Με περισσότερους από 200 θεατές πραγματοποιήθηκε το 2o TEDxLesvos! (ΦΩΤΟ)

Με περισσότερους από 200 θεατές πραγματοποιήθηκε το 2o TEDxLesvos!


Έντεκα ομιλίες, τέσσερα χορευτικά και θεατρικά δρώμενα και τρία workshops κράτησαν «δημιουργικά» απασχολημένους τους περισσότερους από 200 θεατές, που βρέθηκαν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, για να παρακολουθήσουν το TEDxLesvos.

Επιπλέον, εκατοντάδες θεατές παρακολούθησαν το event μέσω live streaming, ενώ είχαν οργανωθεί και δύο streaming events, από το TEDxUniversityofAegean στη Σύρο και από τοπική ομάδα στη Χίο, για να παρακολουθήσουν μαζί την εκδήλωση.

Το event ξεκίνησε στις 11 το πρωί, με τον επιμελητή της ομάδας Μαρσέλο Ραλλίδη να καλωσορίζει το κοινό, να μοιράζεται μαζί τους μερικές χρηστικές πληροφορίες για την συνέχεια της ημέρας και να περνά τη σκυτάλη στην παρουσιάστρια του TEDxLesvos, Κατερίνα Γκαγκάκη, η οποία σύστηνε τους ομιλητές και τους performers στους θεατές.

Οι ομιλίες

Πρώτη ομιλήτρια, η καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας Νένα Γαλανίδου, που μίλησε για το πέρασμα των πρώτων Ανθρώπων στην Ευρώπη και πάλι – εκτός των άλλων – μέσα από τη Λέσβο, για την εγκατάστασή τους στην περιοχή του Κόλπου της Καλλονής, για την εξέλιξή τους άλλα και για τους λόγους, που τους ανάγκασαν και τότε, χιλιάδες χρόνια πριν, να ξεκινήσουν το μεταναστευτικό ταξίδι: η ανάγκη της επιβίωσης.

Ακολούθησε ο Αλέξανδρος Λουπασάκης, που εξήγησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πόσο σημαντικό είναι να αξιοποιούμε τις φυσικές δυνατότητες του σώματος μας και πως τα συναισθήματα (το γέλιο, το χαμόγελο) ενεργοποιούν ουσίες, που μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά. «Στήνω το δικό μου παραμύθι για να νιώθω καλά, επινοώ πως είμαι σε συνεχές φλερτ με το σώμα μου, τον προσωπικό μου γιατρό» είπε ο γιατρός του γέλιου, στο TEDxLesvos.

O φωτογράφος Βασίλης Γεροντάκος μίλησε με χαμηλό τόνο φωνής, άλλα χρησιμοποιώντας δυνατά λόγια, για την Τέχνη, τα συναισθήματα που γεννά και τον ρόλο, που παίζει στην καθημερινότητά μας, και για το αν – ειδικά όσον αφορά τη φωτογραφία – αυτός ο κορεσμός από εικόνες μας κάνει καλό. Μια ομιλία, με αρκετή τροφή για σκέψη!

Ο Γιάννης Μανδάλας, από την άλλη, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και ένας εκ των “υπαιτίων” του success story των Mastihashop στη γειτονική Χίο, μίλησε ακριβώς για αυτό: για το πως το όραμα, η ομάδα, και η πολλή δουλειά μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις εμπόδια και να φέρει αποτελέσματα, ακόμα και σε μια επιχειρηματική πρωτοβουλία ενός ακριτικού νησιού.

Λίγο αργότερα, ο ποδηλάτης μεγάλων αποστάσεων Steffen (ή Στέφανος, όπως θέλουν να τον φωνάζουν!) Streich, μίλησε για δύο “Οδύσσειες”: για εκείνη της προσαρμογής σε ένα μικρό χωριό της Λέσβου και σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, που ακολούθησε της ως τότε καριέρα του στον χώρο των πωλήσεων και τη ζωή του στην Γερμανία, άλλα και εκείνη των μεγάλων αγώνων ποδηλασίας. Καμιά από αυτές, όμως, δεν τον δυσκόλεψε, όσο θα περίμενε κανείς, αφού, όπως λέει και ο ίδιος «Αν αυτό, που κάνεις, το κάνεις με χαρά, δεν συναντάς δυσκολίες και δεν μετανιώνεις»

Ακολούθησε ένας ακόμη λάτρης του ποδηλάτου, ο καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής Μάνος Ματσαγγάνης, που όμως στάθηκε σε μια άλλη μεγάλη του αγάπη, εκείνη της Λογοτεχνίας. Μίλησε για τη μαγεία, που κρύβει κάθε βιβλίο, τη φαντασία, που ανοίγει παράθυρα σε νέους κόσμους και τα πάμπολλα ταξίδια, που μπορείς να κάνεις μέσα από τις σελίδες του.

Αμέσως μετά, είδαμε μια πολύ ιδιαίτερη ομιλία από... τη Μέη, τον σκύλο-οδηγό της Ιωάννας Μαρίας Γκέρτσου, με την οποία και ανέβηκε στη σκηνή. Η πανέμορφη σκυλίτσα «μίλησε» για τις ειδικές δεξιότητές της και την αγάπη για το αφεντικό της, για όλα τα απρόοπτα, που συναντά ως σκύλος-οδηγός τυφλού στους ελληνικούς δρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και την αντιμετώπιση των συνανθρώπων μας. Μίλησε για το πως στηρίζει εκείνη την Ιωάννα, και η Ιωάννα εκείνη, στη «Οδύσσεια» της καθημερινότητάς τους.

