GGO

OYZO

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή του 2ου γυμνασίου Μυτιλήνης σε Φλώρινα-Πρέσπες-Καστοριά-Βεργίνα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή του 2ου γυμνασίου Μυτιλήνης


Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή του 2ου γυμνασίου Μυτιλήνης (Φλώρινα-Πρέσπες-Καστοριά-Βεργίνα), κατά το διάστημα 11-14/03/2017. Η εκδρομή αυτή ήταν το επιστέγασμα και η κορύφωση της υλοποίησης του προγράμματος με θέμα: «Τόποι λατρείας και Πολύ-πολιτισμικότητα στο χθες και στο σήμερα»

Το Σάββατο, 11 Μαρτίου και ώρα 11:00 π.μ., 35 μαθητές του σχολείου μας με συνοδούς καθηγητές τους Ζουρέλλη Δημήτριο (αρχηγό), Δουμούζη Στρατή( υπεύθυνο προγράμματος), Μολυβιάτου Κλεάνθη (συνοδό), αναχωρήσαμε αεροπορικώς από τη Μυτιλήνη για τη Θεσσαλονίκη. Στις 11:45 π.μ. φθάσαμε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».  Αμέσως επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και πήγαμε στο Καταφύγιο του Λύκου (Αρκτούρο) στις Αγραπιδιές Φλώρινας.

Το κέντρο δημιουργήθηκε εκεί για να βάλει τέλος στην παράνομη κατοχή λύκων. Μέσα σε ένα ειδικά περιφραγμένο τμήμα φυσικού δάσους βελανιδιάς, έκτασης 70 στρεμμάτων, φιλοξενούνται όλοι οι λύκοι που κατάφεραν να διασωθούν. Μία συνεργάτης του «Αρκτούρου» μας έκανε ενημέρωση και δέχτηκε από το παιδιά  του σχολείου μας ερωτήσεις σχετικά με την διαμονή των ζώων. Μετά το τέλος της ενημέρωσης περιηγηθήκαμε στο καταφύγιο όπου και είδαμε ένα λύκο.  Οι μαθητές μπόρεσαν να κατανοήσουν την έννοια της βιοποικιλότητας, να έρθουν σε επαφή με την ελληνική πανίδα, να αντιληφθούν την ποικιλία και την αξία της, να διακρίνουν τα άγρια από τα εξημερωμένα ζώα και να γνωρίσουν κάποια από τα απειλούμενα είδη πανίδας της πατρίδας μας.  Έπειτα κάναμε μία όμορφη βόλτα στη νυχτερινή Φλώρινα  και πήγαμε στο ξενοδοχείο. Ακολούθησε γεύμα με ζωντανή μουσική και χορό.

Την Κυριακή 12 Μαρτίου, αναχωρήσαμε, για το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου Φλώρινας. Το Χ.Κ. Βίγλας Πισοδερίου βρίσκεται στη θέση Βίγλα και απέχει από τη Φλώρινα 18 χλμ.. Περιβάλλεται από ένα τοπίο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς και οι οξιές δίνουν μια άλλη «διάσταση». Ένα ευχάριστο μάθημα μέσα στη φύση και στο χιόνι, που ενθουσίασε τα παιδιά.

Έπειτα επισκεφθήκαμε τις Πρέσπες. Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών με έκταση 327 km² είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε το 1974 και προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις καθώς αποτελεί ένα ευαίσθητο οικοσύστημα και έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους των Βαλκανίων, όπου εκτός από τον άνθρωπο εδώ ζουν και χιλιάδες αργυροπελεκάνοι, ροδοπελεκάνοι, αργυροτσικνιάδες, πάπιες, λαγγόνες, ερωδιοί, κορμοράνοι και άλλα πολλά είδη της πτηνοπανίδας. Εδώ επίσης φωλιάζει η μεγαλύτερη αποικία στον κόσμο Δαλματικών πελεκάνων. Ξεκινήσαμε από τον οικισμό του Αγίου Γερμανού. Πήρε το όνομά του από την ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία, δίπλα στην οποία, κολλητά, έχει χτιστεί νεότερος ναός. Εκεί είδαμε και τον παραδοσιακό νερόμυλο. Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του παραδοσιακού μύλου του Αγίου Γερμανού ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με στόχο τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Ο μύλος αναστηλώθηκε με πρωτοβουλία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.

