ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: Ανακοίνωση για την Παγκόσμια ημέρα της Γυναικάς, με αναφορές στην λιτότητα, την κρίση και την ανεργία των γυναικών…

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ


Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί  Παγκοσμίως ως μέρα των γυναικείων αγώνων και του Φεμινιστικού Κινήματος. Είναι μέρα που πρέπει να θυμίζει σε όλους, ότι οι μέχρι τώρα κατακτήσεις, σε νομοθετικό, θεσμικό, κοινωνικό επίπεδο των δικαιωμάτων των γυναικών είναι  αποτέλεσμα μακρόχρονων αγώνων του γυναικείου κινήματος.

Στην Ελλάδα τα  έξι χρόνια κρίσης και των πολιτικών σκληρής λιτότητας που επιβλήθηκαν, είχαν δραματικές επιπτώσεις στις ζωές των γυναικών,  αναστέλλοντας και ανακόπτοντας σε πολλές περιπτώσεις  τις μακροχρόνιες προσπάθειες του κινήματος  για βελτίωση της θέσης των γυναικών στην εργασία και την κοινωνία.

Το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες έφθασε στο 31,4%, έναντι 25% στους άνδρες.

Ειδικότερα στις νέες γυναίκες ξεπέρασε το 60%. Οι  παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο πρόσωπο των γυναικών αυξήθηκαν.   Το δυσμενές τοπίο συμπληρώνουν οι διακρίσεις, οι εκβιασμοί, οι απολύσεις, ακόμη και η  άρνηση πρόσληψης λόγω μητρότητας.

Η Κυβέρνηση με τις προγραμματικές της δηλώσεις δεσμεύτηκε και καλείται να υλοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση ,να αντιμετωπίσει τα ζητήματα των έμφυλων διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού (με έμφαση στις μονογονεϊκές οικογένειες), της έμφυλης βίας, στην εκπαίδευση , στη οικογένεια . Έχει εκφράσει δεσμεύσεις για τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Σχεδίου Δράσης της Ισότητας των Φύλων και την προώθησή του προς επικύρωση του. Δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει τη συνέχιση και στήριξη των δομών αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών.

Οι εξουσιαστικές σχέσεις, οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και οι   διακρίσεις κάθε είδους που συνδέονται με τα κοινωνικά φύλα, τους άνδρες και τις γυναίκες, προκαλούν ανεπίτρεπτο δημοκρατικό έλλειμμα. Οι  πολιτικές στοχεύσεις του  ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συμβατές με τέτοιου είδους τακτικές και ως μη αποδεκτές τον βρίσκουν απέναντί τους

Η 8η του Μάρτη δεν είναι μέρα γιορτής. Είναι μια μέρα θύμησης για όλες αυτές τις γυναίκες που χάθηκαν πάνω στον αγώνα της διεκδίκησης και μέρα αφύπνισης για όλες τις γυναίκες που σήμερα αγωνίζονται .


Γραφείο Τύπου Ν.Ε . ΣΥΡΙΖΑ  ΛΕΣΒΟΥ