«Ανάσα» πολιτισμού- Ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός με διεθνείς διαστάσεις στη Λέσβο από 30/09 εως 11/11

Ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός με διεθνείς διαστάσεις θα συντελεστεί στη Λέσβο, από 30 Σεπτεμβρίου έως 11 Νοεμβρίου 2016 και αφορά την έκθεση της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Ελγκίζ της Κωνσταντινούπολης στη Πινακοθήκη Μυτιλήνης «Χαλίμ Μπέη».


Η έκθεση Γραμμές Περάσματος (in medias res) από επιλεγμένα έργα του Μουσείου, έχει ως στόχο να επιδείξει την ποικιλία των συνδέσμων, ανάμεσα σε αφηγήσεις της μνήμης και εκφράσεις διαφορετικών τάσεων και στιλιστικών προσεγγίσεων.

Η εν λόγω συλλογή η οποία ξεκίνησε από τη Σεβντά και τον Τζαν Ελγκίζ το 1980, επικεντρώνεται στο ‘σύγχρονο’ της τέχνης και της ζωής, έχει τεθεί δε στη διάθεση του κοινού με το Μουσείο Ελγκίζ που ιδρύθηκε το 2001 στην Κωνσταντινούπολη.

Mε την επιμέλεια της Μπασάκ Σένοβα, η έκθεση Γραμμές Περάσματος (in medias res) έχει στόχο τη δημιουργία ενός γαλαξία προβληματισμών πάνω στις τροχιές της μνήμης και της αντίληψης.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί μια συναισθηματική σύνδεση με το συγκεκριμένο σημείο συναντήσεως: O προπάππους του Τζαν Ελγκίζ, ο Χαλίμ Μπέη γεννήθηκε και έζησε σε αυτό το αρχοντικό.

Η έκθεση που ήδη υπάρχει μέσα από τις αφηγήσεις του κτιρίου, σκοπεύει να προσθέσει και να ορίσει την πορεία και σε άλλες γραμμές περάσματος, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η έκθεση καλύπτει ολόκληρο το αρχοντικό και παρουσιάζει διάφορα έργα κορυφαίων καλλιτεχνών πετώντας από τη ζωγραφική στη γλυπτική, από τις εγκαταστάσεις στα αντικείμενα, από τις φωτογραφίες στις ταινίες και τα βίντεο.

Ανάμεσα σε αυτούς τους καλλιτέχνες βρίσκονται οι: Πινάρ Γιόλατσαν, Όλεγ Ντου, Σίντυ Σέρμαν, Αζαντέ Kιοκέρ, Μπεντρή Μπαϊκάμ, Μπενγκιού Καράντουμαν, Φερχάτ Οζγκιούρ, Γκίλμπερτ & Τζορτζ, Χάλε Tένγκερ, Tρέση Eμίν, Λουίς Μπουρζουά, Mάτεο Mάτε, Μπουράκ Ντελίερ, Γκιουλσιούν Kαράμουσταφα, Ιχσάν Oτουρμάκ, Kέντελ Γκιρς, Kομέτ, Ναν Γόλδιν, Nιλμπάρ Γκιουρές, Οζλέμ Γκιούνγιολ, Ρεμπέκα Χορν, Tομούρ Ατάγκιοκ, Βέλζκο Ζέζακ, Χέρα Μπουγιουκταστζίγιαν και Μπενζί Μπογιάδιαν.

Με την επιμέλεια της Μπασάκ Σένοβα, ένα συνοδευτικό βιβλίο οποίο θα εκδοθεί σε τρεις γλώσσες (Τουρκικά, Ελληνικά και Αγγλικά) και το οποίο τεκμηριώνει την εξέλιξη της έκθεσης, θα διανέμεται κατά την διάρκεια της.