Στην Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης- Όλο το ρεπορτάζ της επίσκεψης του πρόεδρου της Ν.Δ

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί σήμερα, Παρασκευή, περιοδεία στη Λέσβο.


Το πρωί, συναντήθηκε με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και με το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, το παράκτιο περιπολικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Τοξότης», το οποίο συμμετέχει και σε διασώσεις προσφύγων – μεταναστών. Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης, μετέβη στο κέντρο προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε και το χωριό Μόρια, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή, λόγω του προσφυγικού.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Μόριας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε τα εξής:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται, σήμερα, η ευκαιρία να επισκεφθώ το χωριό σας. Και το λέω αυτό διότι στη συνείδηση των πολιτών το όνομα Μόρια είναι ταυτισμένο με το hot spot. Όμως, το hot spot πήρε το όνομά του από το χωριό και όχι το χωριό από το hot spot. Το χωριό προϋπήρχε του hot spot. Και θα υπάρχει και αφότου, κάποια στιγμή στο μέλλον, ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος και το hot spot απομακρυνθεί από εδώ.

Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι, δυστυχώς, όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πολύ μεγάλης ανεπάρκειας από την Κυβέρνηση στα ζητήματα διαχείρισης προσφυγικού προβλήματος.

Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το hot spot της Μόριας και πριν από ένα χρόνο. Και, τον Μάρτιο του περασμένου έτους, σε μια σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, όλοι οι Πολιτικοί Αρχηγοί, συμφωνήσαμε σε μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Λυπάμαι που το λέω, αλλά βασικές πτυχές αυτής της στρατηγικής δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Βασική πτυχή της στρατηγικής που είχαμε συμφωνήσει είναι ο διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και ο περιορισμός των οικονομικών μεταναστών σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έγινε.


Βασικός πυλώνας της στρατηγικής που συμφωνήσαμε ήταν η γρήγορη απορρόφηση των σημαντικών κοινοτικών πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να μπορέσουν οι υποδομές που υπάρχουν να λειτουργούν σε καλύτερες συνθήκες.

Δυστυχώς, η εικόνα την οποία είδα σήμερα στην Μόρια από πάνω, διότι δεν μπήκα στον χώρο – και δεν μπήκα στον χώρο, διότι για να μπω έπρεπε να συνοδεύομαι με δύο διμοιρίες αστυνομικών και προφανώς και δεν επιβάρυνα την αστυνομία με μια τέτοια κίνηση – αλλά η εικόνα που είδα, δυστυχώς, είναι μια εικόνα αποκαρδιωτική.

Είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε διαλυμένες σκηνές, μέσα στις λάσπες - και σήμερα είναι και μια μέρα με καλό καιρό. Όλοι είδαμε τι έγινε πριν από κάποιες εβδομάδες με τον χιονιά. Και φυσικά όλα αυτά τα γνωρίζαμε και τα γνώριζε η Κυβέρνηση.

Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι θα πρέπει να εκπονηθεί ένα περιφερειακό και τοπικό σχέδιο στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει σε αυτήν την κατεύθυνση. Και αντιλαμβάνομαι ότι ο κρατικός μηχανισμός – προφανώς ενημερωμένος για τη δική μου επίσκεψη, σήμερα εδώ – κινητοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Ας είναι, έστω και έτσι. Να σας έρχομαι πιο συχνά, μπας και πάρει μπρος η Κυβέρνηση. Να σας βοηθήσει με κάποιο τρόπο πιο ουσιαστικό.

Το ζήτημα της αποσυμφόρησης είναι μείζον ζήτημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ένας αριθμός ο οποίος, όταν ξεπεραστεί, ξεπερνάμε τις δυνατότητες και των χώρων που υπάρχουν, αλλά και των τοπικών κοινωνιών να διαχειριστούν αυτούς τους αριθμούς.
Το πρόβλημα της αύξησης των αριθμών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχει να κάνει με το γεγονός ότι, δυστυχώς, και στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου υπήρχε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς Κυβέρνησης.

