Ψηφιοποιημένο μαστογράφο απέκτησε το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης

Ψηφιοποιημένο μαστογράφο αποκτά το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης θωρακίζοντας το δημόσιο σύστημα υγείας στον αγώνα  για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.


Με σημερινή (σσ χθες) της απόφαση η 2η ΥΠΕ παραχωρεί  ένα μηχάνημα ψηφιοποιημένου μαστογράφου από το νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης.  Ψηφιακός μαστογράφος ξεκίνησε να λειτουργεί  το καλοκαίρι στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης , με τα ραντεβού να «πέφτουν βροχή» από τον γυναικείο πληθυσμό του νησιού που θέλει να αξιοποιήσει τη δωρεάν εξέταση.  Η λειτουργία μαστογράφου και στο ΠΕΔΥ θα συμβάλει στην κάλυψη των αιτημάτων σε πιό σύντομο χρόνο.

Η επίμονη προσπάθεια του ΠΕΔΥ ανταμείφτηκε

Η προσπάθεια για την προμήθεια μαστογράφου από τη μονάδα ΠΕΔΥ έχει ξεκινήσει από τον Γενάρη όπου το θέμα είχε φέρει στη Βουλή ο βουλευτής Σταύρος Τάσος , ενώ ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας  Ξανθός όταν είχε επισκεφτεί τη Μυτιλήνη αναγνώρισε αυτή την αναγκαιότητα.

Πριν από τέσσερις μήνες και ενώ το ΠΕΔΥ  προσπαθούσε να πάρει από το Βοστάνειο τον απλό μαστογράφο μετά τη λειτουργία του ψηφιακού, επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του ΠΕΔΥ  Μιχάλη Χατζηγιάννη το Ασκληπιείο Βούλας που ενημέρωσε ότι μπορούσε να διαθέσει   ένα σύστημα ψηφιοποιημένου μαστογράφου  για τον πλήρη διαγνωστικό έλεγχο του μαστού, και το θέμα δρομολογήθηκε από τη 2η ΥΠΕ.

Έχει δρόμο ακόμα

Ωστόσο τα δύσκολα δεν τέλειωσαν όπως αναφέρει ο κ. Χατζηγιάννης. Το ΠΕΔΥ διαθέτει ήδη εκπαιδευμένη ακτινολόγο γιατρό στο συγκεκριμένο μηχάνημα που θα βρίσκεται στη μονάδα για τρία χρόνια αλλά για τη λειτουργία του μηχανήματος απαιτείται συμπληρωματικά  τεχνολόγος ιατρικών μηχανημάτων. Αυτή τη στιγμή στο ΠΕΔΥ εργάζεται τεχνολόγος που προσελήφθη πριν από 8 μήνες από το ΚΕΕΛΠΝΟ και ενώ το υπουργείο Υγείας είχε δεσμευθεί ότι το προσωπικό που είχε τότε προσληφθεί για τις μονάδες που είχαν επιβαρυνθεί με το προσφυγικό, θα παρέμενε με ανανέωση της σύμβασης ή με προκήρυξη νέων θέσεων , η ανανέωση σύμβασης έγινε για έναν μόλις μήνα. Αυτό σημαίνει ότι τον Νοέμβριο που λήγει η σύμβαση της τεχνολόγου στο ΠΕΔΥ δε θα μπορεί να γίνει ούτε ακτινογραφία στη μονάδα.

Για το λόγο αυτό το ΠΕΔΥ ζητά την ενίσχυση με δύο τουλάχιστον τεχνολόγους ιατρικών μηχανημάτων για την εύρυθμη λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Να σημειώσουμε ότι στις μόνιμες θέσεις  που ήδη προκήρυξε το Υπουργείο Υγείας συμπεριλαμβάνονται θέσεις αυτής της ειδικότητας για το ΠΕΔΥ. Όμως μέχρι να ολοκληρωθεί  αυτή η χρονοβόρα διαδικασία , θα πρέπει να ενισχυθεί η μονάδα για να μπορέσει να λειτουργήσει το ακτινολογικό τμήμα.

«Θα εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό γυναικών»

Μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο προϊστάμενος του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης Μιχάλης Χατζηγιάννης  τόνισε ότι «αν ενισχυθεί η μονάδα με τους δύο τεχνολόγους ιατρικών μηχανημάτων , ο μαστογράφος λειτουργώντας τρία  απογεύματα την εβδομάδα,  θα μπορεί να εξυπηρετεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό γυναικών συμβάλλοντας ουσιαστικά και με τον πιο σύγχρονο τρόπο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού για τις χιλιάδες γυναίκες του νησιού».

Μετά την απόφαση της 2ης ΥΠΕ , το μηχάνημα θα πρέπει να μεταφερθεί και να συναρμολογηθεί από την κατασκευάστρια εταιρία στη μονάδα στη Μυτιλήνη και αφού εκδοθεί και η πιστοποίηση για τον χώρο που θα εγκατασταθεί, ο μαστογράφος θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει.

Η  μαστογραφία για όλες τις γυναίκες και στο ΠΕΔΥ θα γίνεται δωρεάν . ‘Αλλωστε όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και η ψηφιακή μαστογραφία θα συνταγογραφείται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ . Επιπλέον  σε συνδυασμό με τον ψηφιακό μαστογράφο που από το καλοκαίρι λειτουργεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης θα μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού πάνω από 40 ετών στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Πηγη ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ


Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη