ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ-Συνεχίζεται και το Σεπτέμβριο η παρουσίαση της έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

«ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ»

Συνεχίζεται και το Σεπτέμβριο η παρουσίαση της πρωτότυπης έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Επιμελητήριο Λέσβου στη Μυτιλήνη

Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ε. Μυρσινιά συνεχίζεται και το Σεπτέμβριο η παρουσίαση της πρωτότυπης έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ», προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να την επισκεφτούν οι μαθητές της Λέσβου αλλά και επισκέπτες από την Τουρκία.

Στην έκθεση, η οποία φιλοξενείται στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου Λέσβου στη Μυτιλήνη, παρουσιάζονται μοναδικής επιστημονικής και εκπαιδευτικής αξίας ευρήματα απολιθωμάτων τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές κατά τη διάρκεια κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, τμήμα του οποίου διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από το Σίγρι έως την Άντισσα. Η συγκεκριμένη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων.
Η έκθεση ταξιδεύει τους επισκέπτες στους χώρους του εργοταξίου κατά μήκος της διάνοιξης του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, όπου και μεταφέρει ζωντανή την εικόνα του πεδίου ανασκαφής, των εργασιών συντήρησης, ανάδειξης και προστασίας των ιδιαίτερης επιστημονικής και εκπαιδευτικής αξίας απολιθωμένων φυτών. Παράλληλα, παρουσιάζει την ανθρώπινη προσπάθεια για τη διάσωση ενός μοναδικού γεωλογικού μνημείου και γνωρίζει στους επισκέπτες της το μοναδικό Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τη σημασία του για τη γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου, τις αλλαγές του κλίματος στον πλανήτη μας, τη μελέτη της βιοποικιλότητας.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ»
Παράλληλα με την έκθεση υλοποιείται για μαθητές το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 5 – 12 ετών και υλοποιείται καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή, μετά από δήλωση συμμετοχής.
Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δραστηριότητας τα παιδιά για δύο ώρες γίνονται ερευνητές του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και μέσα από μια διαδρομή έρευνας στον εκθεσιακό χώρο, ανακαλύπτουν πληροφορίες για τα φυτικά απολιθώματα που έχουν αποκαλυφθεί, τα ηφαιστειακά υλικά, αναζητούν πληροφορίες για τις εργασίες που υλοποιούνται στο εργοτάξιο και τη χρησιμότητά της, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται και τη σημασία τους για την προστασία και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους.
Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.theforestundertheroad.gr, www.lesvosmuseum.gr.