Γνωρίζετε πόσο καθυστερούν αυτές οι διαδικασίες και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, με αποτέλεσμα έστω και οι λίγοι, οι οποίοι έρχονται κάθε εβδομάδα στα νησιά, να αυξάνονται στον συνολικό αριθμό. Διότι, δυστυχώς, οι επαναπροωθήσεις, οι επιστροφές, οι απομακρύνσεις από το νησί είναι λιγότερες σε σχέση με αυτούς οι οποίοι και σήμερα έρχονται.

Εμείς, λοιπόν – και θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και το απόγευμα - μιλάμε ξεκάθαρα για την ανάγκη να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών, ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες, από αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε πιο δύσκολη κατάσταση.
Θέλουμε ένα τοπικό σχέδιο στήριξης των οικονομικών, το οποίο θα έχει και τοπικά και περιφερειακά χαρακτηριστικά. Θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένη την επιτάχυνση της διαδικασίας επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου.

Θέλουμε, σε κάθε περίπτωση, όποιος, αυτή τη στιγμή, οικονομικός μετανάστης έρχεται, να είναι σε κλειστό προαναχωρησιακό χώρο. Αυτό είναι κάτι το οποίο, κατά την άποψή μας, είναι απολύτως επιβεβλημένο.

Και βέβαια πιστεύουμε ότι, ως χώρα, έχουμε μια υποχρέωση να φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, με έναν τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσματικό, που να προστατεύει την εθνική κυριαρχία. Πολλές από τις δράσεις αυτές είχαν εκπονηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Δυστυχώς, εγκαταλείφθηκαν στην πορεία, διότι η σημερινή Κυβέρνηση έπεσε θύμα των δικών της ιδεοληψιών, των αγκυλώσεών της και της τεράστιας διαχειριστικής ανικανότητας.

Το επαναλαμβάνω και εδώ, από τη Μόρια: Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσοι κοινωνικοί πόροι, οι οποίοι να λιμνάζουν και, λόγω ανικανότητας ή αδιαφορίας, αυτοί να μην απορροφώνται, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τις εικόνες τις οποίες βλέπετε εσείς κάθε μέρα και τις οποίες είχα την ευκαιρία να δω σήμερα.

Θέλω να κλείσω, επισημαίνοντας κάτι το οποίο είδαμε ερχόμενοι εδώ. Είδα από μακριά το υδραγωγείο. Θα ήθελα και να μου δοθεί – δεν ξέρω αν θα προφτάσω σήμερα – η ευκαιρία να το επισκεφθώ, αλλά ακριβώς η ανάδειξη τέτοιων σημαντικών πολιτιστικών θησαυρών θα σας δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσετε μια άλλη εικόνα του χωριού σας.

Δεν είναι δυνατόν στη συνείδηση του κόσμου, η Μόρια να είναι ταυτισμένη απλά με το hot spot. Είναι λάθος για το χωριό σας, είναι άδικο για το χωριό σας και είναι κάτι για το οποίο πρέπει να δεσμευτούμε. Και ο λόγος για τον οποίο ήρθα σήμερα εδώ, στο χωριό, και όχι μόνο στο hot spot, ήταν ακριβώς για να αναδείξω και αυτήν την ξεχασμένη πλευρά, ότι υπάρχει ένα χωριό. Υπάρχουν κάτοικοι οι οποίοι – θέλω να το πω αυτό – “έβαλαν μεγάλη πλάτη” σε όλη αυτήν την προσπάθεια. Ξεπέρασαν τους εαυτούς τους – και αυτό ισχύει γενικά για το νησί, αλλά ισχύει ειδικότερα και για εσάς – επιδεικνύοντας πολύ μεγάλο ανθρωπισμό. Και σας είμαστε υπόχρεοι γι’ αυτό. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τη μόνιμη διατάραξη του τρόπου ζωής ενός όμορφου νέου χωριού, το οποίο ζει από τον πρωτογενή τομέα, ζει από τις ελιές, ζει από την κτηνοτροφία και πρέπει επειγόντως να ξαναβρεί τον ρυθμό του και, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να είναι ταυτισμένο στη συνείδηση του κόσμου μόνο με το προσφυγικό πρόβλημα.

