Στην Συνύπαρξη το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2016

Στις 12 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η επίσημη απονομή του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη 2016, σε 50 πρόσωπα και οργανώσεις χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διακρίθηκαν για το έργο τους σε δέκα κατηγορίες (εκπαίδευση, ανιδιοτελής προσφορά, κοινωνική μέριμνα, αλληλεγγύη, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον κλπ).


Η Ελλάδα συμμετείχε με τρείς βραβεύσεις ("Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο", "Ο Φούρναρης της Κώ" και Διον. Αρβανιτάκης η "Θετική Φωνή" ατόμων που ζουν με τον ιό HIV/AIDS).

Όπως αναφέρει το Δίπλωμα, που υπογράφει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, η Συνύπαρξη βραβεύτηκε "για την ιδιαίτερη δέσμευσή της στην προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και μεγαλύτερης προσέγγισης των λαών, και τη συνειδητοποίηση των αξιών της φιλοξενίας, της αλληλεγγύης και της ανεκτικότητας για την προαγωγή της ειρήνης και της ευημερίας".

Το βραβείο παρέλαβαν οι εκπρόσωποι της Συνύπαρξης Στρατής Πάλλης και Σωτήρης Φράγκου.

Στη διάρκεια της βράβευσης, δόθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής ιδεών με συγγενείς οργανώσεις από την Γερμανία, Ισπανία και άλλες χώρες που εργάζονται για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του μεταναστευτικού στις κοινωνίες της Ε.Ε.

Η βράβευση της Συνύπαρξης αποτελεί μια ακόμα τιμητική διάκριση για τη Λέσβο.  

Σε όλες τις συναντήσεις και συνομιλίες, η Λέσβος αντιμετωπίστηκε με μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό, ως ευρωπαϊκό παράδειγμα ανεκτικότητας, ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. 


Το βραβείο, αν και δεν συνοδεύεται από χρηματικό ποσό, δίνει νέα δύναμη στα μέλη της Συνύπαρξης, ώστε να συνεχίσουν τις δημιουργικές παρεμβάσεις τους στην ανάπτυξη της φιλίας των Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, στην υποστήριξη των αναγκών των προσφύγων και στην καταπολέμηση ξενοφοβικών συμπεριφορών στην τοπική κοινωνία.