Τη Μέη, διαδέχθηκε στη σκηνή η Ρεβέκκα Παιδή, για να μιλήσει για ένα θέμα «μάλλον βαρετό», όπως είπε και η ίδια, που επηρεάζει όμως τις ζωές όλων μας: για τις Διεθνείς Σχέσεις, τον ρόλο ενός κράτους σε ένα διεθνές περιβάλλον και τις ομοιότητες ενός μικρού κράτους με μια μικρή επιχείρηση. Για το πως μπορεί να έχει τον ρόλο του «Δαυίδ» απέναντι στον «Γολιάθ», αρκεί εμείς οι πολίτες να προσπαθήσουμε και να αντιληφθούμε πως success stories express δεν υπάρχουν, απαιτώντας αυτή τη νοοτροπία και από τους πολιτικούς και διπλωμάτες μας.

Ο εργοθεραπευτής Ευστράτιος Αλεξάνδρου, λόγω ενός προσωπικού προβλήματος δεν κατάφερε να βρεθεί στη Λέσβο, οπότε μας μίλησε μέσω Skype για τη δύναμη των αισθήσεων. Είναι οι ίδιες σε όλους μας, χρειάζεται να δουλέψουν στο έπακρο για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες ενός σύγχρονου περιβάλλοντος, ωστόσο είναι και στοιχείο, που μπορεί να ορίσει και τη διαφορετικότητά μας, αφού στον καθένα από εμάς λειτουργούν λίγο διαφορετικά. «Υπάρχει υποκειμενικότητα στην αίσθηση της πραγματικότητας και στην πραγματικότητα των αισθήσεων», είπε χαρακτηριστικά.

O καθηγητής Στατιστικής Μεθοδολογίας Νίκος Τζαβίδης μίλησε για την διαφορετικότητα, με σημείο αναφοράς τη δική του εμπειρία ως οικονομικός μετανάστης, που πλέον ζει και εργάζεται στην Αγγλία. Για τις ρίζες μας, που πρέπει να αποτελούν δίχτυ ασφαλείας, χωρίς όμως να μας εμποδίζουν να ερχόμαστε σε επαφή με το διαφορετικό και για την «Οδύσσεια», του να έρχεσαι αντιμέτωπος με τα δικά σου στερεότυπα.

Η τελευταία ομιλία του TEDxLesvos 2016, ήταν από τον Καθηγητή Οικολογίας και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ανδρέα Τρούμπη, για την αέναη σχέση του Ανθρώπου με τη Φύση, με αναφορές στα Μαθηματικά, την Ιστορία και την Τέχνη, θέτοντας ένα σημαντικό ερώτημα: «Ποια θα είναι η επόμενη κρίσιμη καμπή στην ιστορία και ποια η θέση του καθενός μας στην έκβασή της;».

Τα δρώμενα

Ανάμεσα στις ομιλίες του TEDxLesvos το κοινό απόλαυσε τέσσερα χορευτικά και θεατρικά δρώμενα, από τοπικές και ερασιτεχνικές ομάδες.

Το ξεκίνημα έγινε με την «Πηνελόπη», ένα μονόπρακτο βασισμένο στην ανατρεπτική αφήγηση από τη συλλογή «Η Γυναίκα του Άλλου», του Σπύρου Συρόπουλου, από την θεατρική ομάδα των αστέγων.

Ακολούθησε η πολύ συγκινητική στιγμή της παρουσίας παιδιών προσφύγων στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, που στα «Καινούργια Βήματα» τους χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, με τη συνοδεία του θερμού χειροκροτήματος από το κοινό.

Οι Βαγγέλης Φραγκουλάκης και Βαγγέλης Ντάβας, μέλη των θεατρικών ομάδων ΦΟΜ και Αστέγων, αντίστοιχα, ζωντάνεψαν την ξεκαρδιστική σκηνή του ξυρίσματος από την περίφημη ταινία «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» του Charlie Chaplin.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, τα “Strumfunnkya”, μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με πάθος για το χορό και το τραγούδι ξεσήκωσαν το κοινό με hip hop ρυθμούς!




Έξω από την αίθουσα

Στα τρία διαλείμματα, που μεσολάβησαν ανάμεσα στα τέσσερα μέρη του TEDxLesvos 2016, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει καφέ, ποτό, ροφήματα, φαγητό και κεράσματα από τους χορηγούς της εκδήλωσης.

Στο ειδικά διαμορφωμένο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, συναντούσε κανείς διαφορετικές στάσεις της «Οδύσσειας», σε μια εκδοχή τους εμπνευσμένη από το σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Οι θεατές μπορούσαν να συζητήσουν με τους ομιλητές για τις ομιλίες τους, να σχολιάσουν όλα όσα είδαν και άκουσαν στην αίθουσα και να συμμετάσχουν στα workshops δημιουργικότητας, σε μια Κυριακή, που κύλισε γεμάτη έμπνευση, ιδέες και ιστορίες, που αξίζει να διαδοθούν!

Τα βίντεο από τις ομιλίες και τα δρώμενα του TEDxLesvos θα δημοσιευθούν σύντομα στην ιστοσελίδα www.tedxlesvos.com

Φωτο: Μαρία Πανάγου, Ιάσονας Πανάγος, Σπύρος Παυλής και Μπάμπης Πέτσικος.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

TEDxLesvos 2016
«Οδύσσειες & Ιθάκες»
4 Δεκεμβρίου 2016
Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Όλα τα νέα του TEDxLesvos εδώ:
Επίσημη ιστοσελίδα: www.tedxlesvos.com
Facebook: https://www.facebook.com/TEDxLesvos/
Twitter: https://twitter.com/tedxlesvos

Instagram: https://www.instagram.com/tedxlesvos/