Η “Ιεροτελεστία της Άνοιξης” στο Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας

Θα προηγηθεί η προβολή του μουσικού ντοκιμαντέρ “Μεταμορφώσεις”


11 Αυγούστου, 20:30

Είσοδος Ελεύθερη

Συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς σε διαφορετικές πόλεις της Λέσβου.

Την Πέμπτη 11 Αυγούστου, στις 20:30, σε συνεργασία με το «Αρχιπέλαγος» στο Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά, στον Παπάδο της Γέρας, οι διεθνούς φήμης πιανίστες και καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν θα ερμηνεύσουν την “Ιεροτελεστία της Άνοιξης” του Ιγκορ Στραβίνσκυ. Πριν την συναυλία θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Μεταμορφώσεις” του Βαγγέλη Ευθυμίου.

Μέσα από μια σχέση αλληλεπίδρασης με τα μουσεία, τους χώρους του πολιτισμού, τα μνημεία και τους ανθρώπους του νησιού, που διαρκώς αναπτύσσεται, οι εκδηλώσεις στόχο έχουν την διεθνή προβολή των συνεργαζομένων θεσμών και της Λέσβου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η Δανάη και η Κυβέλη Ντέρκεν, θα ερμηνεύσουν στο πιάνο με σπάνια ευαισθησία αλλά και δυναμισμό την Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ίγκορ Στραβίνσκυ για πιάνο, 4 χέρια. Περισσότερα από εκατό χρόνια μετά την εντυπωσιακή πρεμιέρα της, η Ιεροτελεστία της Άνοιξης παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα μουσικά έργα σε όλο τον κόσμο, αποπνέοντας μία διαχρονική νεότητα. Αν και το έργο γράφτηκε για ορχήστρα, προηγήθηκε η έκδοση της μεταγραφής του για πιάνο, τέσσερα χέρια, το 1913, που πρωτοερμήνευσαν ο Κλωντ Ντεμπυσσύ και ο ίδιος ο Στραβίνσκυ.

To μουσικό ντοκιμαντέρ “Μεταμορφώσεις | Metamorphoses” του Βαγγέλη Ευθυμίου, αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο όσα συνέβησαν μερικές μέρες πριν και κατά την διάρκεια του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου το καλοκαίρι του 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ντοκυμαντέρ από την 1η Αυγούστου 2016 προβάλλεται στις πτήσεις της Lufthansa και αποτελεί τηλεοπτική επιλογή στο περιοδικό της Lufthansa του Αυγούστου.

“Λέσβος... Αύγουστος 2015... ένα πιάνο με ουρά ανηφορίζει το στενό καλντερίμι για να φτάσει στο εντυπωσιακό βυζαντινό κάστρο στην κορυφή του χωριού. Ένα καλλιτεχνικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας πρόκειται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες. Η ταινία ακολουθεί τα βήματα των καλλιτεχνών,διοργανωτών και εθελοντών του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Στον παραδοσιακό οικισμό του Μολύβου, το ελληνικό καλοκαίρι συνυπάρχει αρμονικά με την κλασική μουσική και κορυφαίοι σολίστ από όλο τον κόσμο, προσφέρουν στους ακροατές αξέχαστες στιγμές. Μέσα από την μουσική ο τόπος, το κοινό και οι καλλιτέχνες βιώνουν την προσωπική τους μεταμόρφωση…”Η ταινία έχει ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις του κόσμου.

Το τρέηλερ του Ντοκυμαντέρ μπορείτε να το δείτε πατώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=-otlja0hBQc

Το Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά βρίσκεται στη Λέσβο, στον οικισμό Παπάδο, στον κόλπο της Γέρας, περί τα 20 χλμ από την πόλη της Μυτιλήνης. Ανήκει στην πολιτιστική αστική μη κερδοσκοπική «Εταιρεία Αρχιπέλαγος», η οποία το δημιούργησε και το διαχειρίζεται. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα ελαιοτριβεία της Λέσβου, το οποίο ανήκε στην οικογένεια του Οδυσσέα Ελύτη. Μετά τα έργα αποκατάστασης λειτουργεί ως μουσείο από το καλοκαίρι του 2009, οπότε εγκαινιάστηκε.

Το Μουσείο διαθέτει άρτιες υποδομές για τη φιλοξενία διαφόρων εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, περιοδικές εκθέσεις, συνέδρια κ.α. Με την πρακτική αυτή, που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, και με την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και νέους σε τακτική βάση, το Μουσείο εξελίσσεται σε ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας. 

Γιατί η μουσική εμπνέει, η μουσική συνδέει, η μουσική ενώνει.