Συνεργασία με το ACT American College και Ίδρυση 1ου Σχολείου Επιμόρφωσης Μολύβου

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Μαρτίου η Διημερίδα Επιμόρφωσης Τουρισμού


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Μαρτίου η Διημερίδα Επιμόρφωσης Τουρισμού  που διοργάνωσε ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας.

Η διημερίδα είναι συνέχεια του κύκλου διαλόγων και συναντήσεων υπό τον τίτλο «με έναν καφέ.. πολλά μπορούμε» η οποία πραγματοποιήθηκε τους προηγούμενους μήνες στον Μόλυβο με μεγάλη επιτυχία.

Η επιμόρφωση, η επιπλέον κατάρτιση, η βελτίωση των γνώσεων καθώς και η αναβάθμιση των ικανοτήτων των επαγγελματιών που ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με τον τουρισμό αλλά παράλληλα η επιμόρφωση όλης της τοπικής κοινωνίας που έμμεσα ή άμεσα εμπλέκεται με το τουριστικό προϊόν είναι μία από τις σημαντικότερες ενέργειες του Φορέα Τουρισμού Μολύβου με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος.

Οι ομιλητές και οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν στην Διημερίδα βασίστηκαν σε μείζονα θέματα που μας απασχολούν εν μέσω τουριστικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Στην έναρξη της Διημερίδας ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, Νικόλαος Μόλβαλης τόνισε πόσο απαραίτητη είναι η ανταπόκριση όλων μας σε καθορισμένους στόχους και στην αναγκαία συμμετοχή όλων των επαγγελματιών, ιδιωτών, φορέων, συλλόγων και παραγόντων με κοινό σκοπό τη βελτίωση της τουριστικής πραγματικότητας του νησιού.
Ο νέος Αντιδήμαρχος Μήθυμνας, κ. Ταξιάρχης Βέρος και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μήθυμνας, κ. Θανάσης Ανδριώτης στους χαιρετισμούς τους επικρότησαν την ενέργεια αυτή του Φορέα και δήλωσαν έμπρακτα ότι θα είναι, αρωγοί στη βελτίωση της τουριστικής εικόνας της Λέσβου.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Παπανικολάου Παναγιώτης, Πυραγός Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος μίλησε με απλά και κατανοητά λόγια για την πρόβλεψη και την καταπολέμηση πυρκαγιών τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την κατοικία του καθενός. Μία πολύ σοβαρή ενότητα, μιας και τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται από ανθρώπινη αμέλεια.

Στην επόμενη θεματική ενότητα αναπτύχθηκε το μεγαλείο του εθελοντισμού από τους Διοργανωτές Αθλητικών Δραστηριοτήτων του Lesvos Ride, την Αγιαμαρνιώτη Ιουλία και τον Χατζέλη Τίτο. Η ανάδειξη του εθελοντισμού ως μηχανισμός συλλογικής διεκδίκησης και προσφοράς, με ατομικά πλεονεκτήματα για τον κάθε εθελοντή αλλά και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, είναι ιδιαίτερα σημαντική, και μας αφορά όλους.

Έπειτα από ένα μικρό διάλλειμα, τη σκυτάλη πήρε ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μανούσος Μαραγκουδάκης, ο οποίος ηγείται μιας πρωτοποριακής μελέτης για τα πρότυπα των Ελλήνων πολιτών στη σύγχρονη εποχή. Στην εισήγησή του, μας παρουσίασε με τον πιο απλουστευμένο τρόπο τον σύγχρονο Έλληνα, τον εαυτό μας, τον διπλανό μας, τον συνοδοιπόρο μας, μέσα από προσωπικές  κοσμοθεωρίες που φυσικά επηρεάζουν ανθρώπους, καταστάσεις, εξελίξεις, τα πάντα. Από αυτό το μικρό δείγμα μπορέσαμε να καταλάβουμε την πολύ σπουδαία σημασία της παραπάνω μελέτης. 

Η πρώτη ημέρα της Διημερίδας δεν θα μπορούσε να λάβει τέλος παρά με την άκρως ενδιαφέρουσα και σπουδαία ομιλία του Πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του καθηγητή Οικολογίας και Κοσμήτορα της Σχολής Περιβάλλοντος, Ανδρέα Τρούμπη. Ο κ. Τρούμπης , με άμεσο και διεισδυτικό τρόπο μίλησε για την απουσία της Ελλάδας σε μείζονος σημασίας  διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια που έχουν σχέση με το Περιβάλλον και τον Τουρισμό. Στην ομιλία του ανέφερε την ιστορική περίπτωση των περιβαλλοντικών δικτύων κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην συμβολή του Μιχαήλ Γούτου και πόσο απαραίτητο είναι ο Μόλυβος να διατηρήσει αυτή την περιβαλλοντική και πολιτισμική εικόνα που αρμόζει σε ένα παραδοσιακό οικισμό τέτοιου μεγέθους.

