Σαρακοστή και Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου

Η  έναρξη της Σαρακοστής φέρει στο τραπέζι μας αυθεντικές  συνταγές, ενδιαφέρουσες υφές και δυνατά αρώματα γλυκάνισου.


Στο Πλωμάρι, εκεί που καθημερινά από το 1894 αποστάζεται στους παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες το ούζο της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, μαζί με την παράδοση και τις μνήμες τούτου του τόπου, oι Αιγαιοπελαγίτικοι μεζέδες στρώνονται στο Σαρακοστιανό τραπέζι σε μια πανδαισία γεύσεων. Λαογραφικά δεμένες συνταγές,  εκλεκτά τοπικά προϊόντα  και κορυφαία θαλασσινά συνοδεύονται αρμονικά με το εκλεκτό μας απόσταγμα.

Ανακαλύψτε τον κρυμμένο πλούτο της τοπικής Λεσβιακής κουζίνας παρέα με το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου!

Πλωμαρίτικοι μεζέδες για ούζο.


Γεμιστά με χταπόδι

1 ½ κιλό χταπόδι
4-5 ντομάτες
4 μελιτζάνες
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό τριμμένο
1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
½  φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Ζεματάμε το χταπόδι και το ψιλοκόβουμε (σαν κιμά). Αδειάζουμε το εσωτερικό από τις μελιτζάνες και από τις ντομάτες. Στη συνέχεια τρίβουμε με έναν τρίφτη σε μια λεκανίτσα το κρεμμύδι, το εσωτερικό από τις ντομάτες και από τις μελιτζάνες και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο χταπόδι, το μαϊντανό, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Ανακατέβουμε όλα τα υλικά και γεμίζουμε τις ντομάτες και τις μελιτζάνες. Κλείνουμε με τα καπάκια τους και τοποθετούμε σε ταψί. Ψήνουμε στο φούρνο για 1 ½ ώρα στους 200ο.

Πρωτότυπη συνταγή που αγαπούν ιδιαίτερα οι Πλωμαρίτες!  Γιατί , όπως επιβάλει και η ιεροτελεστία της ουζοποσίας, μόνο όταν συνδυάζεις αυθόρμητα τις γεύσεις, γνωρίζεις την εμπειρία του αυθεντικού!

Χταπόδι στιφάδο

1 ½ κιλό χταπόδι
1 κιλό κρεμμυδάκια μικρά για στιφάδο
2 ντομάτες φρέσκιες ψιλοκομμένες
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
2-3 κόκκους μπαχάρι
λίγο κύμινο
½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
αλάτι, πιπέρι


Χωρίζουμε την «κουκούλα» (κεφάλι)  του χταποδιού από τα πλοκάμια του και χωρίζουμε τα πλοκάμια ένα- ένα, μεταξύ τους. Κόβουμε την «κουκούλα», αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει το δέρμα της, σε κομμάτια.  Βάζουμε τα κομμάτια της κουκούλας και ολόκληρα τα πλοκάμια σε κατσαρόλα με τη ντομάτα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 ώρα. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Στη συνέχεια, σε μια άλλη πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με ολόκληρα τα κρεμμυδάκια  και το σκόρδο και τα τηγανίζουμε. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το χταπόδι, τη δάφνη, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για ½ ώρα.

Πικάντικες, ξινές ή αλμυρές γεύσεις, όλες ταιριάζουν με το ούζο λόγω της γλυκιάς γεύσης του. Στην υγειά σας!

Ωραίος μεζές και σε μικρές μερίδες, για να συνοδεύσει άριστα το ούζο σας! Γιατί πάνω από όλα, η ώρα του ούζου, δεν είναι η ώρα του φαγητού αλλά η ώρα της παρέας!

Σουπιές τηγανητές

1 κιλό σουπιές
1 φλυτζάνι τσαγιού νερό
Χυμός από ½ λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις σουπιές σε κομματάκια. Τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε. Αφού τηγανιστούν, προσθέτουμε στο τηγάνι το νερό μαζί με το χυμό από το λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε. 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρεστη σάλτσα.

Ο μεζές σας είναι έτοιμος!  Λιτά, απλά και ελληνικά, όπως ταιριάζει στο αγαπημένο μας Ούζο Πλωμαρίου!

Μεζέδες όπως  πρέπει! Μικροί και ανανεώσιμοι για να ερεθίσουν τη γεύση, να διακρίνονται στο πιάτο και να προσφέρονται ευκολότερα! Βάλτε ένα ποτηράκι Ούζο Πλωμαρίου και απολαύστε τους! Στην υγειά σας!

Ιστοσελίδα: http://www.ouzoplomari.gr/