Με επιτυχία ολοκληρωθήκαν οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις στην Μυτιλήνη- Συνεχίζονται και την παραμονή των Φώτων οι εκδηλώσεις

Μετά τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, ολοκληρώθηκαν και οι αντίστοιχες προγραμματισμένες πρωτοχρονιάτικες, στο πλαίσιο του προγράμματος “ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2016 – 17: Η Μυτιλήνη … στα γιορτινά της”.     


Οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις, που διήρκεσαν από τις 27 Δεκεμβρίου 2016 έως την 1η Ιανουαρίου 2017, περιλάμβαναν βάσει του προγράμματος, τα ακόλουθα:

Face painting σε καθημερινή βάση, από τα ξωτικά του Άι Βασίλη (μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης).

Ζωντανή παρουσίαση παρασκευής της αγιασώτικης βασιλόπιτας, από τη “Λαογραφική Ομάδα Μυτιλήνης”.

Θεατρική ανάγνωση παραμυθιών από τα ξωτικά του Άι Βασίλη (μαθήτριες του 4ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης). Τα παραμύθια που παρουσιάστηκαν, υπό το συντονισμό των καθηγητριών Ελένης Γιαβρή, Εριφύλης Ιατρού και Δήμητρας Καραβασίλη, ήταν: “Οι χριστουγεννιάτικοι μουσαφίρηδες του γερο-Πέτρου” (Φιόνα Γουότερς), “Το χριστουγεννιάτικο όνειρο της Μπέκυ” (Λουίζα Μέι Άλκοτ), και “Το έλατο” (Χανς Κρίστιαν Άντερσεν).

Χριστουγεννιάτικοι ύμνοι, από την παιδική χορωδία της Στέγης Βυζαντινών Τεχνών “Η Αγία Σιών”, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Παναγιώτη Τσακύρη.    

Παιδική θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα “Καρυάτιδες”, με τίτλο “Χριστούγεννα με το Μπομπ Σφουγγαράκη”, σε σκηνοθεσία Σπύρου Λιαράκου, με τη συμμετοχή και του μάγου – ταχυδακτυλουργού “Ζανώ”. Η παράσταση ήταν μία προσφορά της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, για τα παιδιά της Λέσβου (δύο παραστάσεις).    

Εκδήλωση διάθεσης δώρων για παιδιά, από το “Ροταριανό Όμιλο Λέσβου”.

Ethnic ανατολίτικη κουζίνα, από την Κίνηση Πολιτών “Συνύπαρξη & Επικοινωνία στο Αιγαίο” και την Κοινωνική Κουζίνα “Ο άλλος άνθρωπος”.     

Διαδραστικό καραόκε – πολυμέσα, από την ομάδα “Θεραπευτικόν Kαραόκε”. Σ’ ένα πολύωρο πρόγραμμα, δημιουργικής ενασχόλησης για μικρούς και μεγάλους, στο οποίο συμμετείχε ενεργά το κοινό με τραγούδι και χορό, η ομάδα “Θεραπευτικόν Καραόκε” παρουσίασε τη δουλειά της, με ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Συμμετείχε και το συγκρότημα “Νοτιοδυτικά της Λέσβου”, με νησιώτικα τραγούδια.   

“Μια φορά κι’ έναν καιρό ...”. Η θεατρολόγος – ηθοποιός ΑθαΝασία Δαφιώτη, παρουσίασε ένα πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, γεμάτο παραμύθια με θεατρική απόδοση και μουσικές !!

Αλβανική εορταστική βραδιά, με μουσική και κουζίνα από μέλη της Αλβανικής Παροικίας της Μυτιλήνης.

Συναυλία rock μουσικής με ελληνικά και & ξένα rock τραγούδια, από το μουσικό συγκρότημα “ΜΑΓΜΑ”, που φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια παρουσίας του. Τη συναυλία άνοιξαν οι “Vinyl Company”, με παρουσίαση μουσικής από δίσκους βινυλίου 33 στροφών.

Θεατρική παράσταση (κωμωδία) των Αλέκου Σακελάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου "Ένας ήρως με παντούφλες", από τους μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, υπό το συντονισμό των καθηγητριών Ελένης Γιαβρή, Εριφύλης Ιατρού και Δήμητρας Καραβασίλη.        

Τελετές υποδοχής των Τούρκων επισκεπτών της Μυτιλήνης για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς, από μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων, της Κίνησης Πολιτών “Συνύπαρξη & Επικοινωνία στο Αιγαίο” και της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου. Εορταστική μουσική, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και ζεστό τσάι, καλωσόρισαν τους ξένους επισκέπτες της πόλης.    

