Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση – τιμητικού αφιερώματος για την απελευθέρωση της Λέσβου στο Πλωμαρι

Εξαιρετική ήταν η επιτυχία της επετειακής εκδήλωσης – τιμητικού αφιερώματος για την απελευθέρωση της Λέσβου


Εξαιρετική ήταν η επιτυχία της επετειακής εκδήλωσης – τιμητικού αφιερώματος για την απελευθέρωση της Λέσβου από τον Οθωμανικό ζυγό και της συμβολής των Πλωμαριτών σ΄ αυτήν όπου, και κατά την οποία, για 1η φορά, τιμήθηκε η λαϊκή ποιήτρια- αγωνίστρια Ρηνιώ Βεκρή –Τυροπώλη. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στην, γεμάτη από κόσμο, αίθουσα του Πολυκέντρου Πλωμαρίου, στις 10 Δεκεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα και διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» σε συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα και Κοινότητα Πλωμαρίου, υπό την αιγίδα. της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου &Νησιωτικής Πολιτικής.

Παρευρέθηκαν ο Αιδεσιμότατος π. Στρατής Μεταξής και ιερείς των ενοριών του Πλωμαρίου, ο ο Περιφ. Σύμβουλος κ. Κυριάκος Πετρέλλης εκπροσωπόντας την Περιφέρεια και την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Χριστάνα Καλογήρου, ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου και Αγιάσου κ. Μανώλης Αρμενάκας, η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας. Πλωμαρίου κ. Λίτσα Βάμβουρα και κ. Γ. Μιχαλέλλης αντίστοιχα, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Προκόπης Σινάνης, ο Δ/ντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Λέσβου κ. Παύλος Τριαναταφυλλίδης, διευθυντές και εκπαιδευτικοί των Σχολείων Πλωμαρίου, ο Αντιπρόεδρος του Αναγνωστηρίου Αγιάσου κ. Παν. Σκορδάς, ο Πρόεδρος του Φορέα Πλωμαρίου κ. Γαβριήλ Χαλδέζος, κ. ά.


Χαιρετισμό απηύθυναν οι παρόντες στην εκδήλωση Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, ο οποίος τόνισε ότι στην απελευθέρωση του νησιού πρωτοστάτησαν οι Πλωμαρίτες αγωνιστές και πρέπει να μνημονεύονται σε κάθε ετήσιο εορτασμό των Ελευθερίων, ο Περιφ. Σύμβουλος κ. Κυριάκος Πετρέλλης, ο οποίος, μεταξύ των άλλων εξήρε τη φιλοπατρία των Πλωμαριτών και τόνισε ότι το μήνυμα της ιστορικής επετείου, σήμερα , είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, ενώ ο βουλευτής Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Γεν. Γραμ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Γιαννέλλης – Θεοδοσίου, που για αποχρώντες λόγους, δεν ήρθαν στην εκδήλωση, έστειλαν σχετικά χαιρετιστήρια μηνύματα
            Στο ζεστό και συγκινητικό κλίμα της εκδήλωσης συνέβαλε η πολύ σημαντική παρουσία των απογόνων (εγγόνια, δισέγγονα) των Πλωμαριτών αγωνιστών, όπως του Θρασύβουλου Μελανδινού, Πέτρου Πετρέλλη, Γιάννη Σκυβαλάκη, αγωνιστών της Λεσβιακής φάλαγγας και της λαϊκής ποιήτριας και αγωνίστριας Ρηνιώς Βεκρή- Τυροπώλη. Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης αυτής είναι ότι παρουσιάστηκαν και αναδείχτηκαν από τους ομιλητές, για πρώτη φορά άγνωστες, μέχρι τώρα, ιστορικές πτυχές και προσωπικότητες, που πρωτοστάτησαν στην απελευθέρωση μας, όπως αυτή της Ρηνιώς Βεκρή - Τυροπώλη..

            Η Πρόεδρος του Συλλόγου «Το Πόλιον» έδωσε ΄΄την άλλη διάσταση΄΄ της εκδήλωσης αυτής, δηλαδή την τιμή και την ευγνωμοσύνη, ως οφειλόμενο χρέος, στους Πλωμαρίτες αγωνιστές των οποίων η δράση ήταν ενεργός και αποφασιστική. Γι αυτό και πρότεινε, εκ μέρους του Δ. Σ. του Συλλόγου, από το Δήμο την ονοματοθεσία κεντρικών δρόμων του Πλωμαρίου με τα ονόματα των Πλωμαριτών αγωνιστών της απελευθέρωσης. Τέλος, ευχαρίστησε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ομιλητές, το αναγνωστήριο Αγιάσου για τα σαντούρια τους και όλους όσοι συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

           
Ο Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Λέσβου κ. Παναγιώτης Παρασκευαϊδης στην εισήγηση του "Από το σκοτάδι στο φως", τόνισε ότι: οι ραγιάδες Έλληνες, μετά τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, τη Γαλλική Επανάσταση και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους συνειδητοποιώντας την ύπαρξη δυνατότητας απαλλαγής τους από την Οθωμανική Εξουσία, επιδίωξαν την απελευθέρωση τους και όταν ήλθε την πανηγύρισαν με έξαλλο ενθουσιασμό τη μέρα της απελευθέρωσής τους. Για τους Μυτιληνιούς ήταν η 8η Νοεμβρίου 1912.

