Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Μνημονεύουμε Οδυσσέα Ελύτη» στην Μυτιλήνη

«Μνημονεύουμε Οδυσσέα Ελύτη» στην Μυτιλήνη


Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών από το θάνατο του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου πραγματοποίησε τη  Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στην αίθουσα  εκδηλώσεων του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης την εκδήλωση «Μνημονεύουμε Οδυσσέα Ελύτη». 

Αρχικά ο Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης Τσάκαλος εισηγήθηκε το θέμα «Η απήχηση του έργου του Οδυσσέα Ελύτη στον απλό αναγνώστη», τονίζοντας ότι η πλειοψηφία του κόσμου γνωρίζει τον Οδυσσέα Ελύτη μόνο ως Νομπελίστα ποιητή και αναγνωρίζει μόνο όσα ποιήματά του είχαν την τύχη να μελοποιηθούν. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η ποιητική του συλλογή «Άξιον εστί», που μελοποιήθηκε από τον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.  

Κατόπιν ο φιλόλογος και δρ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρης Πατίλας, επικεντρώθηκε στο θέμα «Οδυσσέας Ελύτης. Ο Ήλιος, ο Ηλιάτορας.  Ένα  διαχρονικό χορικό  τραγούδι», επισημαίνοντας την έντονη αγάπη του ποιητή για την Ελλάδα με τις φυσικές της ομορφιές και την πολυποίκιλη ιστορία της, καθώς και τις έντονες αντιθέσεις και αμφισημίες που παρατηρούνται στη σπουδαία αυτή ποιητική του συλλογή.    

Στη συνέχεια ο φιλόλογος Τζάνος Στεφανέλλης  παρουσίασε και πρόβαλε ενδιαφέρον οπτικό υλικό με θέμα: «Στιγμές από τη ζωή και το έργο του Ελύτη», επενδυμένο μουσικά από σχετικές με το έργο του ποιητή μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη.  

Ο φιλόλογος Παναγιώτης Σκορδάς, καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης  και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Λέσβου ολοκλήρωσε τις εισηγήσεις, αναπτύσσοντας το θέμα: «Οδυσσέας    Ελύτης.   Η γοητεία   του  απρόβλεπτου». Με χαρακτηριστικά παραδείγματα από επιλεγμένα ποιήματα του Ελύτη και με τη βοήθεια των μαθητριών της Α’ Γυμνασίου του   Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης Σοφίας Σκορδά και Δέσποινας  Τζηλιάλη, που τα απήγγειλαν, αναλύθηκαν και σχολιάστηκαν στίχοι, που παραπέμπουν σε αναπάντεχες και απρόβλεπτες καταστάσεις για τον αναγνώστη ή τον ακροατή.


Η εκδήλωση έκλεισε με μελοποιημένα ποιήματα του ποιητή, τα οποία απέδωσαν θαυμάσια η ορχήστρα και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, υπό τη διεύθυνση του μουσικού Αντώνη Βερβέρη.