Ερώτηση του Χ. Αθανασίου για τις ελλείψεις σε παραϊατρικό προσωπικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, με θέμα τις ελλείψεις σε παραϊατρικό προσωπικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης.


Ακολουθεί η ερώτηση:

Το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης αποτελεί μία από τις ελάχιστες δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη Λέσβο το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά εκατοντάδες περιστατικά που χρήζουν παροχής ιατρικής φροντίδας, όχι μόνο για τους κατοίκους του νησιού μας, αλλά και σε πρόσφυγες και μετανάστες, έχοντας όμως ελάχιστο προσωπικό στη διάθεσή του και λειτουργώντας επί εικοσιτετραώρου βάσεως (το μόνο στην Ελλάδα).

Από τις 10 Νοεμβρίου 2016, με απόφαση της 2ης ΥΠΕ, παραχωρήθηκε στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης ένα μηχάνημα ψηφιοποιημένου μαστογράφου από το νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας. Το μηχάνημα αυτό, δυστυχώς, παραμένει μέχρι και σήμερα αχρησιμοποίητο καθόσον εκκρεμεί η απόκτηση ψηφιοποιητή, ώστε να εκτυπώνονται και να επεξεργάζονται ψηφιακά οι μαστογραφίες και, επιπλέον, δεν υπάρχει πλέον εξειδικευμένο προσωπικό να τον λειτουργήσει, αφού οι συμβάσεις των δύο (2) ΔΕ Τεχνολόγων  Ιατρικών Εργαστηρίων, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, έληξαν από τις 18 Νοεμβρίου 2016.

Το ΠΕΔΥ έχει υποβάλει πρόταση για αγορά ψηφιοποιητή, η οποία σύμφωνα με  πληροφορίες έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Εν τούτοις, εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία θα καθυστερήσει αρκετά, με το μαστογράφο να παραμένει ανενεργός για αρκετό διάστημα ακόμη.

Επιπροσθέτως, η λήξη των συμβάσεων των δύο ΔΕ Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων δημιουργεί πρόβλημα, όχι μόνο στην λειτουργία του μαστογράφου, αλλά και στην ομαλή λειτουργία του ακτινολογικού τμήματος ακόμα και για απλές ακτινογραφίες, αφού για αρκετά συχνά χρονικά διαστήματα, λόγω απουσίας της μοναδικής τεχνολόγου, οι ασθενείς παραπέμπονται στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για ακτινολογικές εξετάσεις, επιβαρύνοντάς το με επιπλέον περιστατικά.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στο μικροβιολογικό τμήμα της μονάδας, με το υπάρχον προσωπικό να μην επαρκεί για τις ανάγκες ενός τμήματος αιχμής που καλύπτει όλη τη Λέσβο, με αποτέλεσμα και αυτό το τμήμα να λειτουργεί σε πρωινή και απογευματινή βάρδια, μόνο όμως κατά τις εργάσιμες ημέρες, αφήνοντας όμως ακάλυπτο το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Επίσης, σημαντικές είναι και οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό, θέτοντας σε κίνδυνο την εικοσιτετράωρη λειτουργία του ΠΕΔΥ, αφού μόνο 6 από τους 9 νοσηλευτές της μονάδας, οι οποίοι καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να εξυπηρετήσουν τους συνανθρώπους μας, είναι σε θέση να κάνουν κυλιόμενες βάρδιες όλο το εικοσιτετράωρο.

