Συγχαρητήρια Δημάρχου Λέσβου στον Ν. Ζουρο για την ανάληψη της προεδρίας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε στον Διευθυντή Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου & Πρόεδρο Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων  κ. Νίκο Ζούρο, την παρακάτω συγχαρητήρια επιστολή.


Αγαπητέ Νίκο,

Θα ήθελα να σε συγχαρώ θερμά για την επιτυχή επαναξιολόγηση της Λέσβου, που είχε ως αποτέλεσμα την διατήρηση για την τετραετία 2017 – 2020 της αναγνώρισης του νησιού μας ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO», αλλά και για την εκλογή σου στην Προεδρία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Είναι το αποτέλεσμα πολυετούς, μεθοδικής και αγωνιστικής προσπάθειας δικής σου και των συνεργατών σου. Προσπάθεια που αποτυπώθηκε στη συνάντηση που είχαμε με την αντιπροσωπεία των αξιολογητών του προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα Unesco», τον περασμένο Ιούνιο, στο γραφείο μου στο Παλαιό Δημαρχείο, όπου αναλυτικά και εμπεριστατωμένα - όπως φαίνεται και από το αποτέλεσμα -  αποδείξαμε ότι η Λέσβος, διαθέτει όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για να τύχει ξανά της μεγάλης και σημαντικής αυτής τιμητικής διάκρισης, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη.

Πρόκειται για δυο εξαιρετικής σημασίας επιτυχίες, με άμεσες, σημαντικές και πολύπλευρα ευνοϊκές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Λέσβου, καθώς και για τη διεθνή προβολή του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του νησιού μας.

Ο Δήμος Λέσβου, θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειες του να αναπτύξει στο έπακρο τις δυνατότητες της αναγνώρισης της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO. Χρειάζεται διαρκής και συλλογική προσπάθεια με σκοπό να αναπτυχθούν στο έπακρο οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που μας δίνει η απόφαση της UNESCO και με στοχευμένες δράσεις να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε την τιμητική αυτή διάκριση και να την καταστήσουμε πόλο έλξης επισκεπτών.

Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Λέσβου

Σπύρος Γαληνός