«Γιορτινές» αφίξεις μεταναστών στην Μυτιλήνη- Συνεχείς διαδηλώσεις μεταναστών στην Μόρια

Χριστούγεννα με αφίξεις μεταναστών και προσφύγων πέρασε η Λέσβος.

Αντίθετα, οι αφίξεις σε Χίο και Σάμο ήταν, για μια ακόμα φορά, μηδενικές, ενώ καταγράφηκε μείωση του αριθμού των εγκλωβισμένων στα νησιά αυτά.

Στη Λέσβο λοιπόν, από το πρωί της περασμένης Παρασκευής μέχρι και χθες, Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου, το μεσημέρι, υπήρξαν πέντε αφίξεις πλαστικών λέμβων στη βόρεια και στην ανατολική Λέσβο, με συνολικό αριθμό αφικνούμενων, τους 129.

 Ιδιαίτερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τρία από τα πέντε περιστατικά συνέβησαν σήμερα, από τις 2 μετά τα μεσάνυχτα, μέχρι τις 9 το πρωί, με 86 νέους πρόσφυγες και μετανάστες.
Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου, σήμερα, στα νησιά της περιοχής βρίσκονται καταγεγραμμένοι-εγκλωβισμένοι, έχοντας υποβάλλει αίτημα ασύλου το οποίο δεν έχει εξεταστεί, 11.073 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα στη Λέσβο 5.720, στη Χίο 3.467 και στη Σάμο 1.886.

Στο μεταξύ, οι συχνές, ειρηνικές στη συντριπτική τους πλειονότητα, διαδηλώσεις που σημειώνονται στον καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο, όπου λειτουργεί η Υπηρεσία Ασύλου, δυσχεραίνει τη διαδικασία των συνεντεύξεων που δίνουν οι αιτούντες άσυλο.
Συγκεκριμένα, συγκεντρώνονται καθημερινά Βορειοαφρικανοί και Κεντροασιάτες, κυρίως μετανάστες, έξω από τους χώρους όπου λειτουργούν οι υπηρεσίες ασύλου, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσής τους.


Λόγω των συνθηκών ασφαλείας, βάσει των οποίων λειτουργεί η συγκεκριμένη υπηρεσία και οι οποίες επιβάλλονται διεθνώς και πρέπει να τηρούνται πιστά, οι εργαζόμενοι σε αυτήν, διακόπτουν την εργασία τους, σταματώντας τις διαδικασίες εξέτασης και αποχωρούν.