GGO

OYZO

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

«Βούλιαξε» η μονή Λειμώνος από πιστούς για το τελευταίο αντίο στον μακαριστό Ηγούμενο Νικόδημο (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

 «Βούλιαξε» η μονή Λειμώνος


Πλήθος κόσμου συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία στο μοναστήρι που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε, τον αρχιμανδρίτη Νικόδημο Παυλόπουλο ηγούμενο της Μονής Λειμώνος, που εκοιμήθη σε ηλικία 75 ετών από παθολογικά αίτια τα ξημερώματα του Σαββάτου.. 

Με το άγγελμα της θλιβερής είδησης, δεκάδες πιστοί άρχισαν να συρρέουν από όλα τα μέρη της Λέσβου, για να προσκυνήσουν τη σορό του, η οποία είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από χτες το μεσημέρι έως σήμερα και μέχρι την ώρα της εξόδιου ακολουθίας, προκειμένου να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον Νικόδημο που συνέδεσε την ζωή του με το νησί και το μοναστήρι του Αγίου Ιγνατίου.. (Δείτε εδώ αποκλειστικό ρεπορτάζ με φωτογραφίες)

Την εξόδιο ακολουθία σήμερα περι τις 11:30 τέλεσαν οι Μητροπολίτες του νησιού, Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος και Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος με τη συμμετοχή Ιερέων απ’ όλο το νησί.


Παρέστησαν και οι Πρωτοσύγκελοι των Μητροπόλεων Χίου π. Νεκτάριος και Ιερισσού π. Χρυσόστομος.

Ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Παυλόπουλος ετάφη στο Κοιμητήριο της Μονής που ο ίδιος είχε αναστηλώσει.

Πλήθος πιστών παρακολούθησε την εξόδιο ακολουθία. Παρόν ήταν εκπρόσωποι του Δήμου, της περιφέρειας, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών κ.α.

Στην μονή κατέφθασαν από νωρίς το πρωί και 3 πούλμαν από διάφορα μέρη του νησιού μας, γεμάτα με πιστούς που ήθελαν να πουν το τελευταίο αντίο στον ηγούμενο Νικοδημο.

Στεφάνια έστειλαν ο Δ/κτης της 98 ΑΔΤΕ, Φορείς, Λύκεια, Γυμνάσια της Καλλονής, εκκλησίες από όλη την Ελλάδα, φίλοι του κ.α.

Ο μακαριστός ηγούμενος αρχιμανδρίτης Νικόδημος Παυλόπουλος ήταν γνωστός για την ακούραστη προσωπικότητά του, τον αγώνα του για την αναστήλωση και την ανακαίνιση της Μονής που επαξίως διακόνησε,  για το πλούσιο  φιλανθρωπικό του έργο, όπως επίσης και για την  συνεργασία της  υπό την καθοδήγηση του Σεβ. Μητροπολίτη Μηθυμνης, με στόχο την  ριζική ανακαίνιση της Ιεράς Μονής Λειμώνος.

Στόχος ο οποίος επιτεύχθηκε πέραν κάθε προσδοκίας πάντα με την ευλογία του Αγίου Ιγνατίου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι με απόφαση της μητρόπολης Μηθυμνης σφραγίστηκαν όλα τα προσωπικά γραφεία και το κελί του Νικόδημου, μέχρι να ξανά εκλεγεί νέος Ηγούμενος στην Μονή. Επίσης τελικά δεν παραβρέθηκε όπως είχε ανακοινωθεί στην εξόδιο ακολουθία ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Συγκινητική ήταν η στιγμή όπου όλος ο κόσμος μαζί με τους ιερείς έψελνε το Χριστός Ανέστη.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι αυτό που κυριαρχούσε σε πολλά πηγαδάκια ιερέων και πιστών ήταν η επόμενη ημέρα της Μονής Λειμώνος …και την μεγάλη παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του ο ηγούμενος Νικόδημος. Σύντομα πάντως θα αναδειχτεί νέος ηγούμενος στην Μονή από την μητρόπολη Μηθυμνης.

Ευχόμαστε να έχει καλό παράδεισο και να προσεύχεται στην θριαμβέβουσα Εκκλησία για εμάς.

