Γιατί θα καθυστερήσουμε να υποδεχτούμε το 2017;

Με καθυστέρηση θα υποδεχθούμε το νέο έτος, καθώς η έλευση του 2017 θα καθυστερήσει λιγάκι και συγκεκριμένα, μόλις ένα δευτερόλεπτο.


Γιατί θα συμβεί;

Αυτό θα συμβεί καθώς αποφασίστηκε να προστεθεί στα ρολόγια  της  ανθρωπότητας ένα εμβόλιμο  δευτερόλεπτο προκειμένου να αντισταθμιστεί η επιβραδυνόμενη περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της. Το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικές μέθοδοι μέτρησης του χρόνου: η παραδοσιακή αστρονομική που βασίζεται στην περιστροφή της Γης και η πιο σύγχρονη που βασίζεται στα ατομικά ρολόγια ακριβείας.

Καθώς – λόγω των βαρυτικών επιδράσεων από τη Σελήνη και άλλα ουράνια σώματα – σταδιακά επιβραδύνεται η περιστροφή του πλανήτη μας, δημιουργείται μια απόκλιση του αστρονομικού σε σχέση με τον ατομικό χρόνο.

Πώς θα γίνει;

Έτσι, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν τα ρολόγια δείξουν 23:59:59 (ώρα UTC), αντί να περάσουν στο 2017, θα δείξουν 23:59:60, όπως ανακοίνωσε πριν από μερικούς μήνες τοαμερικανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο, το οποίο είναι υπεύθυνο για το επίσημο στρατιωτικό ρολόι των ΗΠΑ. Επικεφαλής για την παρακολούθηση του χρόνου στο U.S. Naval Observatoryστην Ουάσιγκτον είναι δύο ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, οι Δημήτρης Ματσάκης και Νίκος Σταματάκος, οι οποίοι πρώτοι διεθνώς εξέδωσαν τη σχετική ανακοίνωση για το νέο εμβόλιμο δευτερόλεπτο.


Πηγη mycampus.gr