικότητα, το τσιγάρο και το άγχος είναι οι κυριότεροι παράγοντες για την εμφάνιση καρδιακών επεισοδίων.

Η επίδραση του άγχους στην εμφάνιση καρδιακών επεισοδίων γίνεται πιο έκδηλη στην σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης, όπου υπάρχει μια τάση αύξησης των περιστατικών, με το άγχος να αναγνωρίζεται ως ο σπουδαιότερος εκλυτικός παράγοντας.

Ο κος **Κουσκος Γεώργιος, Ειδικός Καρδιολόγος, μας παρουσιάζει την έκταση της ασθένειας και τους άμεσους τρόπους αντιμετώπισής του.

Του Γεώργιου Στεφάνου (Δ/ντη LesvosPost.com)



Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:


1. κ Κουσκο με αφορμή τους τελευταίους θανάτους νέων ανθρώπων στην Λέσβο είτε από ανακοπή καρδιάς είτε από έμφραγμα αποφασίσαμε να ανοίξουμε το «φάκελο» καρδιά, ώστε να μάθει ο κόσμος του νησιού μας πως μπορεί να αποφευχθεί μια καρδιακή ανακοπή η ένα έμφραγμα..

Καταρχήν σας ευχαριστούμε για αυτήν την συνέντευξη..

2. Κύριε Κουσκο η κρίση και η στεναχώρια κατά πόσον έχουν επιβαρύνει την ελληνική καρδιά;

Απ. Τα οξέα στεφανιαία επεισόδια οφείλονται σε απόφραξη κάποιας αρτηρίας της καρδίας λόγω ρήξης αθηρωματικής πλάκας με αποτέλεσμα την οξεία ισχαιμία και την κακοήθη αρρυθμία η οποία αν δεν αναταχθεί οδηγεί στο θάνατο. Η αθηρωμάτωση των αρτηριών αρχίζει από νεαρή ηλικία και επιδεινώνεται με τη πάροδο των χρόνων.

Οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της αθηρωμάτωσης είναι το ανδρικό φύλο, η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, η αυξημένη χοληστερίνη, η αρτηριακή υπέρταση  και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Η οικονομική κρίση οδηγεί λόγω του άγχους, της κακής διατροφής και του μη σωστού ελέγχου των παραγόντων κινδύνου σε έξαρση των στεφανιαίων επεισοδίων.

3. Ποιες ηλικίες πλήττονται περισσότερο;

Απ. Η στεφανιαία νόσος αφορά κυρίως άτομα μεγαλύτερα των 40χρόνων, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες εφόσον συνυπάρχουν οι παραπάνω παράγοντες κινδύνου.

4. Ποιες ασθένειες της καρδιάς δεν αντιμετωπίζονται εγκαίρως λόγω οικονομικής δυσπραγίας και μπορεί να κοστίσουν τη ζωή;

Απ. Ως γνωστόν η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Αν καπνίζουμε, δεν ελέγχουμε και δεν θεραπεύουμε τη δυσλιπιδαιμία, την αρτηριακή υπέρταση και το σακχαρώδη διαβήτη, δεν ασκούμαστε τακτικά, δεν προσέχουμε τη διατροφή μας και το σωματικό μας βάρος έχουμε αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουμε στεφανιαία νόσο πράγμα που μπορεί να μας οδηγήσει στο έμφραγμα.

5. Τελευταία παρατηρούμε πολλά περιστατικά υπέρτασης επί μακρόν που δεν μπορούν να ρυθμιστούν. ‘Άτομα ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας που παρά το γεγονός ότι παίρνουν φαρμακευτική αγωγή η πίεση τους δεν πέφτει σε φυσιολογικά επίπεδα. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που συμβαίνει αυτό;

Απ. Η αρτηριακή υπέρταση είναι πάθηση  την οποία σήμερα μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, εφόσον ο ασθενής είναι πρόθυμος να ακολουθήσει τις οδηγίες μας εφ’όρου ζωής. Οι οδηγίες αφορούν εκτός απ’τη φαρμακευτική αγωγή ελάττωση  του αλατιού και του αλκοόλ, διακοπή του καπνίσματος, συστηματική δυναμική άσκηση( π.χ. γρήγορο βάδισμα) και απώλεια βάρους σε υπέρβαρους ασθενείς.


6. Τι θα συμβουλεύατε τον κόσμο, που αυτή τη στιγμή υποφέρει από την κρίση, να κάνει για να προφυλάξει την καρδιά του και ως ειδήμων της καρδιάς;

Απ. Οι συμβουλές είναι απλές και γνωστές αλλά δύσκολα εφαρμόσιμες απ΄τη πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Αφορούν τη ΔΙΑΚΟΠΗ του καπνίσματος, τη συστηματική μέτρια δυναμική άσκηση, τη σωστή διατροφή(μεσογειακή διατροφή=πολλά φρούτα και λαχανικά και λιγότερο κρέας) και τη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη και της δυσλιπιδαιμίας. Επίσης εφόσον υπάρχουν παράγοντες κινδύνου ή επιθυμία για έναρξη συστηματικής άσκησης ή ύποπτα ενοχλήματα στο στήθος συνιστάται καρδιολογικός έλεγχος.

