Διαμαρτυρία από τον εμπορικό σύλλογο Μυτιλήνης για τις πορείες μεταναστών που γίνονται τις ώρες που λειτουργεί η αγορά

Πορείες σε εμπορικούς δρόμους τις ώρες που λειτουργεί η αγορά.


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΕΣΒΟΥ
Πορείες σε εμπορικούς δρόμους τις ώρες που λειτουργεί η αγορά.

Μυτιλήνη 22 Mαρτίου 2017
Αριθ.πρωτ.: 1950

Προς: Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου
Υπόψη: κ Στεφάνου

Θέμα: Πορείες σε εμπορικούς δρόμους τις ώρες που λειτουργεί η αγορά.

Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 στην Ερμού και εν συνεχεία σε άλλους εμπορικούς δρόμους της πόλης σε ώρα αιχμής έλαβε χώρα πορεία διαμαρτυρίας προσφύγων –μεταναστών, ομάδων που τους συμπαραστέκονται καθώς και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με σκοπό τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους. 

Πριν η πορεία περάσει από την αγορά της πόλης ζητήσαμε από την Αστυνομία την εκτροπή της πορείας από την Ερμού αλλά αυτό δεν έγινε. Αποτέλεσμα ήταν η πλήρης αναστάτωση της αγοράς, η ρύπανση της με φυλλάδια, το καταναλωτικό κοινό να εξαφανίζεται και τους καταστηματάρχες να χάνουν τις πιο ουσιαστικές ώρες της εβδομάδος. Ζητούμε την προστασία των Εμπόρων και των καταναλωτών από οποιαδήποτε πορεία διαμαρτυρίας την ώρα που λειτουργεί η αγορά. Η οποιαδήποτε διαμαρτυρία από τον οποιοδήποτε δεν πρέπει να εμπλέκει τα καταστήματα που σε καιρό κρίσης πασχίζουν να κρατηθούν σε δύσκολές συνθήκες. Παρότι η πορεία ήταν ειρηνική και δεν διαπιστώθηκε κάποιο έκτροπο, αν και δεν υπήρχε έντονη παρουσία της αστυνομίας, δεν είναι ασφαλές άνθρωποι ταλαιπωρημένοι , ευαίσθητοι και ευερέθιστοι εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν να κινούνται σαν ομάδες σε εμπορικούς δρόμους με ανοιχτά καταστήματα, διότι πάντα υπάρχει η πιθανότητα να μετατραπούν σε όχλο και η ψυχολογία της μάζας είναι ανεξέλεγκτη. 

Εντύπωση δε, προκάλεσε το γεγονός ότι στην εξέλιξη της πορείας στη διασταύρωση Σμύρνης και Βενιζέλου δεν υπήρχε τροχονόμος για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Το ρόλο τροχονόμου ανέλαβε μετανάστης με σφυρίχτρα ο οποίος με επιτακτικό τρόπο υποχρέωνε την εκτροπή των αυτοκινήτων προς το πάρκινγκ.

Με αυτή την επιστολή θέλουμε να σας ζητήσουμε την κατά το δυνατόν ειρηνική αποτροπή παρόμοιας εκδήλωσης να διασχίζει την Ερμού και γενικότερα εμπορικούς δρόμους την ώρα που λειτουργούν τα καταστήματα. 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση και παρακαλούμε για τις ενέργειες σας. 


Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Παναγιώτης Παπαρίσβας Μπάμπης Αράπης