Καταγγελία της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου για τον κρατούμενο Σύριο πρόσφυγα «Η κράτηση του θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του»

Δελτίο τύπου


Για τον κρατούμενο Σύριο πρόσφυγα

Την Τρίτη 18 Απριλίου, κλιμάκιο της Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου επισκέφτηκε τον Σύριο πρόσφυγα D. Mohamed, που είναι κρατούμενος στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου. Ο D.M. είναι 21 χρόνων και ο μεγαλύτερος αδερφός μιας οικογένειας με 8 παιδιά. Έφυγε από τη Συρία λόγω του πολέμου και έφτασε στην Ελλάδα στις 28 Ιουλίου 2016. Υπέβαλε αίτηση ασύλου και ενημερώθηκε για το αρνητικό αποτέλεσμα της προσφυγής του στις 9 Σεπτεμβρίου.

Έκτοτε κρατείται σε απαράδεκτες συνθήκες στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου.

Οι δικηγόροι του έχουν αμφισβητήσει πολλές φορές τη νομιμότητα της κράτησής του ενώπιον των τοπικών δικαστηρίων. Στις 10 Μαρτίου, η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας κλήθηκε να αποφασίσει εάν η Τουρκία αποτελεί «ασφαλή τρίτη χώρα» για τους αιτούντες, καθώς και για τη συνταγματικότητα της σύνθεσης των νέων Επιτροπών Προσφυγών. Ένα αρνητικό για τους πρόσφυγες αποτέλεσμα θα σημαίνει ότι ο D.M. θα βρεθεί σε άμεσο κίνδυνο επιστροφής στην Τουρκία και ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί προηγούμενο, για μαζικές επιστροφές Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

Όπως διαπιστώσαμε κρατείται σε απαράδεκτες συνθήκες, σε ένα χώρο χωρίς επαρκή φωτισμό, που δεν καθαρίζεται επαρκώς. Δεν έχει τα δικαιώματα ενός τυπικού κρατουμένου, καθώς δεν έχει δικαίωμα προαυλισμού, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί προσωπικά αντικείμενα. Δεν έχει επαρκή δυνατότητα επικοινωνίας με την οικογένειά του. Κρατείται σε κοινό χώρο με ποινικούς κρατουμένους, που εναλλάσσονται σχεδόν καθημερινά, με τους οποίους δεν μπορεί να επικοινωνήσει λόγω γλώσσας. Έχει κολλήσει ψώρα ως αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών κράτησης. Πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού άγχους εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία. Η κατάσταση της ψυχικής υγείας του έχει επιδεινωθεί παρά τη φαρμακευτική αγωγή, λόγω των απαράδεκτων συνθηκών κράτησης. Το τελευταίο διάστημα εκφράζει σκέψεις αυτοκαταστροφής. Η συνέχιση της κράτησης του, επιδεινώνει την ψυχική και τη σωματική του υγεία και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του. Κυβέρνηση και δικαστική εξουσία αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη συνεχίζοντας την κράτηση του.

Ζητάμε να απελευθερωθεί ο D.M. και να του παρασχεθεί ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Να διασφαλιστεί ότι δεν θα επιστραφεί στην Τουρκία και πως θα εξεταστεί κατ’ ουσία το αίτημα ασύλου του στην Ελλάδα.

Μυτιλήνη, 22 Απριλίου 2017
ο Πρόεδρος                         ο Γραμματέας

Παυλής Στρατής                  Χρυσαφίδης Νίκος