Δήμος Λέσβου.. για γέλια: Μίσθωσαν σε ιδιώτη το νεκροταφείο προσφυγών στο Κάτω Τρίτος… και ο ιδιώτης το κλείδωσε με κλειδαριά

Μια ακόμη ιστορία, καθημερινής τρέλας ή καλύτερα «ιστορία για γέλια και κλάματα», εκτυλίχθηκε αυτές τις ημέρες στο Δήμο, όταν εκ παραδρομής μισθώθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, το προσφυγικό νεκροταφείου του Κάτω Τρίτους.



 Τα γεγονότα της απίθανης αυτής υπόθεσης έχουν ως εξής: Το οικόπεδο που φιλοξενεί το προσφυγικό νεκροταφείο του Κάτω Τρίτους, είναι περιουσία του Δήμου Λέσβου. Η Δημοτική Αρχή αναγκάστηκε το περασμένο φθινόπωρο να φτιάξει το νεκροταφείο, αφού λόγω των δεκάδων νεκρών προσφύγων από τα ναυάγια στην θαλάσσια περιοχή πέριξ του νησιού μας, είχε προκύψει σοβαρό πρόβλημα ταφής των ανθρώπων που περισυλλέγονταν νεκροί.

Το οικόπεδο πριν μετατραπεί εξ ανάγκης σε νεκροταφείο, μισθωνόταν σε ιδιώτες, που το αξιοποιούσαν ανάλογα.

Μετά την δημιουργία του Κοιμητηρίου, κανονικά θα έπρεπε να διαγραφεί το συγκεκριμένο οικόπεδο - χωράφι από τις λίστες των αξιοποιούμενων περιουσιακών στοιχείων, πράγμα που δεν έγινε. Όπως αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Καρασάββας, που αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη γι' αυτή την κακή συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών, εκ παραδρομής το γραφείο δημοτικής περιουσίας δεν ενημερώθηκε ότι το συγκεκριμένο χωράφι έγινε νεκροταφείο: «Η ευθύνη είναι ολοκληρωτικά δική μου. Έπρεπε να έχω φροντίσει προσωπικά για την ενημέρωση των υπαλλήλων, ώστε μην προχωρήσει η μίσθωση του συγκεκριμένου ελαιοκτήματος. Δυστυχώς, λόγω του φόρτου εργασίας και των ευθυνών της αντιδημαρχίας, αυτή η ενέργεια δεν έγινε κι έτσι καταλήξαμε στο σημερινό ατόπημα».

Η συνέχεια, ωστόσο, της ιστορίας είναι αρκετά περίεργη, δεδομένου ότι όλοι οι κάτοικοι του χωριού, γνώριζαν καλά την χρήση του συγκεκριμένου ακινήτου ως νεκροταφείο. Στη διάρκεια της διαδικασίας, εμφανίστηκε στην υπηρεσία του Δήμου Λέσβου και μίσθωσε το ελαιόκτημα ο προηγούμενος ενοικιαστής, κάτοικος της περιοχής, ο οποίος γνώριζε φυσικά την ύπαρξη του νεκροταφείου. Υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα του μισθωτηρίου και πιθανόν πλήρωσε και το σχετικό αντίτιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, την ώρα της μίσθωσης, δεν ανέφερε το παραμικρό στις υπηρεσίες που διεκπεραίωσαν την διαδικασία. Μάλιστα, μετέβη στο ελαιόκτημα νεκροταφείο και έβαλε μεγάλη κλειδαριά στην είσοδό του.

Αμέσως μόλις συνειδητοποίησαν στο Δήμο Λέσβου τι πραγματικά είχε συμβεί, προσπάθησαν να αναιρέσουν το μισθωτήριο και τελικά η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια, όπου ο Δήμος κατέθεσε Ασφαλιστικά Μέτρα κατά του ιδιοκτήτη.

Την Πέμπτη εκδικάστηκε η Προσωρινή Διαταγή, ενώ και ο δικαστής μετέβη στο χώρο του νεκροταφείου, για αυτοψία. Τελικά η προσωρινή απόφαση εκδόθηκε υπέρ του Δήμου. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ν. Καρασάββα, η παρεξήγηση μεταξύ του Δήμου Λέσβου και του μισθωτή κατοίκου του Κάτω Τρίτους, φαίνεται ότι λύθηκε και υπάρχει πλέον αμοιβαία διάθεση συνεννόησης και πιθανόν να μην δοθεί συνέχεια σε αυτή την απίστευτη ιστορία.


Πηγη Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ- Μ. Χατζηγεωργίου