Θέλω να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε την ευκαιρία να έρθω εδώ να σας επισκεφθώ, να σας ακούσω, να σας σφίξω το χέρι. Ξέρετε ότι ως Κόμμα έχουμε επιλέξει να μην αναλαμβάνουμε μεγάλες δεσμεύσεις και να μην λέμε παχιά λόγια. Αυτά τα συγκεκριμένα τα οποία σας είπα, όμως, τα οποία αποτελούν κομμάτι ενός συνολικού σχεδίου που έχουμε για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, μπορούμε να τα κάνουμε πράξη. Και θα τα κάνουμε πράξη.

Ελπίζουμε, το συντομότερο δυνατό, για το καλό και των τοπικών κοινωνιών, αλλά και για το καλό της χώρας.

Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή σας και για τα καλά σας λόγια».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετέβη στην 98 ΑΔΤΕ, όπου συνομίλησε με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κύριε ταξίαρχε, μεγάλη η χαρά μου που σας επισκέπτομαι σήμερα. Είχα τη δυνατότητα να έχω μια ενημέρωση για τις δυνατότητες της Μεραρχίας, να πιστοποιήσω, για άλλη μια φορά, και το υψηλό σας φρόνημα, αλλά και την επιχειρησιακή σας ετοιμότητα σε μια ταραγμένη εποχή.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την εθνική ακεραιότητα της χώρας.

Και βέβαια, δεν θα πρέπει να αμελήσω εδώ, από τη Λέσβο, να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, ότι η Ελλάδα επιθυμεί καλές σχέσεις γειτονίας και φιλίας με την Τουρκία. Πλην, όμως, αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο σεβασμού των Διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου και βέβαια των άγραφων κανόνων της καλής γειτονίας.

Κινήσεις οι οποίες μπορεί να εκλαμβάνονται ως προκλητικές, δεν διευκολύνουν στην οικοδόμηση πνεύματος συνεργασίας, το οποίο είναι απαραίτητο και – πιστεύω - συνολικά ωφέλιμο σε μια εποχή, που ζούμε μεγάλες γεωπολιτικές αναταράξεις.

Οπότε, θα ήθελα να μεταφέρετε και σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, γυναίκες και άντρες, που υπηρετούν συνολικά στη Μεραρχία, την αμέριστη εκτίμηση και την υποστήριξή μας στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει.

Ξέρουμε ότι δεν είναι απλή υπόθεση να φυλάει κανείς τα σύνορα. Και ξέρουμε ότι αυτό συνεπάγεται και σημαντικές προσωπικές θυσίες. Ξέρουμε, όμως, ότι το κάνετε με περίσσευμα καρδιάς. Και, γι’ αυτό, και απολαμβάνετε της εμπιστοσύνης ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».


Η βόλτα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αγορά της Μυτιλήνης και ο καφές με φοιτητές

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μετά από την επίσκεψη του στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια, περπάτησε στην οδό Ερμού στη Μυτιλήνη, μπήκε σε αρκετά καταστήματα και μίλησε με κατοίκους της Μυτιλήνης. Μάλιστα, στάθηκε σε ένα ιχθυοπωλείο και ρώτησε τον ιδιοκτήτη να του πει τις τιμές που έχουν τα ψάρια. Κάποιοι τον σταμάτησαν και του ζήτησαν να φωτογραφηθούν μαζί του, ενώ ένας ηλικιωμένος του φώναξε: “Έχουμε αγανακτήσει, σώσε μας”!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε έναν κάτοικο της Μυτιλήνης που του είπε “μη μας ξεχνάτε” του απάντησε ότι έχει επισκεφθεί και στο παρελθόν το νησί, λέγοντας μάλιστα με νόημα: “Έχουμε έρθει με όλες τις ιδιότητες, θα έρθουμε και με την επόμενη”. Ένας ηλικιωμένος ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη αν εκλεγεί πρωθυπουργός να μη κόψει τις συντάξεις. “Μη κόψετε τις συντάξεις, σας παρακαλώ”, του είπε. Ενώ μια γυναίκα του είπε: “Μη μας ξεχάσετε αν γίνετε κυβέρνηση”

