Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου: «Απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου Λέσβου»-Ανακοίνωση για την τραγελαφική συνεδρίαση της 25ης Οκτωβρίου

«Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου της  25ης Οκτωβρίου 2016»


Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου έχει πολλές φορές αναφερθεί, το τελευταίο διάστημα, στην απαξίωση - που επιχειρείται και συντελείται - του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Λέσβου.

Τρανό παράδειγμα, η προχθεσινή (25/10/2016) συνεδρίαση. Κατά τη διάρκειά της γίναμε μάρτυρες μίας...διακομματικής διαμάχης εντός του συνδυασμού του “Άλλου Δρόμου” του κυρίου Γεωργούλα και ακούσαμε έκπληκτοι το βουλευτή και ανεξάρτητο πλέον δημοτικό σύμβουλο κ. Πάλλη, να ζητά - και να παίρνει στο τέλος από τη δημοτική αρχή- την ανοχή του σώματος για τις προηγούμενες αλλά και μελλοντικές αδικαιολόγητες απουσίες του από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Η συνέχιση της, αδικαιολόγητης ηθικά, κατάληψης της θέσης δημοτικού συμβούλου εκ μέρους του κ. Πάλλη και η στήριξή της από τον κύριο Γαληνό, μπορεί να εξηγηθεί μόνο στη βάση μικροκομματικών συμφερόντων και παλαιοκομματικών αντιλήψεων που θέλουν κομματικές λογικές να επιβάλλονται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ουδεμία σχέση μπορεί όλο αυτό να έχει με την καλύτερη εκπροσώπηση της Λέσβου. «Επιχειρήματα» τύπου δεκαετίας ‘60 για την… «τιμή της παρουσίας ενός συμβούλου-βουλευτή στο κοινοβούλιο» φαντάζουν αστεία, παρόλα αυτά ακούστηκαν για δεύτερη φορά στη συνεδρίαση της Τρίτης τόσο από το δήμαρχο όσο και από το βουλευτή. Επίκεντρο της δημοκρατίας μας δεν πρέπει να είναι ο δήμαρχος ή ο βουλευτής αλλά ο Πολίτης και κάθε Πολίτης χρήζει ίσων ευκαιριών και ίσης μεταχείρισης.

Στην ίδια συνεδρίαση, ενημερωθήκαμε από το δήμαρχο ότι μαζί με την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, ο συνδυασμός της δημοτικής αρχής ήταν ο μοναδικός ανεξάρτητος συνδυασμός στις εκλογές του 2014. Μια διασκεδαστική πραγματικά αναφορά μιας και όλοι γνωρίζουν καλά, τόσο το βαθιά κομματικό παρελθόν και παρόν του δημάρχου και πολλών συνεργατών του στη δημοτική αρχή, όσο και το γεγονός της στήριξης του συνδυασμού του από τους ΑΝΕΛ. Στον αντίποδα, η Πρωτοβουλία ήταν και είναι αυτό που αναφέρεται στο όνομά της: Μία ομάδα ενεργών και σκεπτόμενων πολιτών, ευαισθητοποιημένων πολιτικά και κοινωνικά και ελεύθερων από (παλαιό)κομματικές δεσμεύσεις και αγκυλώσεις.

Τέλος, κάτι ακόμα που μας εντυπωσίασε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση και επιβεβαίωσε την αντίληψή μας περί απαξίωσης του ρόλου του δημοτικού συμβουλίου ήταν ότι για μία ακόμα φορά δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση σχετικά με κινήσεις, συνεργασίες, προγράμματα, κοκ., δραστήριων κατά τ’ άλλα δημοτικών επιχειρήσεων, όπως η ΑΔΕΛ, η ΔΕΔΑΠΑΛ ή ο υπό σύσταση Φορέας Τουριστικής Ανάπτυξης, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Αντίθετα μάλιστα, θέματα όπως η κατάθεση του προγράμματος τουριστικής προβολής του νησιού για το 2017, ένα ζωτικής σημασίας θέμα για τον χειμαζόμενο τουριστικό τομέα του νησιού που θα έπρεπε να είναι από τα πρώτα θέματα της ημερήσιας διάταξης, βρέθηκε να έρχεται προς ψήφιση τα μεσάνυχτα πια, όταν οι περισσότεροι σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις, αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος, είχαν προ πολλού αποχωρήσει. Ακόμα και τότε όμως, η προσπάθεια του αρμόδιου αντιδημάρχου να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, διεκόπη από τις «αγανακτισμένες» φωνές συναδέλφων συμβούλων, που προφανώς δεν άντεχαν να περιμένουν περισσότερο, πόσο δε μάλλον για ένα τόσο... «ασήμαντο» θέμα. Η δημοτική αρχή, ενώ φέρει και η ίδια ευθύνες για την εικόνα διάλυσης του τουρισμού στο νησί, εξακολουθεί να υποβαθμίζει το θέμα του τουρισμού είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω αλαζονείας, σε βάρος πολλών δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας αλλά και της ίδιας της ανάπτυξης του τόπου.

Παράλληλα και με αφορμή την ενημέρωση του δημάρχου για τις τελευταίες αποφάσεις στο θέμα του προσφυγικού/μεταναστευτικού - η οποία υπενθυμίζουμε περιελάμβανε και την πιθανότητα δημιουργίας τρίτης δομής φιλοξενίας αν θεωρηθεί “αναγκαίο” - θεωρούμε αυτονόητο ότι για λόγους διαφάνειας θα πρέπει να φτιαχτεί μια λίστα αποδοχής και διαχείρισης των διάφορων δωρεών χρημάτων και υλικών αγαθών που δόθηκαν κατά καιρούς γιαυτό το θέμα και να δημοσιοποιηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και στον κόσμο της Λέσβου από την ιστοσελίδα του Δήμου. Το ίδιο ισχύει φυσικά για τα πολλά ταξίδια και τις συμμετοχές του δημάρχου ή αντιδημάρχων σε επιμορφωτικές/ενημερωτικές ημερίδες, κ.α., για τα οποία θα πρέπει να μας αναφέρεται γραπτώς το αποτέλεσμά τους, το πώς αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να βοηθήσει το δήμο μας και το τι σκοπεύουν να κάνουν για να δρομολογήσουν τις απαραίτητες ενέργειες. Επίσης, διερωτόμαστε: εφόσον τέτοιες ημερίδες έχουν επιστημονικό αντικείμενο γιατί δεν επιλέγονται να συμμετέχουν επιστήμονες του δήμου με σχετικό αντικείμενο παρά επιλέγονται μόνο ο δήμαρχος ή οι αντιδήμαρχοι;

Αν θέλουμε σαν τόπος να πάμε μπροστά, δεν πρέπει μόνο να ζητάμε τη συναίνεση, τη συνεργασία και την κατανόηση αλλά να την επιδιώκουμε κιόλας (μέσα από αμφίδρομες διαδικασίες) και να κρατάμε τα μυαλά μας και τα αυτιά μας ανοιχτά σε κάθε φωνή λογικής, πραγματισμού και αντικειμενικότητας.


Στην εποχή της...Βασιλευόμενης Δημαρχίας που ζούμε ως νησί, ας αναλογιστούμε τις απεριόριστες δυνατότητες μιας Συνεργατικής Δημοκρατίας - και ας κάνει ο καθένας μας ότι μπορεί για να την κάνει πραγματικότητα...