Μεγάλο μαχητικό και ειρηνικό αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στην Μυτιλήνη (pics,vid)

Μεγάλο και μαχητικό ήταν το συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 15/10 στην Μυτιλήνη.


Εκατοντάδες πολίτες έδωσαν το «παρών» στο αντιρατσιστικό, αντιφασιστικό και φιλοπροσφυγικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε και ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα χτες στη Μυτιλήνη.

Στην συγκέντρωση και πορεία συμμετείχαν πλήθος εργατικών σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων, φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις της αριστεράς.

Η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη του αναμενόμενου. Η πλατεία Σαπφούς έχει γεμίσει από κόσμο, από πολίτες που έδειξαν τη στήριξή τους στους πρόσφυγες και την εναντίωσή του σε όσους εκφράζουν ακραίες θέσεις.

Κατά τη διάρκεια της ειρηνικής πορείας τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν: «Ποτέ ξανά φασισμός» , «Όλοι μαζί να φύγουν οι ναζί», «Λέσβος γη αντιφασιστική» κ.α

Στην πορεία, συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 άτομα, τον παλμό έδωσε, κυρίως, η πολυπληθής παρουσία μεταναστών όλων των ηλικιών

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 19:00 από την Πλατεία Σαπφούς, μετά συνέχισε στην αγορά της Ερμού όπου κατευθύνθηκε στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών  (κάτω από τα γραφεία της Χ.Α) και μετά στην Π. Καβετσου όπου μέσω της οδού Ελ. Βενιζέλου κατευθύνθηκε και πάλι στην πλατειά Σαπφούς όπου αλληλέγγυοι μοίραζαν φαγητό στους μετανάστες..

Στις 21:00 το βράδυ χτες πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Λέσβιων συνάντηση συζήτηση από την ΚΕΡΦΑ.

Στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών υπήρχε μεγάλη δύναμη της αστυνομίας (ΜΑΤ) αφού στην περιοχή βρίσκονται τα γραφεία του ναζιστικού κόμματος.

Δυνάμεις των ΜΑΤ παρακολουθούσαν διακριτικά όλη την πορεία από την αρχή έως το τέλος της ενώ διάσπαρτες υπήρχαν και ομάδες αστυνομικών.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκ μέρους των διοργανωτών εκπρόσωποι της ΚΕΡΦΑ, της, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΕΛΜΕ Λέσβου, η Αν. Σπυριδακη εκ μέρους των δημοσιογράφων της Λέσβου, σύλλογοι, αλληλέγγυοι, αλλά και 3 πρόσφυγες όπου εξήγησαν το πρόβλημα τους.

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κος Κ. Αστυρακακης




Στο κάλεσμά τους, οι διοργανωτές ανέφεραν:

«Η εγρήγορση της κοινωνίας, η ενημέρωσή της και η σταθερή προσήλωσή της στις αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης μπορούν να είναι οδηγός για ένα πιο φωτεινό μέλλον για όλους.

Η Λέσβος έγινε παγκόσμιο σύμβολο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και δεν θα επιτρέψουμε σε μια χούφτα νοσταλγών του Χίτλερ να την μετατρέψουν σε ορμητήριο για ρατσιστικές επιθέσεις. Η Λέσβος είναι και θα μείνει νησί αντιφασιστικό, νησί αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Οι δημοκρατικοί πολίτες του νησιού  πρέπει ν΄ απομονώσουν τους χρυσαυγίτες. 

Να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα hot spot, να πάρουν έγγραφα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους».


Ανταπόκριση-ρεπορτάζ και φωτογραφίες-ΒΙΝΤΕΟ Στεφάνου Γεώργιος (Δ/ντης- αρχισυντάκτης LesvosPost.com)