Αργία στην Καλλονή αύριο για τον εορτασμό της Ζωοδόχου πηγής- Ξεκινάνε σήμερα οι εκδηλώσεις

Τοπική αργία είναι αύριο(21/04) στην Καλλονή, με την εκκλησία της Ζωοδόχου πηγής να έχει την τιμητική της.


Ο εορτασμός της Ζωοδόχου πηγής, λογίζεται ως η επίσημα αργία της Καλλονής, την Παρασκευή της Λαμπρής.

Πέρυσι(2016) αναβιώσε για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλές δεκαετίες, φέτος(2017) συνεχίζεται με στόχο να καθιερωθεί όπως παλιά.

Το σωματείο "Αδελφότης Αγίας Τριάδος Καλλονής" θα παρασκευάσει και φέτος και θα διανέμει το παραδοσιακό φαγητό "κισκέκ" προς τιμήν της τοπικού πολιούχου εκκλησίας Ζωοδόχου πηγής Καλλονής.

Οι προετοιμασίες θα ξεκινήσουν απο το μεσημέρι της Λ.Πέμπτης(20/04) και θα συνεχιστούν για όλο το βράδυ. Το πρωί της Λ.Παρασκευής ο Μητροπολίτης Μηθύμνης κ.κ. Χρυσόστομος θα ευλογήσει τα φαγητά τα οποία θα διανεμηθούν στους πιστούς. Το σωματείο φυσικά, καλεί όσους επιθυμούν να παρευρεθούν για να βοηθήσουν στο κόψιμο των κρεάτων και στην παρασκευή του φαγητού.

Όπως πέρυσι έτσι και φέτος, το σωματείο της Αγίας Τριάδος, αναβιώνει ένα έθιμο το οποίο είχε αφεθεί στο πέρασμα των χρόνων. Παλαιότερα στην Καλλονή, την παραμονή της γιορτής, την Πέμπτη δηλαδή, η πλατεία γέμιζε ζωή και στήνονταν ολονύχτιο γλέντι. Με την επαύριο, μετά το τέλος της εκκλησίας γίνονταν διανομή του παραδοσιακού φαγητού "κισκέκ".

Αυτό είχε αφεθεί στο πέρασμα των χρόνων και το συμβούλιο της Αγίας Τριάδος το επανέφερε, κάνοντας το παραδοσιακό φαγητό, μοιράζοντας το στους πιστούς.

 Πηγη kalloninews.gr