Ο εκπαιδευτικός Χαράλαμπος Πετρέλλης, στην ομιλία του για τους Πλωμαρίτες αγωνιστές, υπογράμμισε ότι: α) το "Αβέρωφ" άλλαξε το συσχετισμό των δυνάμεων το 1912, καθώς απέκλεισε τον τουρκικό στόλο στα Δερδανέλια και συνακόλουθα στέρησε τοντ ουρκικό στρατό από εφεδρείες και πολεμοφόδια β) στο Πλωμάρι ξεκίνησε η τροποποίηση του σχεδίου "Έλεγχος των Στενών" σε "απελευθέρωση των νησιών", αμέσως μετά το φόνο του Δημήτρη Πιτσιλαδή και λίγο πριν την ανακωχή και γ) ότι είναι αναγκαία η δημιουργία νέων και η αξιοποίηση των υπαρχόντων αρχείων, γεγονός που θα βοηθήσει στην τεκμηρίωση μιας μεγάλης σειράς προφορικών μαρτυριών εκείνης της εποχής

H κυρία Κωνσταντίνα Βάκκα - Κυριαζή παρουσίασε τον ιδρυτή της Λεσβιακής Φάλαγγας Ευστράτιο Ιωάννου Αθανασιάδη από τον Μπουρό Πλωμαρίου και τους 210 στρατιώτες εθελοντές της. Η ομιλία της εστιάστηκε στον τρόπο με τον οποίο ανακάλυψε, μετά από 100 χρόνια, τον ιδρυτή και τα ονόματα των ανδρών της Λεσβιακής Φάλαγγας, αναφερόμενη στον έντυπο τύπο της Αμερικής και της Λέσβου, που αποτέλεσαν την κύρια πηγή της, στα Λεσβιακά περιοδικά από όπου ταυτοποιήθηκε σημαντικός αριθμός εθελοντών της Λεσβιακής Φάλαγγας και στους Λέσβιους που συνέβαλαν στην αναγνώριση των συγγενών, συμπατριωτών τους. Η ομιλία συνοδεύτηκε με τη διανομή φυλλαδίου, το οποίο περιείχε φωτογραφία του ιδρυτή Ε. Αθανασιάδη, απόσπασμα της συνέντευξής του στην εφημερίδα New York Herald της Νέας Υόρκης, τα ονόματα των ανδρών της Λεσβιακής Φάλαγγας με τον τόπο καταγωγής τους, και των μελών της Οργανωτικής Κεντρικής Επιτροπής της Λεσβιακής Φάλαγγας στην Νέα Υόρκη.

Η εισήγηση της γνωστής δημοσιογράφου κ. Ντόρας Πολίτη, εγγονή της τιμωμένης λαϊκής ποιήτριας "Ρηνιώ Βεκρή-Τυροπώλη, η Πλωμαρίτισσα ποιήτρια στις μάχες του Κλαπάδου", υπήρξε συγκινητική και καθήλωσε το ακροατήριο. Ιδιαίτερα και δικαιολογημένη ήταν η συγκίνηση των παρόντων συγγενών της. Ακούστηκε η άγνωστη δράση, για τους περισσοτέρους από εμάς, η προσφορά και η μαχητική προσωπικότητα της λαϊκής ποιήτριας, πολύ γνωστής για τα. υμνητικά της ποιήματα στον αγώνα της απελευθέρωσης του νησιού. Θεώρησε υποχρέωση της και δεν δίστασε, να αφήσει τα 10 παιδιά της και μαζί με τον 14χρονο γιό της να ακολουθήσει τη Λεσβιακή Φάλαγγα, στην οποία συμμετείχαν πέντε ξαδέλφια της και άλλοι συγγενείς και να γίνει η πολεμική ανταποκρίτρια σε ποιητικό λόγο. Το "χρονικό του Κλαπάδου" από τις 3/12 -8/12 του 2012 για πρώτη φορά διαβάστηκε, από την ομιλήτρια και εγγονή της που έζησε μαζί της 15 ολόκληρα χρόνια. Ήταν η μόνη γυναίκα τότε, τόνισε η ομιλήτρια, που τόλμησε να βγει μπροστά όχι μόνο να διαλαλήσει το πάθος για τη λευτεριά αλλά και να πρωτοστατήσει με μοναδικό τρόπο στο χρονικό της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης και των μαχών του Κλαπάδου. Ακόμη ότι η ζωή, η δράση και η προσφορά της "Ρηνιώς Αβέρωφ", έχει απασχολήσει λογοτέχνες και λογίους Λεσβίους, όπως τον κ. Μίσσιο, κ. Μαριάνθη Βάμβουρα, Ευστράτιο Μαραγγέλη, ενώ ήδη στο "Λεσβιακό ημερολόγιο" του 1914 υπάρχει άρθρο για την τιμωμένη. Τέλος, η κ. Πολίτη πρόσθεσε ότι προσωπικά της αντικείμενα και χειρόγραφα ποιήματα της φυλάσσονται στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.


Τη συγκινητική ατμόσφαιρα της εκδήλωσης συμπλήρωσε η μουσική των σαντουριών της Αγιάσου με εμβατήρια και παραδοσιακά τραγούδια της Λέσβου. Παράλληλα λειτούργησε έκθεση ενθυμημάτων και φωτογραφιών της εποχής εκείνης, γύρω από τα οποία, στο τέλος της εκδήλωσης, έγιναν πολλές συζητήσεις αυτών που ακούστηκαν μαζί με το κέρασμα ούζου, προσφορά των ποτοποιιών του Πλωμαρίου, και ωραίο μεζέ για τον οποίο συνέβαλαν μέλη του Συλλόγου.