Στη συνέχεια θαυμάσαμε τον κόσμο της Μεγάλης και της Μικρής Πρέσπας. Η γοητεία που ασκούν οι δίδυμες λίμνες είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς στις υδάτινες επιφάνειές τους καθρεπτίζονται οι δασωμένες πλαγιές των γύρω βουνών και το μοναδικό φυσικό τοπίο. οι Πρέσπες θεωρούνται ως ο επίγειος παράδεισος των μεταναστευτικών πουλιών και όχι μόνο. Με τηλεσκόπιο θαυμάσαμε – παρατηρήσαμε τον υπέροχο αυτόν υδροβιότοπο. Στη συνέχεια διασχίσαμε τη πλωτή γέφυρα που οδηγεί στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα, προκειμένου να θαυμάσουμε τα ερείπια της ομώνυμης τρίκλιτης βασιλικής εκκλησίας που χρονολογείται από το 10ο αιώνα μ.Χ. κτισμένη από τον τσάρο Σαμουήλ της Βουλγαρίας και στην οποία φυλάσσονταν τα λείψανα του αγίου Αχιλλίου, όταν τα μετέφεραν εκεί τα βουλγαρικά στρατεύματα από τη Λάρισα. Εκεί βρίσκονται οι τάφοι του βούλγαρου Τσάρου Σαμουήλ  και των στρατηγών του. Το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου είναι το σήμα κατατεθέν της Μικρής Πρέσπας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ενώ σε παλαιότερες εποχές ολόκληρο το νησάκι ήταν κάστρο.


Αργότερα πήγαμε για φαγητό στον παραδοσιακό οικισμό Ψαράδες, είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Mεγάλης Πρέσπας, με αξιόλογα δείγματα λιθόκτιστης και πλινθόκτιστης μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Σημαντικότερο αξιοθέατο στους Ψαράδες είναι η εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου, 19ου αιώνα.

Μετά πήραμε το δρόμο προς την Καστοριά. Ακολούθησε περιήγηση στην πόλη της Καστοριάς όπου εκεί βγάλαμε αναμνηστική φωτογραφία στο άγαλμα του συμπατριώτη μας Γερμανού Καραβαγγέλη που ήταν Μητροπολίτης Καστοριάς και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, καθώς και του Ποντιακού Ελληνισμού. Οι υπηρεσίες του τόσο προς το Έθνος όσο και προς την Ελλαδική Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξαν ανεκτίμητες. Έπειτα από μία όμορφη βόλτα στη νυχτερινή λίμνη της Καστοριάς, μία από τις ομορφότερες των Βαλκανίων που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη φυσιογνωμία, την ιστορία και την εξέλιξη της πόλης πήγαμε στο ξενοδοχείο.

Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου αναχωρήσαμε για το λιμναίο προϊστορικό οικισμό του Δισπηλιού,  μια περιοχή που κατοικούνταν από τα νεολιθικά χρόνια. Ο προϊστορικός οικισμός που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα έξω από την Καστοριά στη θέση «Νησί» ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932. Επισκεφτήκαμε το χώρο όπου υπάρχει η αναπαράσταση ενός αρχαίου οικισμού. Ο χώρος αυτός κατοικήθηκε πριν από εφτά χιλιάδες χρόνια περίπου. Είδαμε τον τρόπο με τον οποίο έφτιαχναν οι άνθρωποι τις καλύβες τους είτε μέσα στη λίμνη είτε γύρω από αυτή. Μέσα στις καλύβες υπήρχαν αντίγραφα των σκευών που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι της εποχής καθώς και εργαλεία για το κυνήγι και το ψάρεμα, και μία βάρκα. Στο μικρό μουσείο που υπήρχε δίπλα είδαμε μία φλογέρα από οστό και ένα αντίγραφο μιας πινακίδας που βρέθηκε με χαραγμένα   γράμματα.