Η δεύτερη ημέρα της Διημερίδας ξεκίνησε με την άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του διευθυντή της ΕΤΑΛ, Αναστάσιου Περιμένη όπου μίλησε για την τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων, το πρόγραμμα CLLD/LEADER, τους πόρους ανάπτυξης, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές της κάθε επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη Λέσβο.

Η κ. Αγγελική Πολυτάκη ήταν η επόμενη ομιλήτρια που μας μετέφερε στον κόσμο του ευ-αγωνίζομαι και συν-εργάζομαι. Η ομιλία της για τη σημασία της δικτύωσης στην τουριστική ανάπτυξη ήταν ουσιαστική και καταλυτική.

Λίγο πριν το διάλλειμα, ο Βλαδίμηρος Πέτσας, διευθυντής της Εθνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας της Ελλάδας μας έκανε την τιμή να ανακοινώσει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας “MASTERS” που θα λάβει χώρα φέτος στη Λέσβο. Και μας μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι το ποδήλατο ως «όχημα» προβολής, ανάπτυξης και φυσικά άθλησης.

Ο Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων της Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης, ήταν ο ομιλητής που ξεκίνησε το τελευταίο μέρος της Διημερίδας. Μας ταξίδεψε στα όμορφα τοπία της Λέσβου μέσω των αρχαιοτήτων, των σπάνιων ευρημάτων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως μία βιώσιμη προσέγγιση του τουρισμού.

Ως σύμβουλος για το ιντερνέτ & την Κοινωνική Δικτύωση (Web & Social Media), ο Ανέστης Χατζηδιάκος μίλησε για τη σημασία των social media στον τουρισμό, στο destination branding, αλλά φυσικά και στην κάθε επιχείρηση ατομικά. Η ανάγκη να δικτυωθούμε, να αναθέσουμε σε επαγγελματίες τους χώρου τη σωστή διαχείριση της ιστοσελίδας και των λογαριασμών των social media της επιχείρησής μας και να υιοθετήσουμε την ενιαία ταυτότητα της Λέσβου ως Lesvos. The Other Aegean, είναι απαραίτητη και πολύ κρίσιμη.

Μετά από κάθε θεματική ενότητα ακολουθούσε συζήτηση όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την πολύ σπουδαία ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομιλητές για όλα τα θέματα, να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να μεταλαμπαδεύσουν απόψεις και γνώσεις, να αναπτύξουν το συναίσθημα ευθύνης. Μία ευθύνη που έχουμε όλοι μας , απέναντι στην ανάπτυξη του τόπου μας. Με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, με συνεργασίες και δράσεις, με συγκεκριμένη επικοινωνιακή μεθοδολογία, η ενδυνάμωση της εικόνας της Λέσβου είναι ο στόχος όλων μας.

Η Κοσμήτορας του ACT Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (ΑΝΑΤΟΛΙΑ), Τούλα Κεσαπίδου έκλεισε την βραδιά και την Επιμορφωτική Διημερίδα.
Μαζί με τον Πρόεδρο του Φορέα Τουρισμού Μολύβου ανακοίνωσαν στο ακροατήριο την δεύτερη συνεργασία που έχει αποφασιστεί μεταξύ του ACT Αμερικάνικου  Κολλεγίου και του Φορέα Τουρισμού Μολύβου ακριβώς 5 χρόνια μετά την πρώτη συνεργασία για τον brand και την τοποθέτηση της Λέσβου.

Η κα Κεσαπίδου τόνισε για την ανάγκη της Λέσβου να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Μίλησε για τις προκλήσεις, τους κινδύνους αλλά και τα επόμενα βήματα.

Το ACT Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (ΑΝΑΤΟΛΙΑ), με ομάδα εργασίας από μεταπτυχιακούς φοιτητές και επικεφαλής ξανά τον κ. Μουσιάδη Ηρακλή ACT Adjunct Professor θα αναλάβει να ολοκληρώσει τους επόμενους μήνες μία μελέτη για την τοποθέτηση τις Λέσβου στις τουριστικές αγορές λαμβάνοντας υπόψη  την νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Λέσβο με το μεταναστευτικό.

Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου ευχαριστεί:

Την Δημοτική Ενότητα Μήθυμνας για την παραχώρηση του συνεδριακού κέντρου.

Όλους τους προσκεκλημένους ομιλητές.

Τα μέλη και τους εθελοντές για την συνεισφορά και την χορηγία τους.

Κλείνοντας τις εργασίες της διημερίδας ο Πρόεδρος του Φορέα τόνισε την σημασία της επιμόρφωσης στην τουριστική αλυσίδα και ανακοίνωσε ότι ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου ήδη μετά τις επιτυχημένες ενέργειες στην επιμόρφωση των επαγγελματιών και της τοπικής κοινωνίας επεξεργάζεται σχέδιο για να στηθεί τον επόμενο χειμώνα το 1ο Σχολείο Επιμόρφωσης Μολύβου όπου θα είναι ένας διαρκής εκπαιδευτικός θεσμός που θα λειτουργεί κάθε χρόνο.


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