«ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ» σε κόμικ από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Με ένα πρωτότυπο τρόπο το κόμικ «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ», η νέα έκδοση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου


Με ένα πρωτότυπο τρόπο το κόμικ «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ», η νέα έκδοση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, γνωρίζει σε μικρούς και μεγάλους τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σωστική ανασκαφή με παλαιοντολογικά ευρήματα στη Ελλάδα που πραγματοποιείται στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κατά μήκος της διάνοιξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου. Το κόμικ δημιουργήθηκε από τον φοιτητή του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μανώλη Αντωνάκη, ο οποίος πραγματοποίησε θερινή πρακτική άσκηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το κόμικ «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ» δημιουργήθηκε στα πλαίσια της ομώνυμης περιοδικής έκθεσης που οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και η οποία θα παρουσιαστεί στον εκθεσιακό χώρο Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη.
Μέσα από τα εντυπωσιακά σκίτσα και κείμενα του ταλαντούχου Μανώλη Αντωνάκη ξεδιπλώνεται η ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Οι αναγνώστες μεταφέρονται 20 εκατομμύρια πίσω στο χρόνο στη Λέσβο, όπου ένα τροπικό δάσος κάλυπτε το δυτικό τμήμα της. Γνωρίζουν την ιστορία δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους και μεταφέρονται στη συνέχεια στο σήμερα, στο εργοτάξιο ανασκαφών κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου. Θραύσματα και αποσπασμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών δέντρων, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόιες, φοίνικες αλλά και ηφαιστειακοί ορίζοντες πλούσιοι σε μεγάλης ποικιλίας φύλλα όπως δάφνες, κανέλες, καρυδιές μαρτυρούν την ύπαρξη των υποτροπικών δασών και τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων ενώ οι εργασίες ανασκαφής, καθαρισμού, συντήρησης και μεταφοράς των απολιθωμάτων μαρτυρούν το μόχθο και την αγωνία για να σωθούν και να αναδειχθούν.

Το κόμικ απευθύνει παράλληλα μια πρόσκληση για μια περιήγηση τόσο στην έκθεση «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ» όσο και στα ευρήματα του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, η οποία αποτελεί μια πρωτόγνωρη και συναρπαστική εμπειρία για τον επισκέπτη της περιοχής, ο οποίος διασχίζοντας ένα σύγχρονο οδικό άξονα περιηγείται ταυτόχρονα σε ανοικτό υπαίθριο Μουσείο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Μανώλης Αντωνάκης


Ο Μανώλης Αντωνάκης ζει από το 2013 στη Λέσβο καθώς φοιτά στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του ενδιαφερόταν για το σκίτσο ενώ από το 2015 άρχισε να ασχολείται με την παραγωγή κόμικ. Αφορμή στάθηκε ένα masterclass, το οποίο οργανώθηκε στη Μυτιλήνη και εκεί είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει την πρώτη του ιστορία με τίτλο «Τα γλαρέλια», μια διασκευή του κλασικού πεζογραφήματος «Οι γλάροι» του Ηλία Βενέζη.