Το lesvospost.com  βρέθηκε σήμερα στην Μονή Λειμώνος και κατέγραψε τα παρακάτω πλάνα από την εξόδιο ακολουθία.Ρεπορτάζ-Φώτο Μαριλενα Σαχινι (Ρεπόρτερ-συνεργάτης LesvosPost.com)

Το ψήφισμα της Μητρόπολης Παροναξίας

Στο πένθος βέβαια βρίσκεται και η Μητρόπολη Παροναξίας και δη η Ορεινή Νάξος με τον εκλιπόντα να ταξιδεύει συχνά στην Κόρωνο και να δίνει το παρών στο Ιερό Προσκήνυμα της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας. Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε και τρισάγιον ενώ μετά από συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής υπό τον πρόεδρο του Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλίνικο αποφασίστηκε η έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος..

«Εν Νάξω σήμερον τη 12η του μηνός Νοεμβρίου 2016 συνελθούσα εκτάκτως η Διοικούσα  Επιτροπή του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης Νάξου επί τω θλιβερώ αγγέλματι της προς Κύριον εκδημίας του εκ Κορώνου Νάξου καταγομένου αειμνήστου Αρχιμανδρίτου Νικοδήμου Παυλοπούλου, επί πεντηκονταετίαν διατελέσαντος Ιεροκήρυκος της Ι. Μ. Μηθύμνης και Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Λειμώνος, λογίου, πεπαιδευμένου και εναρέτου Κληρικού, τα μέγιστα δε προσενεγγόντος εις την προσπάθειαν ανεγέρσεως και προβολής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης Νάξου, και ιδιαιτέρως δια της χαρισματικής γραφίδος του εις το ομώνυμον περιοδικόν αυτής, διακριθέντος δε εις την Εκκλησίαν της Ελλάδος εκ του εκκλησιαστικού ήθους, της ιεροπρεπείας, της θεοσεβείας, του υμνογραφικού χαρίσματος, της θεολογικής και φιλολογικής δεινότητος και της προσηλώσεώς του εις τα μοναχικά ιδεώδη, αποτελέσας δια την τοπικήν κοινωνίαν της νήσου Νάξου, μάλιστα δε της γενετείρας του Κορώνου καύχημα εν Κυρίω και σέμνωμα της τοπικής Εκκλησίας,

Ομοφώνως αποφασίζει τα κάτωθι

1ον Να πενθηφορήσει το Ιερόν Προσκύνημα και να αναρτηθούν   μεσίστιοι αι σημαίαι αυτού επί τριήμερον.

2ον Να αναρτηθεί η φωτογραφία του κοιμηθέντος εις την Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιερού Προσκυνήματος.

3ον Να εκφρασθούν τα συλλυπητήρια της Δ.Ε. του Ιερού Προσκυνήματος εις την οικογένειαν του εκλιπόντος.

4ον Να πραγματοποιηθεί ένα εκ των επομένων επισήμων μνημοσύνων του εις το Ιερόν Προσκύνημα.

5ον Να προετοιμαστεί ειδικό αφιέρωμα για δημοσίευση σε επόμενη έκδοση του περιοδικού «Παναγία Αργοκοιλιώτισσα».

6ον Να αναγραφεί εις μνημόνευσιν διηνεκή το όνομα αυτού επί των Διπτύχων της Ιεράς Προθέσεως.


7ον Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα εις την οικογένειαν του εκλιπόντος και να δημοσιευθεί εις τον τοπικόν τύπον».Ποιος ήταν- Το έργο του …Και το τέλος…

Ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος ήταν μια από τις πλέον δυναμικές προσωπικότητες της τοπικής Εκκλησίας. Δυο φορές συμμετείχε στο τριπρόσωπο της ανάδειξης μητροπολίτη, μια φορά το 1984 όταν για την πλήρωση της κενής Μητρόπολης Μηθύμνης αν και πρώτος σε ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία τελικά αναδείχθηκε ο σημερινός μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος ο οποίος είχε υποδειχθεί από τον τότε ισχυρό μητροπολίτη Κορίνθου κ. Παντελεήμονα. Πάντως όπως έγινε γνωστό ο μακαριστός αρχιμαδρίτης θα ταφεί δίπλα στον Παντελεήμονα ο οποίος επίσης ετάφη στη Μονή Λειμώνος. Επίσης, ο αρχιμαδρίτης Νικόδημος ήταν υποψήφιος και το 2004 για την πλήρωση της κενής θέσης τότε, στη Μητρόπολη Παροναξίας όπου η ιδιαίτερη πατρίδα του. 