Ο κ. Μητσοτάκης μετά από τη βόλτα στην αγορά της Μυτιλήνης πήγε στο παραδοσιακό καφενείο “Πανελλήνιον” στην προκυμαία και κάθισε στο ίδιο τραπέζι με νεαρούς φοιτητές και φοιτήτριες. Ο κ. Μητσοτάκης τους ζήτησε να του πουν τα προβλήματα που τους απασχολούν και συζήτησε για αρκετή ώρα μαζί τους.

Στη συνέχεια περπάτησε μαζί με φοιτητές και πολίτες στην προκυμαία της Μυτιλήνης, ενώ επισκέφθηκε και τον λιμενικό σταθμό. Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στο Εμπορικό Επιμελητήριο και άκουσε από τους εκπροσωπους φορέων τα προβλήματα που προκάλεσε στο νησί η προσφυγική κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ ανέφερε: “Εμείς ήμασταν αυτοι που πολεμήσαμε την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, αλλά δεν είμαι σε θέση να δεσμευτώ. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να επεκταθεί χρονικά”.

Στις 6 το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης, όπου μεταξύ άλλων θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία του σχεδίου που έχει εκπονήσει η Ν.Δ. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Πηγή:  iefimerida.gr

Ομιλία με αφορμή την επίσκεψη του στη Μυτιλήνη πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περιέπαιξε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας:

 Θα ήθελα να επισκέπτομαι πιο συχνά τη Μυτιλήνη και τη Λέσβο, όπως θα έλεγε κάποιος 
Ο Κ. Μητσοτάκης εστίασε στις ομορφιές του νησιού, στην ανθρωπιά των κατοίκων του αλλά έκανε και ειδική αναφορά στο Πανεπιστήμιο.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ για ακόμα μια φορά έστρεψε τα πυρά του κατά της Κυβέρνησης και κατά των πολιτικών των οποίων αυτή προωθεί και σημειώνοντας «Δεν είναι η Ελλάδα του Τσίπρα αυτή που μας αξίζει».

Επίσης, είπε «Σήμερα διαπίστωσα ότι η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο» και πρόσθεσε:

Τα πράγματα στη χώρα μας μπορούν να αλλάξουν

«Εδώ στη Λέσβο αποτυπώνεται η πιο θολή εικόνα της χώρας μας» δήλωσε κατά την ομιλία του και συμπλήρωσε:

Σήμερα διαπίστωσα ότι η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν 900.000 πρόσφυγες και μετανάστες 

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό τονίζοντας πως έχουν κατατεθεί και υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναγνωρίσει την στάση Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο προσφυγικό.

«Είμαι εδώ γιατί έχουμε και το σχέδιο και τη θέληση να αλλάξουμε την πορεία του τόπου αυτού. Η αποτυχία της Κυβέρνησης οφείλεται σε ανικανότητα και ιδεοληπτικές εμμονές. Ήρθα να σας δώσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα» είπε.

«Απέτυχαν παντού, απέτυχαν παρότι έχουν απεριόριστους πόρους απ’ την Ε.Ε.» είπε αναφερόμενος στην Κυβέρνηση και τόνισε πως κατηγορούσε τη Νέα Δημοκρατία  για σκληρότητα, ενώ εκτίμησε:

Επί δικών μας ημερών η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη

Αναφερόμενος στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων ο Κ. Μητσοτακής είπε «Σήμερα πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να ζουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες» και πρόσθεσε:

«Το κόστος για την κοινωνία άρχισε να γίνεται αβάσταχτο, Οι προσωρινές δομές έγιναν μόνιμες» σημείωσε και στρεφόμενος κατά της Κυβέρνησης δήλωσε ότι προσπάθησε να διαχειριστεί το πρόβλημα και τελικά εξαπάτησε τους κατοίκους των νησιών.