Όσον αφορά την απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να διακόψει τη συνεργασία με τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού και να προσλάβει με ατομικές συμβάσεις εργαζόμενους στην καθαριότητα,  η εν λόγω διαδικασία έχει μπλοκάρει καθώς οι εταιρίες καθαριότητας έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αποτέλεσμα το ΠΕΔΥ  αλλά και τα ΚΥ να παραμένουν χωρίς καθαρίστριες από το Μάρτιο του 2016 και το νοσηλευτικό προσωπικό να αναλαμβάνει χρέη καθαριστή (στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης υπηρετεί μόνο ένας υπάλληλος ΥΕ καθαριότητας), προκειμένου να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες των μονάδων υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας είχε δεσμευθεί ότι το προσωπικό που είχε προσληφθεί μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, για τις μονάδες που επιβαρύνονταν με το προσφυγικό, θα παρέμενε με ανανέωση της σύμβασης ή με προκήρυξη νέων θέσεων. Εντούτοις, η ανανέωση των συμβάσεων έγινε για έναν μόλις μήνα. Επιπλέον, με τη νέα προκήρυξη του ΟΑΕΔ (Νο 13/2016 «Ειδικό ̟πρόγραμμα α̟πασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον δημόσιο τομέα της υγείας, του άρθρου 64 του ν. 4430/2016»), αν και προβλέπεται η πρόσληψη ενός ΔΕ Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων, ενός ΤΕ Ραδιολογίας-Ακτινολογίας και ενός ΥΕ προσωπικού καθαριότητας, με πλήρη απασχόληση δωδεκάμηνης (12) διάρκειας, οι θέσεις αυτές θεωρούνται ανεπαρκείς για μία μονάδα 24ωρης λειτουργίας.

Εν τέλει,  η εν λόγω προκήρυξη αποδείχθηκε άκαρπη καθώς δεν υπήρξε υποψήφιος για την πλήρωση της θέσης ΤΕ Ραδιολογίας – Ακτινολογίας, η οποία θα βοηθούσε, έστω και προσωρινά, το πρόβλημα της στοιχειώδους λειτουργίας του ακτινολογικού τμήματος της μονάδας.

Την ίδια τύχη αναμένεται να έχει και η προκήρυξη του ΑΣΕΠ όπου προκηρύχθηκαν και πάλι μία θέση ΤΕ Ραδιολογίας- Ακτινολογίας και μία ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων, μια διαδικασία που όπως γνωρίζετε απαιτεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωσή της και την τοποθέτηση των διοριστέων.

Καθίσταται, επομένως, σαφές ότι η ΜΥ –ΠΕΔΥ Μυτιλήνης δεν θα αποκτήσει άμεσα το προσωπικό που απαιτεί η λειτουργία του ακτινολογικού τμήματος. Συνεπεία αυτού, το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, που βρίσκεται στην καρδιά της άφιξης των προσφύγων, παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις, κυρίως σε παραϊατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας, αλλά και σε ανάγκες υλικοτεχνικών υποδομών. Οι οριακοί σε αριθμό ιατροί και οι ελάχιστοι νοσηλευτές, παλεύουν καθημερινά με νύχια και με δόντια να καλύψουν τις ανάγκες εκατοντάδων ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών, να διασφαλίσουν την 24ωρη λειτουργία του ΠΕΔΥ και κατά συνέπεια να διασφαλίσουν την υγεία των κατοίκων του νησιού μας αλλά και των προσφύγων.

Συνοπτικά, στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, οι ελλείψεις σε παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό είναι οι εξής:

Τρεις (3) ΤΕ ή εναλλακτικά ΔΕ Ραδιολογίας – Ακτινολογίας
Τρεις (3) ΤΕ ή εναλλακτικά ΔΕ Παρασκευαστές (Τεχνολόγοι Μικροβιολογικού Εργαστηρίου)
Τέσσερις (4) Νοσηλευτές
Επιπλέον, για τη λειτουργία του μαστογράφου απαιτείται επιπλέον η απόκτηση του ψηφιοποιητή.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός

Προτίθεστε να προκηρύξετε τις εναπομείνασες θέσεις σε παραϊατρικό προσωπικό και νοσηλευτές, όπως ζητήθηκαν από το Διευθυντή του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, ώστε να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της μονάδας;

Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας ώστε να καλυφθούν, έστω και προσωρινά, τα μεγάλα κενά (κυρίως σε ειδικότητα ΤΕ ή ΔΕ Ραδιολογίας - Ακτινολογίας) που έχουν προκύψει στο ΠΕΔΥ, τουλάχιστον έως ότου τοποθετηθεί ο διοριστέος από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ ο οποίος, σημειωτέον, δεν αρκεί ώστε να είναι εφικτή η ομαλή λειτουργία του ακτινολογικού τμήματος;


Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για την προμήθεια του ψηφιοποιητή και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί, ώστε να είναι πλέον δυνατή η λειτουργία του μαστογράφου στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης;