ΠΡΟΣΟΧΗ: Έρχεται ιστορικός χιονιάς στην Λέσβο;- Χιόνια και στην Μυτιλήνη-Πολικές θερμοκρασίες- Η πρώτη πρόγνωση (ΦΩΤΟ)

Χιονομπόρες αναμένεται να δώσει ο επερχόμενος χιονιάς από το βράδυ της Πέμπτης αρχικά σε όλη την βόρεια Ελλάδα ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα.

-Δείτε αναλυτικά παρακάτω  την πρόγνωση όπως μας την περιέγραψαν μετεωρολόγοι που συνεργάζεται το lesvospost.com σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα μοντέλα καιρού έως και την Κυριακή 8/1:

Χιονομπόρες θα εκδηλωθούν την Παρασκευή και το Σάββατο σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Καβάλα, Θάσο, Σαμοθράκη, Δράμα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Πολύγυρο, Κιλκίς, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Αριδαία, Βέροια, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαϊδα, Γρεβενά, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, Βόλο, Λαμία, Καρπενήσι, Θήβα, Λιβαδειά, Χαλκίδα, Αθήνα, Κόρινθο, Τρίπολη και Ναύπλιο , σε όλα τα ορεινά της Λέσβου, αλλά και στην πόλη της Μυτιλήνης ίσως και της Χίου.

Με το όρο χιονομπόρα εννοούμε τις χιονοπτώσεις οι οποίες θα είναι έντονες σαν καταιγίδα και θα έχουν απότομη έναρξη και λήξη 

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός κατά τη διάρκεια της Πέμπτης στις περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχές και καταιγίδες καθώς και πολύ ενισχυμένους νοτιάδες.

Στα βόρεια όμως μετά το μεσημέρι οι παγεροί βοριάδες που θα επικρατήσουν θα μετατρέπουν γρήγορα τις βροχές σε χιόνια πρώτα στα ορεινά και μέσα στην νύχτα και σε πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές..

Το κύμα ψύχους από τη βορεια Ευρώπη πάντως δείχνει ασυγκράτητο και φαίνεται πως το κρύο που θα ακολουθήσει το Παρασκευοσαββατοκύριακο των Θεοφανίων στα κεντρικά και βόρεια θα είναι δυο φορές πιο έντονο από αυτό που έδωσε η πρόσφατη ψυχρή εισβολή!

Στα ορεινά κυρίως χωριά της Λέσβου η πιθανή χιονόστρωση θα είναι 30-40 εκατοστά περίπου.

Στην Μυτιλήνη τα μέχρι τώρα στοιχεία δίνουν έντονες χιονοθύελλες αλλά λόγω θαλάσσης η χιονοστρωση θα είναι περίπου 8-9 εκατοστά

Σημειώσεις:

**Να σημειώσουμε ότι σκοπός μας δεν είναι να τρομοκρατήσουμε τους πολίτες της Λέσβου αλλά να προλάβουμε πιθανές καταστάσεις.

**Ο καιρός καθημερινά αλλάζει, όποτε συχνά θα σας ενημερώνουμε με νέα δελτία για την Λέσβο σε συνεργασία με αξιόλογους μετεωρολόγους απ όλη την Ελλάδα.

** Τελική εκτίμηση θα έχουμε αύριο το βράδυ, αλλά και την Πέμπτη το απόγευμα.

**Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκτός από τα χιόνια θα έχουμε και ολικό παγετό στο νησί μας έως και την Δευτέρα τουλάχιστον με θερμοκρασίες που δεν θα ξεπερνούν τους -2.  Οπότε καλό θα είναι να ασφαλίσετε σωληνώσεις κτλ ώστε να μην έχουμε απρόοπτα. Στα χωριά οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται από -5 και κάτω. Πιθανότατα να χρειαστεί ο Δήμος να δώσει παράταση στο άνοιγμα τον σχολείων λόγο ψύχους. Αυτό θα το ξέρουμε σίγουρα την Κυριακή.

**Αξίζει να σημειώσουμε ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία τα καιρικά φαινόμενα θα ξεπεράσουν τα φαινόμενα που είχαμε στην Λέσβο το 2001 αλλά φυσικά και το 2014

** Σημειώνεται ότι οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας και αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους από την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου. Εάν υπάρχει σοβαρός λόγος μετακίνησης, να είναι εφοδιασμένοι απαραίτητα με αντιολισθητικές αλυσίδες και να λαμβάνουν συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα.

**Ο κρατικός μηχανισμός θα δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του χιονιά, καθώς ο παγετός θα δυσκολέψει τη συντήρηση του οδικού δικτύου, ενώ θα δοκιμαστεί σκληρά και το δίκτυο ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, καθώς θα σπάσουν σωλήνες από τον παγετό.

**Το lesvospost.com έχει είδη ενημερώσει και θα ενημερώνει συνέχεια τους κρατικούς μηχανισμούς.

Δείτε χάρτη με τις χιονοπτώσεις