Συνάντηση του Υπουργός Εργασίας με τα επιμελητήρια- Παρόν και το Επιμελητήριο Λέσβου

Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γ. Κατρούγκαλος, συνάντησε τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016  εκπροσώπους της Επιμελητηριακής Κοινότητας, στο Υπουργείο Εργασίας, όπου συζητήθηκαν θέματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη στήριξη της απασχόλησης.


Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο και τη Διοικητική Επιτροπή, όπου κατέθεσαν υπόμνημα με τις προτάσεις τους σχετικά με την μείωση της ανεργίας στη χώρα και ιδιαίτερα στους νέους, που συνοψίζονται σε:

Την Απλοποίηση - Κωδικοποίηση της Εργατικής Νομοθεσίας.

Τη μείωση των γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων.

Την Αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ.

Την Αναβάθμιση του θεσμού της Μαθητείας.

Τη λειτουργία ενός αξιόπιστου μόνιμου συστήματος διάγνωσης αναγκών εργασίας για στοχευμένο σχεδιασμό των δράσεων απασχόλησης.

Τη δημιουργία ενός μόνιμου συστήματος σχεδιασμού και αξιολόγησης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

Τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την πρακτική άσκηση και τα ποιοτικά κριτήρια που πρέπει να διέπουν τις περιόδους πρακτικής άσκησης.

Επιπλέον σύσσωμη η επιμελητηριακή κοινότητα ζήτησε από τον Υπουργό την επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το Επιμελητήριο Λέσβου εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο κ. Ευάγγελο Μυρσινιά, ο οποίος σύμφωνος με τις προτάσεις της Κ.Ε.Ε.Ε. υπογράμμισε τα ειδικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το νησί της Λέσβου, το οποίο έχει πληγεί από το τις μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές, και ιδιαίτερα ο ζωτικής σημασίας τομέας του Τουρισμού καθώς και η απασχόληση στον κλάδο αυτό. Επιπλέον ο κ. Μυρσινιάς  ζήτησε την εξορθολογικοποίηση των προστίμων, και όσον αφορά την ανασφάλιστη εργασία, τον συμψηφισμό τους με ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον το προσωπικό προσληφθεί και παραμείνει στην επιχείρηση.  Οι προτάσεις αναλυτικά, του Επιμελητηρίου Λέσβου σχετικά με τα ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα, που συντάχθηκαν σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ένωσης Φοροτεχνικών Λέσβου και Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Παναγιώτη Τατάκη  θα αποσταλούν στο Υπουργείο Εργασίας όπως ζητήθηκε από τον Υπουργό.


Μυτιλήνη, Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016