Δεκαπενταύγουστο θύμισε η Αγιάσος για την 13η γιορτή κάστανου την Κυριακή (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Ο καλός καιρός (κατά διαστήματα αραιή συννεφιά με πολύ καλή θερμοκρασία) παρακίνησε πολλούς να ανηφορίσουν στην Αγιάσο την Κυριακή 13/11.

Ιδιαίτερα λίγο πριν το μεσημέρι της Κυριακής η κίνηση θύμιζε δεκαπενταύγουστο.

Κατά μήκος όλης της αγοράς, από τα λεωφορεία ως την πάνω πλατεία της Παναγίας, υπήρχαν φουφούδες που έψηναν και καζάνια που έβραζαν κάστανα.

Και φυσικά «όλοι» οι Αγιασώτες κάτι …πουλούσαν.

Περισσότερος από κάθε άλλη φορά ήταν ο κόσμος που επισκέφθηκε φέτος την 13η Γιορτή Κάστανου στην Αγιάσο την Κυριακή.

Πλήθος κόσμου από νωρίς το πρωί μέχρι και το απόγευμα έφτασε στον παραδοσιακό οικισμό για να γευτεί τον καρπό της εποχής, να κάνει τη βόλτα του στα μονοπάτια του περίφημου καστανιώνα, αλλά και του χωριού και να πάρει μια γεύση από... χειμώνα, δεδομένου ότι το κρύο ήταν ιδιαίτερα αισθητό, παρά τη λιακάδα.

Φυσικά δεν έλειψαν και οι παρουσίες επισήμων όπως Βουλευτές, Αντιδήμαρχοι, τέως Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες κτλ.

Η μυρωδιά από τα ξύλα που έκαιγαν όλη μέρα ψήνοντας κάστανα σε φουφούδες ή σε καζάνια ήταν κυρίαρχη. Κι ύστερα το χέρι απλωμένο με το σακουλάκι στο χέρι, αναμένοντας για λίγα από τα γλυκά κάστανα της Αγιάσου, ψητά ή βρασμένα.

Κάθε σοκάκι του χωριού γεμάτο από κόσμο, μικρούς και μεγάλους, που αφού οι περισσότεροι περιηγήθηκαν στον καστανιώνα της Αγιάσου, ξεχύθηκαν στο χωριό για μια όμορφη βόλτα.

Στο χωριό οι διάφοροι παραγωγοί της περιοχής πουλούσαν εκτός από κάστανα και μήλα Αγιασώτικα, πράσινα και φιρίκια, λάχανα ντόπια, αλλά και τον περίφημο χαλβά της περιοχής με τα χρωματιστά μπαλάκια που όλοι μας έχουμε αγαπήσει και... διεκδικήσει ως παιδιά.

Φυσικά από το σκηνικό δεν έλειψαν και τα προϊόντα από κάστανο φτιαγμένα από τα μέλη του Αγροτομεταποιητικού Συνεταιρισμού Αγιάσου. Ψωμί, κορμός, σοκολατάκια και άλλες νοστιμιές που αν και λίγο... τσουχτερά σε τιμές, άξιζαν το αντίτιμο.

Αυτά που εντυπωσίασαν τον κόσμο ήταν τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου που έπαιζαν παραδοσιακούς σκοπούς σε κεντρικό σημείο της Αγιάσου.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές της μέρας αυτής ήταν τα παιδιά που με περίσσια χαρά βοηθούσαν στο ψήσιμο των κάστανων.


Τη Γιορτή συνδιοργάνωσαν η Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου και άλλοι συνεργαζόμενοι φορείς (Αναγνωστήριο «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Αγιάσου, Σύλλογος Εμπόρων και Επαγγελματοβιοτεχνών Αγιάσου «Ο ΕΡΜΗΣ», Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου, Πολιτιστικός Καρναβαλικός Σύλλογος Αγιάσου «Ο ΣΑΤΥΡΟΣ», Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ) Μυτιλήνης). Οι διοργανωτές απευθύνουν θερμές ευχαριστίες σε όλους του χορηγούς καθώς επίσης τον οδηγό των περιπατητών στον καστανιώνα Βασίλη Ε. Στόικο και το λεσβιακό κοινό που και φέτος συνέρρευσε μαζικά στην Αγιάσο, «δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη και τη στήριξή του στη Γιορτή η οποία καταξιώθηκε ως ο σημαντικότερος φθινοπωρινός θεσμός στο νησί μας. Και του χρόνου!»


Οι διοργανωτές απευθύνουν θερμές ευχαριστίες σε όλους του χορηγούς καθώς  επίσης τον οδηγό των περιπατητών στον καστανιώνα Βασίλη Ε. Στόικο και το λεσβιακό κοινό που και φέτος συνέρρευσε μαζικά στην Αγιάσο, «δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη και τη στήριξή του στη Γιορτή η οποία καταξιώθηκε ως ο σημαντικότερος φθινοπωρινός θεσμός στο νησί μας. Και του χρόνου!»



ΦΩΤΟ: Παναγιώτης Κουτσκουδής