7. Από πότε πρέπει να ξεκινάει η έγνοια μας γιά την καρδιά μας και πότε να κορυφώνεται; 

Απ. Απ’τη νεαρή ηλικία ειδικά αν υπάρχει κληρονομικότητα(στεφανιαίας νόσου, αρτηριακής υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη, δυσλιπιδαιμίας) και οπωσδήποτε μετά τα 40 εφόσον υπάρχουν οι παραπάνω παράγοντες κινδύνου ή καπνίζουμε.


8. Πως να διακρίνουμε τα συμπτώματα που είναι καμπανάκι για ένα έμφραγμα; Είναι ο πόνος στο στήθος, στην πλάτη;

Απ. Ο στηθαγχικός πόνος είναι συνήθως οπισθοστερνικός(σαν σφύξιμο, δυσφορία, κάψιμο ή πίεση) με αντανάκλαση στα άνω ακρα, στο τράχηλο, στους ώμους, στην κάτω γνάθο και στο επιγάστριο που μπορεί να συνοδεύεται με ναυτία-ωχρότητα ή/και εφίδρωση. Στα αρχικά στάδια της στεφανιαίας νόσου εμφανίζεται μετά από άσκηση, συναισθηματική φόρτιση, βαρύ γεύμα, κάπνισμα ή έκθεση στο κρύο και διαρκεί 2-10 λεπτά.

Στις σοβαρότερες περιπτώσεις διαρκεί περισσότερο και μπορεί να εμφανίζεται και στην ηρεμία: τότε ο ασθενής θα πρέπει να νοσηλευτεί.


9. Ποιες είναι οι  πρακτικές συμβουλές η οι οδηγίες που  θα δώσετε στους αναγνώστες του LesvosPost.com αν φτάσει η κακιά στιγμή και φυσικά πριν φτάσει ; 

Απ. Σε περίπτωση  στηθάγχης που δεν υποχωρεί θα πρέπει να παραμείνουμε ξαπλωμένοι και να καλέσουμε το ΕΚΑΒ. Όσο ποιό  γρήγορα πάμε στο νοσοκομείο τόσο μεγαλύτερή πιθανότητα έχουμε να σώσουμε τη καρδιά μας και τη ζωή μας. Αν  η πίεση είναι φυσιολογική μπορεί να χορηγηθεί υπογλώσσιο νιτρώδες και εφόσον είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για στηθαγχικό επεισόδιο να δώσουμε στον άρρωστο να μασήσει μια ασπιρίνη.


10. Πού υστερεί η Λέσβος σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών;

Απ. Πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσει αιμοδυναμικό εργαστήριο στο νησί γιατί έχει αποδειχθεί ότι η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών αμέσως μετά το έμφραγμα(πρωτογενής) ζώσει ζωές.  

11. Το τσιγάρο είναι ένας από τους πιο επιβαρυντικούς παράγοντες. Στην Ελλάδα δυστυχώς παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά τα ποσοστά των καπνιστών ενώ ο αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται όπως σε άλλες χώρες. Πώς σχολιάζετε αυτή την πραγματικότητα ως καρδιολόγος;

Απ. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το κάπνισμα σκοτώνει.

Αν κάποιος θέλει να κάνει κακό στον εαυτό του μπορεί να το κάνει χωρίς να επιβαρύνει την υγεία των άλλων. Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα.


12. Κύριε Κουσκο ελπίζουμε με τις συμβουλές που μας δώσατε οι κάτοικοι του νησιού μας να κάνουν τα καθιερωμένα τσεκ απ και να μην παραμελούν την υγεία τους.

Ευχαριστούμε για την όμορφη συνέντευξη.





**Κούσκος Γεώργιος

Ειδικός Καρδιολόγος

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) απ’ όπου αποφοίτησε με ΑΡΙΣΤΑ. Στη συνέχεια, εργάστηκε στο αγροτικό ιατρείο Μεσοτόπου Λέσβου, στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο», στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» αποκτώντας τον τίτλο Ιατρικής Ειδικότητας Καρδιολογίας. Από το 1996 διατηρεί πλήρως εξοπλισμένο ιδιωτικό ιατρείο στη Μυτιλήνη, έχει εργαστεί στο ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ Μυτιλήνης και συνεργάζεται με το εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής Μυτιλήνης εκτελώντας σπιθηρογραφήματα καρδιάς.

Διεύθυνση: Καβέτσου 44, ημιόροφος
Τηλέφωνο: 2251047447, κινητό 6932580123
e-mail: kouskosge@yahoo.gr
Συμβ. ταμεία: ΥΕΘΑ, AXA

Ωράριο: ΔΕΥΤ-ΠΑΡΑΣΚ: πρωί 8.30-13.30, απόγευμα 6.00-8.30 (εκτός Τετάρτης).