Διευκρινίσεις Αναγνωστηρίου Αγιάσου για την κατάρρευση της στέγης

Ανακοίνωση του Δ.Σ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.


Α. Επειδή διατυπώνονται εύλογα και καλοπροαίρετα ενδεχομένως ερωτηματικά για τους λόγους που οδήγησαν στην κατάρρευση της στέγης του Θεάτρου του Αναγνωστηρίου, από την πλευρά μας διευκρινίζουμε τα εξής:

Το κτίριο του Αναγνωστηρίου κατασκευάστηκε προ πενήντα ετών περίπου, με μελέτες και άδειες οι οποίες βρίσκονται στο αρχείο του Αναγνωστηρίου.

Οι νέες επισκευαστικές εργασίες υλοποιήθηκαν προ δεκαεπτά ετών, με όλες τις προβλεπόμενες μελέτες και αδειοδοτήσεις, οι οποίες επίσης βρίσκονται στο αρχείο μας.

Αφορούσαν στον εκσυγχρονισμό του Αναγνωστηρίου και συγκεκριμένα στην ανακατασκευή της στέγης της σκηνής, την αντικατάσταση της επικάλυψης της στέγης της κεντρικής αίθουσας (Θεάτρου), καθώς και την ανακατασκευή των εξωτερικών κουφωμάτων της Βιβλιοθήκης, τους εξωτερικούς χρωματισμούς και την αναδιαμόρφωση της Βιβλιοθήκης.

Στη στέγη της κεντρικής αίθουσας έγινε αντικατάσταση της επικάλυψης με θερμομονωτικά πάνελ, επειδή τα πάνελ αμιάντου είχαν υποστεί σημαντικές φθορές, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία να εισέρχεται πλέον το νερό της βροχής.

Ο αμίαντος θεωρήθηκε επικίνδυνο υλικό και απαγορεύεται πλέον η χρήση του σε αυτή τη μορφή. Επίσης διευκρινίζεται ότι ο μεταλλικός σκελετός από dexion ήταν ο αρχικός, που κατασκευάστηκε προ πενήντα ετών περίπου. Το νέο υλικό επικάλυψης ήταν ελαφρύτερο από τις πλάκες αμιαντοτσιμέντου.

Η στέγη της σκηνής, που μελετήθηκε και ανακατασκευάστηκε με νέο φέροντα σιδερένιο σκελετό εξ ολοκλήρου, δεν υπέστη καμία απολύτως φθορά.

Συμπληρωματικά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το πρωτόγνωρο και ακραίο καιρικό φαινόμενο με τις επαναλαμβανόμενες σε αυτό το βαθμό  χιονοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους που έπληξαν την περιοχή μας.


Β. Προκειμένου, μέσα από νόμιμη και αδιάβλητη διαδικασία, να υπάρξει επιστημονική εξήγηση για τις αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση της στέγης, απευθύναμε έγγραφο αίτημα στο Περιφερειακό Τμήμα Βορείου Αιγαίου του ΤΕΕ για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και έκδοση σχετικού πορίσματος, το οποίο θα ανακοινωθεί μόλις μας γνωστοποιηθεί.