Χορευτικά δρώμενα, από τη Σχολή Ξένων Γλωσσών Πλάτωνος, από το παιδικό χορευτικό τμήμα του Δήμου Λέσβου, με χοροδιδάσκαλο τον Κώστα Αγκοπιάν και από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου “ΑΡΙΩΝ”, με χοροδιδάσκαλους το Βασίλη Αγκοπιάν και την Ελένη Τσεκούρα.  

Ρώσικη χριστουγεννιάτικη βραδιά, με μουσική και σλάβικη κουζίνα, από τον  Πολιτιστικό Σύλλογο Ρωσόφωνων Μυτιλήνης “Η ΕΛΠΙΔΑ”.

Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση με τίτλο “Η Κόκκινη Πλατεία” !!! Συγκέντρωση των Αγιοβασίλιδων της Μυτιλήνης και ομαδική φωτογράφηση στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό. Ακολούθησε σεργιάνι και κάλαντα στην αγορά, μοιράζοντας ευχές και “δώρα έκπληξη” στους περαστικούς.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την κεντρική πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση άφιξης και υποδοχής του Άγιου Βασίλη στη Μυτιλήνη. Ο Άγιος Βασίλης με τη συνοδεία του, εν μέσω ρίψης πυροτεχνημάτων, έφθασε … στην πόλη με σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Αφού τον υποδέχθηκε ο  Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός και ο Πρόεδρος της Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, οδηγήθηκε στο “Χριστουγεννιάτικο Χωριό”, όπου τον περίμενε αντιπροσωπεία του Δήμου Λέσβου με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Ψάννη, τον Αντιδήμαρχο Κώστα Ασυρακάκη, και τους Συμβούλους Γιάννη Αμπουλό, Θόδωρο Στεργίου, Γιάννη Τσεκούρα και Δέσποινα Τζαννή. Ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας της Δ/Κ Μυτιλήνης,  η διανομή των πρωτοχρονιάτικων δώρων στα παιδιά, κεράσματα με ζεστό κρασί και εδέσματα για μικρούς και μεγάλους, χορευτικά από το Χοροαθλητικό Σύλλογο Μυτιλήνης “Danza Pasion”, ενώ η βραδιά έκλεισε μ’ ένα όμορφο party, υπό τους ζωντανούς ήχους έντεχνης ελληνικής μουσικής από το συγκρότημα “Τα φώτα απέναντι”, με τους Μάκη Ψαραδέλλη και Μάριο Λέλεκα.   


Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017, “Πλατεία Σαπφούς”

12:30 μ.μ.: “Η επίθεση των καλικάντζαρων …. της Μυτιλήνης”. Παραμονή των Φώτων, μαζί με τα πατροπαράδοτα κάλαντα, η πόλη καταλαμβάνεται από ... ορδές καλικάντζαρων !!! Συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους και ... επιτίθενται στην αγορά και τους διαβάτες !!! Καταλήγουν σε πολιορκία του Παλαιού Δημαρχείου, όπου το έθιμο τους ... αποκρούει !!! Η επίθεση θα τελειώσει με χορούς και πανηγύρια στην Πλατεία Σαπφούς (*** προσκαλούμε όσα παιδιά επιθυμούν, να έρθουν ντυμένα με μια μαύρη φόρμα κι’ ένα μαύρο σκούφο ή κάλτσα στην Πλατεία Σαπφούς, για να ενωθούν με τις ορδές των καλικάντζαρων, σ’ ένα παραδοσιακό ξεφάντωμα – αναβίωση ενός διασκεδαστικού εθίμου του τόπου μας ***). 


Η Οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές των εκδηλώσεων και συγκεκριμένα τους ακόλουθους συλλόγους και επιχειρήσεις:  

ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ Α.Μ.Κ.Ε.
ΚΕΝΤΡΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Α.ΜΕ.Α “Η ΚΥΨΕΛΗ”
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΌΜΙΛΟΣ “ΣΤΕΓΗ ΘΕΟΦΙΛΟΥ”
ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
“ΜΕΣΑΝΤΡΑ” ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΣΥΚΑ & ΟΙΝΟΙ ΕΡΕΣΟΥ
CAFÉ – ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ “EVELYN”
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ “SUGAR HOUSE”
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΟΝ
“ALL STARS SPORTS CAFÉ & GRILL – PIZZA ROMA”
ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ “MEATING”

ΗΧΩ Α.Ε