Δέσμευση του υπουργού εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη για το σπάσιμο του δήμου Λέσβου

Νέες προσδοκίες γέννησε η προφορική δέσμευση του υπουργού εσωτερικών  Πάνου Σκουρλέτη στην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου για το σπάσιμο του δήμου Λέσβου.


Σε συνάντηση αυτοδιοικητικών , φορέων και πολιτών που πραγματοποιήθηκε την Μεγάλη Τετάρτη στο κέντρο του νησιού στην Καλλονή αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας 8μελούς επιτροπής με στόχο να διεκδικήσει το σπάσιμο του «δήμου τέρατος». Η επιτροπή αποτελούμενη από τους τρεις γεωγραφικούς αντιδημάρχους, τον πρόεδρο του δικτύου κοινοτήτων και πολίτες θα αναλάβει να κλείσει ραντεβού με τον Υπουργό Εσωτερικών και να ξεκαθαρίσει το θέμα.

«Κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αναθεώρηση του Καλλικράτη μέσα στο καλοκαίρι, θα πρέπει να υπάρχει σαφής διάταξη για τη διάσπαση του δήμου Λέσβου   διαφορετικά δεν πρόκειται ποτέ ξανά να ανοίξει χωροταξικό ζήτημα» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, το μέλος της 8μελούς επιτροπής αντιδήμαρχος Καλλονής, Πέτρας και Μήθυμνας  Ταξιάρχης Βέρρος. «Έχοντας σαν αφετηρία την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Ανάπτυξης για πέντε δήμους αλλά συζητώντας ακόμα και για τρείς δήμους στα όρια των παλιών περιφερειών, ο δήμος Λέσβου πρέπει να σπάσει για να λειτουργήσει» συμπλήρωσε ο κύριος Βέρρος τονίζοντας ωστόσο ότι κρατά «μικρό καλάθι» για το αποτέλεσμα δεδομένων και των άδοξων προσπαθειών των προηγούμενων ετών.

Ο πρόεδρος του δικτύου κοινοτήτων Λέσβου Πρεοκόπης Σινάνης τόνισε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ  ότι «δεν είναι μόνο το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου αλλά μια σειρά από θέματα που πρέπει να διορθωθούν στην  πρόταση του υπουργείου για την αναθεώρηση του Καλλικράτη και για το λόγο αυτό σαν δίκτυο προσκαλέσαμε στο νησί τον ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη (που είναι και πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής για την αναθεώρηση του Καλλικράτη) προκειμένου να συζητηθούν όλα αυτά τα ζητήματα. Ο κύριος Πουλάκης θα επισκεφθεί τη Λέσβο το Μάιο». Να θυμίσουμε ότι το δίκτυο κοινοτήτων Λέσβου αντελήφθη εγκαίρως και κινητοποιήθηκε πανελλαδικά για την κατάργηση των κοινοτήτων που προβλέπεται στην πρόταση για την αναθεώρηση του Καλλικράτη.

Η συνεδρίαση στην Καλλονή είχε τη στήριξη πολλών φορέων και συλλόγων όπως και της ΟΛΣΑ σε μία στερνή προσπάθεια να «σπάσει» για να μπορέσει να λειτουργήσει ο ενιαίος σήμερα και μεγαλύτερος γεωγραφικά δήμος σε όλη τη χώρα.


Πηγη ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