Μελωδικά εγκαίνια - Το ΚΕΣΑΜ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου στο Αρχοντικό Χαλίμ Μπέη (pics,vid)

Το ΚΕΣΑΜ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου στο Αρχοντικό Χαλίμ Μπέη


Με τους μελωδικούς ήχους και τα σεβνταλίδικα τραγούδια της ανατολικής μουσικής που παρουσίασε το ΚΕΣΑΜ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 το βράδυ στον αύλειο χώρο της Πινακοθήκης Μυτιλήνης (Αρχοντικό Χαλίμ Μπέη), άνοιξε η αυλαία της Έκθεσης της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Ελγκίζ της Κωνσταντινούπολης με τον τίτλο «in medias res» (Γραμμές Περάσματος), που θα φιλοξενείται εκεί έως τις 11 Νοεμβρίου 2016.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας αποδόθηκαν οργανικοί σκοποί από τη Λέσβο και τα μικρασιατικά παράλια (καρσιλαμάδες, ζεϊμπέκικα, συρτά), καθώς και συνθέσεις Οθωμανών συνθετών (τέλη 19ου-αρχές 20ού αιώνα).

Στο δεύτερο μέρος αποδόθηκαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις από το κοινό-δίγλωσσο (τουρκικά-ελληνικά) ρεπερτόριο της ευρύτερης περιοχής της Προποντίδας και του Μαρμαρά, γνωστό στο ελληνικό κοινό από τις δισκογραφικές του αποτυπώσεις στις 78 στροφές κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, με τις φωνές της Ρόζας Εσκενάζυ, του Αντώνη Νταλγκά, της Ρίτας Αμπατζή κ.ά.

Την ορχήστρα του ΚΕΣΑΜ αποτελούσαν οι: Νίκος Ανδρίκος (λάφτα – φωνή), Μαρία Σεϊτανίδου (φωνή), Γιώτα Μαϊστρέλλη (φωνή), Γιάννα Μαϊστρέλλη (βιολί), Παναγιώτης Κολοβός (κλαρίνο), Παναγιώτης Κάιτατζης (ούτι), Αλέκος Καφούνης (σαντούρι), Στρατής Σκουρκέας (κρουστά). 

Το LesvosPost.com  βρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης όπου και κατέγραψε τα παρακάτω πλάνα και δηλώσεις στην κάμερα της LesvosPost.com WEB TV.