Σοκαριστικά αποτελέσματα ευρωπαϊκής αστυνομικής επιχείρησης: Βρέθηκαν 529 θύματα trafficking-Συλλήψεις και στην Μυτιλήνη

Σε διεθνούς κλίμακας αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ciconia Alba» συμμετείχε η ΕΛ.ΑΣ. από τις 10-16 Οκτωβρίου 2016 για την εξάρθρωση κυκλωμάτων που φέρονται να έπραξαν –μεταξύ άλλων- απάτες σε βάρος αεροπορικών εταιριών, εμπορία ανθρώπων, διακίνηση ναρκωτικών και διακινήσεις μεταναστών.


Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 24 ακόμα χώρες. Από το Κέντρο Επιχειρησιακού Συντονισμού της Europol αξιωματικοί του Οργανισμού, αξιωματικοί - σύνδεσμοι και εθνικοί εμπειρογνώμονες των χωρών που συμμετείχαν επεξεργάζονταν συνεχώς τις εισερχόμενες πληροφορίες και ενημέρωναν όσους ασχολούνταν με τις αντίστοιχες επιχειρησιακές δράσεις.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν 386 άτομα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2,38 τόνοι κοκαΐνης και αναγνωρίσθηκαν 529 θύματα εμπορίας ανθρώπων (trafficking), ενώ τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν οδήγησαν σε 449 νέες έρευνες.

Η Επιχείρηση «CICONIA ALBA», επικεντρώθηκε στους τομείς - προτεραιότητες του Επιχειρησιακού Προγράμματος «EMPACT» (European Multi-disciplinary Platform Against Criminal Threats) και συγκεκριμένα: εμπορία ανθρώπων, διευκόλυνση παράνομης μετανάστευσης, διακίνηση συνθετικών ναρκωτικών, διακίνηση κοκαΐνης και ηρωίνης, διακίνηση πυροβόλων όπλων, πλαστά εμπορεύματα, ειδικοί φόροι κατανάλωσης και φορολογικές απάτες (MTIC-Missing trader intra-community fraud), οργανωμένο έγκλημα κατά της ιδιοκτησίας και έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Οι δράσεις υποστηρίχθηκαν, επίσης από τη Μόνιμη Επιτροπή της Ε.Ε. για την Εσωτερική Ασφάλεια (COSI).

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αντιμετώπιση των απατών, μέσω διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών. Στο πλαίσιο αυτό, το διάστημα 10 έως 15 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε δράση σε 189 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, μέσω τριών συντονιστικών κέντρων, που συστάθηκαν στη Europol στη Χάγη, στην Interpol στη Σιγκαπούρη και στην Ameripol στην Μπογκοτά, με την υποστήριξη του Καναδά και των Αμερικανικών Αρχών επιβολής του νόμου.

Στις έρευνες αυτές συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές από 43 χώρες, 83 εταιρείες 75 αεροπορικές εταιρείες και 8 ταξιδιωτικά γραφεία και 189 αεροδρόμια.

Κατά τη διάρκεια της κοινής επιχείρησης, αναφέρθηκαν 350 ειδοποιήσεις αναφορικά με ύποπτες για απάτη συναλλαγές και απαγγέλθηκαν κατηγορίες από τις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές, σε 193 επιβάτες.

Η συμμετοχή των ελληνικών Αρχών

Η συμμετοχή της χώρας μας στη δράση για την αντιμετώπιση των απατών, μέσω διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών, υλοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές όλων των αερολιμένων της Χώρας μας.

Διενεργήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι επιβατών, αναφορικά με ύποπτες για απάτη συναλλαγές - κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, μέσω διαδικτύου (fraud notifications).
Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας δράσης, διαβιβάσθηκαν συνολικά 29 ειδοποιήσεις για 39 επιβάτες, παρέχοντας σχετικές πληροφορίες με ύποπτες για απάτη συναλλαγές – εκδόσεις αεροπορικών εισιτηρίων με χρήση πιστωτικών καρτών, των οποίων τα στοιχεία είχαν υποκλαπεί.

Οι ειδοποιήσεις αφορούσαν στους αερολιμένες Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος, Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», Ρόδου «Διαγόρας», Μυτιλήνης «Οδ. Ελύτης» και Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» και οδήγησαν στη σύλληψη 10 ατόμων για απάτη και παράβαση των διατάξεων του «Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης» και στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος επιπλέον 10 ατόμων, που δεν εμφανίστηκαν για την πραγματοποίηση της πτήσης, για τα ίδια αδικήματα.

Αντιμετώπιση της εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών

Η χώρα μας συμμετείχε σε δράσεις για την αντιμετώπιση της εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών στην ελληνική επικράτεια, μέσω των σημείων εισόδου - ελέγχου (χερσαία σύνορα, κεντρικό λιμάνι, κεντρικά και περιφερειακά αεροδρόμια) στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων EMPACT «Ηρωίνης, Κοκαΐνης και Συνθετικών Ναρκωτικών».

O ι επιχειρησιακές δράσεις συντονίστηκαν από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και κατά τη διάρκεια τους αναπτύχθηκε στενή συνεργασία με το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή και συναρμόδιες τελωνειακές Αρχές.

Από τις μεικτές επιχειρησιακές ομάδες ελέγχθηκαν συνολικά 101 φορτηγά αυτοκίνητα προερχόμενα από την Τουρκία, 582 άτομα, (64) δέματα, 18 χώροι αποθήκευσης και διαμετακόμισης δεμάτων και τρία εμπορευματοκιβώτια ενώ κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 120.000 ευρώ και 596 συσκευασίες καπνού.

Καταπολέμηση της διευκόλυνσης παράνομης μετανάστευσης

Συντονιστικό ρόλο στη συγκεκριμένη δράση είχε η Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με τη συμμετοχή των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λέσβου, Σάμου και Αλεξανδρούπολης καθώς και των Αερολιμένων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Οι επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε δύο στάδια, αφορούσαν σε ελέγχους εντός και εκτός χώρων συγκέντρωσης μεταναστών καθώς και στην εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών, με τη χρήση πλαστών εγγράφων, διαμέσου συνοριακών σημείων ελέγχου.

Ειδικότερα, το διάστημα 10 έως και 16 Οκτωβρίου 2016 στους Αερολιμένες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν τρεις υπήκοοι Συρίας ως διακινητές, απετράπη η έξοδος σε δέκα υπηκόους Συρίας και δύο υπηκόους Αλβανίας, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά 26 ταξιδιωτικά έγγραφα.


Πηγη huffingtonpost.gr