GGO

OYZO

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

Ανακοινώσεις από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου και από την Ένωση ιατρών ΕΣΥ Λέσβου για το Hot Spot της Μόριας

Ανακοινώσεις από Εργατικό Κέντρο Λέσβου και από την Ένωση ιατρών ΕΣΥ Λέσβου


Εργατικό Κέντρο Λέσβου:

Έγκλημα διαρκείας στο Hot Spot της Μόριας.

Η πολιτική της Κυβέρνησης στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό έχει αποδειχθεί παραπάνω και από επικίνδυνη. Ο τραγικός θάνατος των 3 μεταναστών αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες με κίνδυνο την υγεία τους αναδεικνύουν με το χειρότερο τρόπο τις τεράστιες ευθύνες που έχουν η ΕΕ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τα κροκοδείλια δάκρυα, οι βαρύγδουπες δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς και η δήθεν «πολιτική αλληλεγγύης» δεν μπορούν να κρύψουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στο Hot Spot στη Μόρια και σε άλλα κέντρα κράτησης ανά την Ελλάδα. Δεν μπορούν οι δηλώσεις και οι υποσχέσεις της κυβέρνησης δια στόματος του Υπουργού κ. Μουζάλα να ξεγράψουν το έγκλημα που διαπράττεται. Δεν γίνεται για άλλη μια φορά οι ευθύνες να γίνονται μπαλάκι. Σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας χάθηκαν τρεις ανθρώπινες ζωές. Αυτοί που κατάφεραν να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, αυτοί που κατάφεραν να περάσουν το Αιγαίο σώοι και αβλαβής, αυτοί σήμερα ουσιαστικά δολοφονούνται από τις πολιτικές των ιμπεριαλιστών που γεννάν τη προσφυγιά, τα μεταναστευτικά κύματα.  

Όσο οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν ακατάλληλες, όσο δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, όσο το κρύο και οι άσχημες καιρικές συνθήκες θα επιβαρύνουν την κατάσταση τόσο θα είμαστε αντιμέτωποι με νέα εγκλήματα, με θύματα τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου και τα ταξικά σωματεία, είχαν έγκαιρα αναδείξει τα προβλήματα που επικρατούν και τις ευθύνες που έχει η Κυβέρνηση, εκφράζοντας και τον φόβο ότι θα θρηνήσουμε θύματα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην εξοικειωθούν με αυτές τις εικόνες, να συνεχίσουν να δείχνουν την αλληλεγγύη τους, απαιτώντας να διαμορφωθεί με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς παρέμβαση των ΜΚΟ, ανοιχτή δομή προσωρινής φιλοξενίας, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής, ασφάλειας, αξιοπρεπούς διαβίωσης και εκπαίδευσης όλων των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων.

                        Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν και να αγωνιστούν ενάντια στις πολιτικές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της ΕΕ που εγκλωβίζουν τους μετανάστες, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ματοκυλίζουν και ξεκληρίζουν τους λαούς.


                                                                                                    Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ένωση ιατρών ΕΣΥ Λέσβου:

Να μπει τέρμα στην αλυσίδα των θανάτων

Τρεις εβδομάδες μας χωρίζουν από τις μέρες του χιονιά που ζήσαμε στη Λέσβο. Τότε λέγαμε: «Είναι απαράδεκτο ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη του μεταναστευτικού κύματος, να ζουν άνθρωποι μέσα στα χιόνια, σε καλοκαιρινές σκηνές με υποτυπώδη και αυτοσχέδια θέρμανση, με κίνδυνο για τη ζωή, την υγεία και την σωματική τους ακεραιότητα. Είναι ντροπή για την “φιλόξενη” Ελλάδα την “πολιτισμένη” Ευρώπη και την “ευαίσθητη” Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ η εικόνα του καταυλισμού της Μόριας. Μέσα στη λάσπη και τον χιονιά οι άνθρωποι στριμώχνονται σε ακατάλληλες σκηνές, ίσα ίσα να μην βρέχονται και ανάβουν φωτιές μέσα σ’ αυτές για να ζεσταθούν».