Ο Νικόδημος Παυλόπουλος ήρθε στη Μητρόπολη Μήθυμνας (στη Λέσβο υπάρχουν δυο Μητροπόλεις, αυτές της Μυτιλήνης και της Μήθυμνας) το 1968. Την επόμενη χρονιά, το 1969, σε ηλικία μόλις 26 ετών ο τότε μητροπολίτης Μηθύμνης Ιάκωβος (Μαλλιαρός) εκτιμώντας τη δυναμικότητα και τη δημιουργικότητά του τον έχρισε ηγούμενο της ιστορικής Μονής Λειμώνος. Ανέπτυξε πλούσιο κοινωνικό, φιλανθρωπικό και οικοδομικό έργο, αναστηλώνοντας τόσο τη Μονή όσο και τα μετόχια της. Έχτισε δεκάδες ναούς μερικές φορές προκαλώντας σχόλια για την ιδιότυπη αρχιτεκτονική τους.

Για αυτή τη ιδιότυπη αρχιτεκτονική σε πολλές δεκάδες παρεκκλήσια και ναούς που έχτισε σχεδόν πάντα με τα χέρια του αλλά και τις εν γένει οικοδομικές του δραστηριότητες, ασκήθηκαν σε βάρος του και ποινικές διώξεις. Ποινική διερεύνηση χωρίς κανένα τελικά αποτέλεσμα, υπήρξε και σχετικά με το έργο του στο Γηροκομείο που λειτούργησε στη Μονή Λειμώνος. Η Μονή Αγίου Ιγνατίου, στην οποία ηγουμένευσε επί σχεδόν μισό αιώνα ο Νικόδημος Παυλόπουλος, γνωστή ως Μονή Λειμώνος εξαιτίας του λιβαδιού (λειμώνα) στο οποίο είναι χτισμένη, ιδρύθηκε το 1526 από τον άγιο Ιγνάτιο Αγαλλιανό, κατά την παράδοση πάνω στα ερείπια Βυζαντινού μοναστηριού, και αφιερώθηκε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. 
Σήμερα τιμάται στο όνομα του αγίου ιδρυτή της. Από τις αρχές του 16ου αιώνα μέχρι σήμερα η Μονή έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική, εκπαιδευτική και πνευματική ιστορία του νησιού, αλλά και στους ευρύτερους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Το πλούσιο πολιτιστικό υλικό της Μονής αποτελεί μάρτυρα της μακράς της παράδοσης, ενώ παράλληλα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την ανάπτυξη της περιοχής της Καλλονής και γενικότερα της Λέσβου. Οι συλλογές της Μονής τις οποίες ανέδειξε ο αρχιμαδρίτης Νικόδημος, περιλαμβάνουν εικόνες, χρυσοκέντητα άμφια και υφάσματα, αντικείμενα εκκλησιαστικής χρήσης, λαογραφικά κειμήλια, αλλά και πετρώματα από όλη τη Λέσβο. Ιδιαίτερης αξίας είναι επίσης η Βιβλιοθήκη της μονής, με τα χειρόγραφα και τα έντυπα βιβλία της, καθώς επίσης και το Αρχείο των ελληνικών και οθωμανικών εγγράφων της. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από κύκλους της Μητρόπολης Μηθύμνης «το κενό που αφήνει πίσω του ο Νικόδημος Παυλόπουλος είναι δυσαναπλήρωτο. Η επόμενη μέρα για την ιστορική Μονή της Λέσβου, καθίσταται μια πολύ δύσκολη υπόθεση».

Το τέλος…..


Σε παθολογικά αίτια οφείλεται ο ξαφνικός θάνατος του 75χρονου ηγουμένου της ιστορικής Μονής Λειμώνος στην Καλλονή της Λέσβου, αρχιμαδρίτη Νικόδημου (κατά κόσμο Εμμανουήλ Παυλόπουλου του Πέτρου από τον Κόρωνο της Νάξου).

Ο αρχιμαδρίτης βρέθηκε το Σαββάτο 12/11 το πρωί νεκρός στο κελί του, ενώ Αστυνομία και ιατροδικαστής θεωρούν ότι ο θάνατος οφείλεται σε παθολογικά αίτια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε το e-mail του LesvosPost.com και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

e-mail: lesvospost@gmail.com