Επόμενος  προορισμός μας ήταν στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανία, όπου ορθώνεται μεγαλόπρεπα η Μονή της Παναγίας Σουμελά. Η όμορφη αυτή μονή, κτίστηκε το 1951 απο τους πρόσφυγες του Πόντου, ως μια προσπάθεια αναβίωσης της ιστορικής ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Στο μοναστήρι φυλάσσεται η παλαιά θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που σύμφωνα με την παράδοση φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς όπως και άλλα ιστορικά κειμήλια του εκεί Μοναστηριού.

Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε τη Βεργίνα όπου ξεναγούμαστε στο Μουσείο των Αιγών, εκεί που βρίσκεται ο τάφος του Φιλίππου Β”, πατέρας του Αλέξανδρου του 3ου (Μέγας Αλέξανδρος). Οι μαθητές, με τη βοήθεια ενός εξαιρετικού ξεναγού, έμειναν άφωνοι από τα εντυπωσιακά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στους Μακεδονικούς Τάφους. Είδανε τους ημικίονες, τη μαρμάρινη θύρα, τα τρίγλυφα και τις μετόπες. Επάνω από τα τρίγλυφα βρίσκεται μια πανέμορφη ζωφόρο με θέμα το κυνήγι μέσα στο δάσος. Είναι συγκλονιστικό ότι έχουν διατηρηθεί τα αρχικά τους χρώματα το κόκκινο, το μπλε, το άσπρο, από τον 4 αιώνα πχ μέχρι και σήμερα. Εντυπωσιάστηκαν από την χρυσελεφάντινη ασπίδα και τη χρυσοποίκιλτη πανοπλία του Φιλίππου Β΄, το χρυσό στεφάνι από φύλλα βαλανιδιάς, το κυκλικό ασημένιο-επίχρυσο διάδημα σύμβολο ιερατικού αξιώματος του βασιλιά Φιλίππου.

Η τελευταία μας διανυκτέρευση ήταν στην πόλη του Βόλου. Μετά από ένα νυχτερινό περίπατο στη όμορφη παραλία διανυκτερεύσαμε στο ξενοδοχείο.

Την Τρίτη 14 Μαρτίου, αναχωρήσαμε για την Αθήνα. Εκεί επισκεφτήκαμε τοThe Mall Athens στο Μαρούσι όπου και ψωνίσαμε. Στις 19:30 αναχωρήσαμε αεροπορικώς για τη Μυτιλήνη.


Οι εντυπώσεις από αυτήν την εκδρομή είναι πολλές γιατί γυρίσαμε σοφότεροι, ανανεωμένοι, πιο δεμένοι γεμάτοι γνώσεις και εμπειρίες. Η εκδρομή αυτή είχε ως κύριο στόχο την επαφή των παιδιών με τις ρίζες και την πολιτιστική μας κληρονομιά, τη συνειδητοποίηση της αξίας και του ρόλου της στη σύγχρονη ζωή, τη σύνδεση της με όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, την αισθητική τους καλλιέργεια, καθώς και την εξοικείωση των μαθητών με την έρευνα, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, την ενεργοποίηση των ψυχοκινητικών τους δυνατοτήτων με την ομαδική συνεργασία, τη δημιουργική συμμετοχή τους στα κοινωνικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά δρώμενα. Μέσα από τη βιωματική προσέγγιση οι μαθητές γνώρισαν καλύτερα τον τόπο τους και συνειδητοποίησαν τις ιδιαιτερότητες και την αξία του. Με την παραπάνω εκπαιδευτική επίσκεψη το ταξίδι στην ιστορία και στον πολιτισμό της χώρας μας, για εφέτος, έφτασε στο τέλος του, έξω από τα στενά όρια της σχολικής τάξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε το e-mail του LesvosPost.com και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

e-mail: lesvospost@gmail.com