Σήμερα λέμε πως το κέντρο κράτησης της Μόριας είναι στρατόπεδο εξόντωσης προσφύγων και μεταναστών. Με τους τρεις νεκρούς της τελευταίας εβδομάδας, έχουμε φτάσει στους πέντε νεκρούς πρόσφυγες, σε δύο μήνες. Μέχρι πόσους αδικοχαμένους νεκρούς αντέχει μια κοινωνία; Ποιό είναι το μακάβριο όριο αφύπνισης της; Μιλάμε για ανθρώπους που γλύτωσαν από τον πόλεμο, την φτώχεια, τα αντιδραστικά καθεστώτα των χωρών τους, που γλύτωσαν από τα κύματα του Αιγαίου και βρίσκουν άδικο θάνατο στα χέρια της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αιτία για τη σημερινή κατάσταση είναι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση και εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά και τους απελαύνει πίσω στην – δήθεν ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες – Τουρκία.

Παράλληλα συνεχίζει στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, την απεργία πείνας ο Αιγύπτιος Μohamad Αbdelgawad. O Μ.Α. εγκατέλειψε τη χώρα του, γιατί δεχόταν απειλές για την ζωή του από το δικτατορικό καθεστώς Σίσι, λόγω δημοσίευσης υλικού, όπου καταγράφονταν δολοφονίες Αιγύπτιων αγωνιστών. Η υγεία του βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο, όπως και η ζωή του, αν απελαθεί στην Τουρκία και από εκεί εκδοθεί στην Αίγυπτο. Μέρα με τη μέρα η κατάστασή του επιδεινώνεται, καθώς ο οργανισμός του εξαντλείται, οι δυνάμεις του και το βάρος του μειώνονται. Τι σκέφτεται για αυτόν το ελληνικό κράτος (κυβέρνηση και δικαιοσύνη); Θα τον αφήσουν να προστεθεί στη λίστα των θυμάτων της αντιμεταναστευτικής τους πολιτικής;

Αναγκαζόμαστε να αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, τις ελλείψεις γιατρών και προσωπικού, τις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών και τις αναγκαστικές πρόσθετες εφημερίες, για να βγεί το πρόγραμμα. Τις ελλείψεις διερμηνέων για να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας.

Τώρα πρέπει να μπει τέρμα στην αλυσίδα των θανάτων.

Καλούμε τους αρμόδιους, να πάρουν επειγόντως μέτρα προστασίας των προσφύγων και των μεταναστών. Να τους μεταφέρουν σε στεγασμένο, θερμαινόμενο χώρο και να τους παρέχουν ρούχα και τροφή κατάλληλη για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Να τύχουν αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης. Να τους δοθούν άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα, για να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις χώρες προορισμού τους. Να κλείσει το κέντρο κράτησης της Μόριας. Να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες της φτώχειας και του πολέμου. Να σταματήσουν οι απελάσεις. Να σταματήσει η διαδικασία απέλασης του Mohamad Abdelgawad και να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, πριν να είναι αργά. Να σταματήσει ο πόλεμος και οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών στη Συρία, το Αιγαίο. Έλληνες και μετανάστες να παλέψουμε μαζί ενάντια στη φτώχεια και το φασισμό για ψωμί, δουλειά και ειρήνη.

Συμμετέχουμε στη διαδήλωση για το προσφυγικό – μεταναστευτικό την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 5μμ στα Κεντρικά Λύκεια.

Μυτιλήνη, 31 Ιανουαρίου 2017
ο Πρόεδρος                                    ο Γραμματέας
Παυλής Στρατής                            Χρυσαφίδης Νίκος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε το e-mail του LesvosPost.com και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

e-mail: lesvospost@gmail.com